Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης από τον καρκίνο του δέρματος (λίστα)
Tου Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος ...
Μαστογραφία: Μύθοι και Πραγματικότητα
Γιατί να κάνω μαστογραφία; Κάνω μαστογραφία όχι για να μην πάθω καρκίνο ...
Ελένη Τσολάκη: «Η συνεργασία με γυναίκες δεν είναι δύσκολο επίτευγμα»
Συνήθως λένε ότι ανάμεσα σε γυναίκες δύσκολα η συνεργασία είναι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η υγεία των μαστών - Τι είναι οι αποτιτανώσεις

Η υγεία των μαστών  - Τι είναι οι αποτιτανώσεις

Οι μικροαποτιτανώσεις αποτελούν ένα από τα συχνότερα μαστογραφικά ευρήματα και σχετίζονται συνήθως με καλοήθεις αιτίες. Πρόκειται για εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου στο μαστό, που είναι ορατές στη μαστογραφία σαν μικρά στίγματα. Σε μικρό ποσοστό ασθενών σχετίζονται με την ανάπτυξη πορογενούς καρκινώματος in situ (DCIS) και λιγότερο συχνά με παρουσία διηθητικού πορογενούς καρκίνου. Σπανιότερα σχετίζονται με λοβιακού τύπου νεοπλασία

Η βασική λειτουργική μονάδα του μαστού είναι το λοβίδιο. Το λοβίδιο αποτελείται από 10-100 βοτρύδια (acini), που καταλήγουν σ’ έναν τελικό πόρο. Ο τελικός πόρος καταλήγει σε μεγαλύτερους πόρους και τελικά στον κύριο πόρο του λοβίου (ή του τμήματος) που εκβάλλει στη θηλή (γαλακτοφόροι πόροι). Το λοβίδιο -ως δομή- είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί οι περισσότερες νεοπλασίες ξεκινούν από εκεί. Η πλειονότητα των αποτιτανώσεων αναπτύσσεται εντός των τελικών πόρων ή εντός των βοτρυδίων.

Αποτιτανώσεις και ασβεστώσεις είναι συχνά ευρήματα στη μαστογραφία, που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, αλλά που συνήθως είναι "αθώα", δηλαδή δεν σχετίζονται με κακοήθεια. Ο ακτινολόγος και ο θεράπων γιατρός μπορούν να εκτιμήσουν την πιθανότητα κακοήθειας και να συστήσουν βιοψία.

Πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα νόσου των μαστών, αλλά λίγες καρκίνο, ανάφερε πριν από λίγα χρόνια σε άρθρο της η «Επιθεώρηση Ιατρικής της Κλινικής Κλίβελαντ» (CCJM). «Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά ευλόγως αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τις γυναίκες», τονιζόταν. «Η πρόκληση για τους γιατρούς είναι να ξεχωρίσουν τις καλοήθεις από τις κακοήθεις αλλοιώσεις και να ξέρουν πότε είναι απαραίτητη η παραπομπή μιας ασθενούς σε χειρουργό ή άλλο ειδικό».

Σύμφωνα με το άρθρο, στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας και λίγο πριν από την έμμηνο ρύση, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν πρήξιμο και ευαισθησία στους μαστούς τους, και αρκετές πόνο και μια αίσθηση σαν να έχουν «γρομπαλάκια», που όμως υποχωρούν έπειτα από την περίοδο. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Όταν όμως τα «γρομπαλάκια» εντοπίζονται μόνο στον ένα μαστό και επιμένουν μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος - με υπερηχογράφημα για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών και με μαστογραφία για όσες είναι πάνω από τα 35. Αναλόγως με τα ευρήματα θα αποφασιστεί αν πρέπει να γίνει βιοψία ή όχι.

Ο πόνος δεν θεωρείται σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Αν όμως ο πόνος εντοπίζεται μόνο στον ένα μαστό, σε ένα συγκεκριμένο σημείο του και, στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, δεν υποχωρεί μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, πρέπει να γίνει έλεγχος με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και επίσκεψη σε μαστολόγο.

