Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πίσω στην Αθήνα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα...
Το δρόμο για την Αθήνα παίρνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την ...
Αμερικανός γερουσιαστής: Ζητεί διαβεβαιώσεις από τη Fed ότι δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση στην Ελλάδα
«Διαβεβαιώσεις από τη Fed και την Τζάνετ Σάντερς ότι οι αμερικανικές ...
Τέταρτος Αμερικανός της Ελευσίνας ο Φρανκ Ρόμπινσον!
Ο Φρανκ Ρόμπινσον θα είναι ο τέταρτος Αμερικανός παίκτης του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Ζητεί λογική από τους θεσμούς, αξιοπιστία από την Αθήνα

Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Ζητεί λογική από τους θεσμούς, αξιοπιστία από την Αθήνα

Στην παρουσίαση ενός πιο αξιόπιστου σχεδίου καλεί την Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Jack Lew, ο οποίος ταυτόχρονα επισημαίνει πως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από την πλευρά τους θα πρέπει να γίνουν πιο λογικοί.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση σε Αθήνα και δανειστές να κατεβάσουν τους τόνους και να προχωρήσουν στον καθορισμό των πολιτικών, ώστε να Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο Lew σημείωσε πως ένα Grexit θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις δεν είναι προβλέψιμες.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Bloomberg πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην τεχνική εργασία της κατάρτισης λίστας με τις αλλαγές και τις πολιτικές που είναι έτοιμη να εφαρμόσει, έτσι ώστε να μπορέσει να εργαστεί με τους θεσμούς και να καταλήξουν σε αμοιβαία κατανόηση ως προς τον δρόμο για τη συνέχεια αλλά και για να βγουν από τον κύκλο της κρίσης.

Όπως τόνισε, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να μειώσουν τη ρητορική και να προχωρήσουν στην τεχνική εργασία του καθορισμού των πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. «Προφανώς, θα ήταν καλύτερα αν οι εργασίες αυτές είχαν γίνει πριν από έξι εβδομάδες και όχι τις επόμενες έξι εβδομάδες, όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η δουλειά πρέπει να γίνει», σχολίασε.

Ερωτηθείς από το Bloomberg αν οι ΗΠΑ έχουν οικονομικό ενδιαφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Lew τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ζήτημα. Αυτό όμως στην πραγματικότητα σημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες τις λεπτομέρειες. Τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα. Και πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη συνέχεια και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί όταν εργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση, και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο».

Κατά τον ίδιο, αναμφισβήτητα αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, αυτό «θα προκαλέσει μια τεράστια διάσπαση και στερήσεις στην Ελλάδα. Έχω πει επανειλημμένως πως κανένας δεν θα πρέπει να νομίζει πως όλο το ρίσκο μιας τέτοιας αλλαγής είναι προκαταβολικά προβλέψιμο και, ακόμα και αν το ρίσκο μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο απ' ότι ήταν το 2012 και νωρίτερα, ωστόσο δεν θα είναι καλό να υπάρξει μια τέτοιου είδους αβεβαιότητα σε μια παγκόσμια οικονομία που τώρα ανακάμπτει από μια βαθειά ύφεση».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, εν όψει και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε πως «υπάρχει ξεκάθαρα ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή στο πώς να δημιουργηθεί ταχύτερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη για χρήση κάποιων μοχλών πολιτικής που υπάρχουν διαθέσιμοι. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε όλους τους μοχλούς πολιτικής για να επαναφέρουμε την οικονομία μας: νομισματική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Υπάρχουν πολλές οικονομίες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς, και χρησιμοποιούν όμως μόνο κάποιους από αυτούς».

Όπως σημείωσε, υπάρχει ξεκάθαρα μια έλλειψη ζήτησης στην Ευρώπη και η πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της ζήτησης. «Τα εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε πολλά σημεία της οικονομίας, θα είχαν σωστότερο χρονισμό αν εφαρμόζονταν μαζί με τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής», σχολίασε.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στίγκλιτς: Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας απλά μεταφέρθηκε στο μέλλον
Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύθηκε, μετά τη συμφωνία για το ...
Έξαλλος ο Jimmy Kimell με την βάναυση δολοφονία του πιο διάσημου λιονταριού
Αμερικανός οδοντίατρος σκότωσε το πιο διάσημο λιοντάρι και έχει ...
«Ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων-Παραιτείται και ο Χουλιαράκης-Ποια τα φαβορί για το ΥΠΟΙΚ
«Ντόμινο» νέων πολιτικών «εκπλήξεων» πυροδοτεί η παραίτηση του Γιάνη ...
Bild: Ο Σόιμπλε ζητεί από την Αθήνα δεσμεύσεις ότι θα επιστρέψει όσα λάβει
Διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει τα όποια ...
Κερέ: Λογική συνέπεια των διαφοροποιούμενων νομισματικών πολιτικών η διολίσθηση του ευρώ-Στο QE τα ελληνικά ομόλογα, αν...
Λογική συνέπεια των διαφοροποιούμενων νομισματικών πολιτικών της ΕΕ ...
Συσκέπτονται στο Λευκό Οίκο για το
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό ...
Bloomberg: Δεν υπάρχει ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη, δηλώνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Δημοσιογράφος πιάστηκε στα πράσα με τον δονητή!
Ένα απίστευτο περιστατικό κατέγραψε η κάμερα σε εκπομπή στο ...
Ζάιμπερτ: Στην αξιοπιστία της Ελλάδας απαντάμε με αξιοπιστία
«Πάντα επιμέναμε η Ελλάδα να αποδεικνύει αξιοπιστία στην εφαρμογή του ...