Οι όγκοι ή όζοι στον μαστό είναι πολύ συχνοί και, συνήθως, καλοήθεις. Όσοι όμως είναι σκληροί, με ακανόνιστα όρια και καλά «κολλημένοι» στο δέρμα ή στους ιστούς, είναι πιο πιθανό να είναι κακοήθεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα κι αν η μαστογραφία είναι αρνητική, η βιοψία είναι απαραίτητη: οι μαστογραφίες «χάνουν» το 15% των καρκίνων.

Τι είναι οι αποτιτανώσεις

Οι αποτιτανώσεις είναι ιζήματα ασβεστίου που συσσωρεύονται στον μαστό, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, ως επακόλουθο αρκετών μη καρκινικών αιτιών, όπως μία φλεγμονή ή ένας τραυματισμός. Δεν προέρχονται ωστόσο από το ασβέστιο της διατροφής ή των οστών.

Όταν είναι μεγάλες και τραχείες, απεικονίζονται σαν μεμονωμένες κηλίδες στη μαστογραφία και σχεδόν πάντοτε είναι καλοήθεις.

Όταν είναι μικροσκοπικές (αποκαλούνται μικροαποτιτανώσεις), πολλές και σκόρπιες (απεικονίζονται σαν τελίτσες) χρειάζονται προσοχή, αλλά συνήθως είναι καλοήθεις.

Όταν οι μικροαποτιτανώσεις είναι πολυάριθμες και συγκεντρωμένες σε ομάδα, απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με μεγεθυντική μαστογραφία και βιοψία.

Συμπερασματικά, η παρουσία μικροαποτιτανώσεων στο μαστογραφικό έλεγχο δε θα πρέπει να μας τρομάζει, μπορούν όμως να αποτελέσουν κομβικό σημείο για την έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ειδικός χειρουργός ογκολόγος, σε συνεργασία με τον ασθενή, μετά από εκτενή ενημέρωση, έχει τον πρώτο λόγο για τους περαιτέρω διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία / ippokratis.gr


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το βάθος του κόλπου: Τι ρόλο παίζει στο σεξ;
Οι πιο παράξενες και ντροπιαστικές μας απορίες σχετίζονται φυσικά με ...
Ξέρετε από τι πάσχουν οι γυναίκες που αυνανίζονται ;
Ο αυνανισμός είναι η αυτο-διέγερση των γεννητικών οργάνων για να ...
Aνοίγουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα ιδιωτικά ΜΜΕ
Η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα ...
Σχέσεις: Οι 10 τύποι γυναικών που συνήθως μένουν μόνες
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πιστεύουν ότι έχουν ‘καταδικαστεί’ ...
Σεξ στον γάμο: Τι είναι το σύμπλεγμα της Μαντόνα;
Καταθλιπτικόμορφη συμπεριφορά μετά tov τοκετό.  Σχεδόν όλες οι γυναίκες ...
Έρρικα Πρεζεράκου: Αναστάτωσε τους πελάτες ενός φούρνου με το στίλ της (Nassos blog)
Είναι σπάνιο να βλέπεις αθλήτριες να είναι στιλάτες στην προσωπική ζωή ...
Βρέθηκαν οι δύο γυναίκες που αγνοούνταν στη Σαμοθράκη
Εντοπίστηκαν, σήμερα το πρωί, στη Σαμοθράκη, οι δύο Ελληνίδες που ...
Οι χειρότερες μαμάδες ever σε -τραγικές- selfie στιγμές!
Συνήθως οι γυναίκες που είναι μητέρες έχουν πολλές υποχρεώσεις και ...
Οι πιο περίεργες μαμάδες σε selfie στιγμές
Συνήθως οι γυναίκες που είναι μητέρες έχουν πολλές υποχρεώσεις και ...