Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βέβαιος για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ο Πάντοαν
  Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδοτική ...
Pressing από Eurogroup στην Αθήνα για συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας
Για συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας πιέζουν την  ελληνική ...
DWTS: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες λίγο πριν την πρεμιέρα
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες λίγο πριν την πρεμιέρα του «Dancing with ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Σε... πυρετώδεις προετοιμασίες η Αθήνα μέσα σε 6ήμερο εργάσιμο περιθώριο

Σε... πυρετώδεις προετοιμασίες η Αθήνα μέσα σε 6ήμερο εργάσιμο περιθώριο

Το… Πάσα πέρασε, όμως για την Ελλάδα «Μεγάλη» αναμένεται να είναι και αυτή η εβδομάδα, δεδομένου ότι εντός των ημερών η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει, με βάση το χρονικό τελεσίγραφο που έδωσαν στην ελληνική πλευρά οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συμμετείχαν στο Euro Working Group (EWG) της Μεγάλης Τετάρτης και Πέμπτης.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους άλλους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές. Το επόμενο πιθανό βήμα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ελληνική πλευρά, η οποία κάνει λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και εμφανίζεται βέβαιη για συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, οι εταίροι και δανειστές πιέζουν για επιπλέον αλλαγές στο ασφαλιστικό και στον ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης η Αθήνα παρουσίασε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ανεβάζοντας τον «λογαριασμό» της λίστας Βαρουφάκη κατά 1 δισ. ευρώ, ωστόσο η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει και το EWG ζήτησε αναθεωρημένες προτάσεις το αργότερο έως τις αρχές της εβδομάδας μετά την Κυριακή του Θωμά.

Την ίδια ώρα, και ενώ στην Ε.Ε. (και στις ΗΠΑ) συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου δυναμιτίζουν το κλίμα, προαναγγέλλοντας «πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» για την Ελλάδα και επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο τα σενάρια του Grexit . Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας «Helsingin Sanomat», η οποία επικαλείται μυστικό υπόμνημα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εάν αποτύχει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Eurogroup για το ‘ξεκλείδωμα’ της δόσης και της χρηματοδότησης». Πάντως, το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Τα τρία σενάρια

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δίνει στους αναλυτές τροφή για… σενάρια σχετικά με το μέλλον της διαπραγμάτευσης και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο Berenberg, τρία είναι τα σενάρια που μπορούν εξεταστούν στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης: το πιθανότερο εξ αυτών (πιθανότητα 50%) είναι η υπαναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ένα ελαφρώς βελτιωμένο πρόγραμμα στήριξης. Τα άλλα δύο είναι η προσφυγή σε εκλογές (25%) ή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (25%).

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να είναι κάποιος αισιόδοξος, ωστόσο στα θετικά συνυπολογίζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη ρευστότητα , προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της (όπως η χθεσινή αποπληρωμή των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ). Όμως αυτό θα είναι ενθαρρυντικό μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και τελικώς να υπάρξει αποδέσμευση κεφαλαίων από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο οίκος Berenberg κάνει ειδική αναφορά και στην «κακοφωνία» στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που εκτιμά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές, ενώ επιμένει ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο Grexit, καθώς η Ευρωζώνη δεν φαίνεται να επιθυμεί να διατηρήσει την Ελλάδα στους κόλπους της με κάθε κόστος…

Πληρώθηκε η δόση στο ΔΝΤ

Πάντως, την περασμένη Πέμπτη η Αθήνα πλήρωσε κανονικά τα 448 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ για το πρώτο πακέτο βοήθειας που είχε λάβει η χώρα μας το 2010, βάζοντας τέλος στη φημολογία των προηγούμενων ημερών, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη πουλήθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε εξάμηνα έντοκα , με απόδοση 2,97%. Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο δημοπρασίες που θα κάνει η Ελλάδα εντός του Απριλίου, για τη μετακύλιση της λήξης των εξάμηνων εντόκων στις 14 και 17 Απριλίου. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερες δόσεις το επόμενο διάστημα: 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Μαΐου σε έντοκα, 779 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου και στις 20 Ιουνίου πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ , με τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που έχει η Κεντρική Τράπεζα.

Αυτές οι υποχρεώσεις κάνουν πολλές πλευρές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος, αν έως τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Οι υποχρεώσεις του επόμενου διαστήματος γίνονται ακόμα πιο πιεστικές με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο φουλ οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Ολάντ
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Γάλλου ...
Eurogroup: Όχι συμφωνία, ούτε καν βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση
Όχι μόνο δεν προέκυψε συμφωνία στο δεύτερο γύρο του Eurogroup, αλλά οι ΥΠΟΙΚ ...
Nέο Eurogroup την Τετάρτη
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε απόψε ...
Κατατέθηκε η ελληνική πρόταση στο Eurogroup
Κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση στο Eurogroup, το ...
Ρέντσι: Περιθώριο στην Αθήνα μέχρι το τέλος του μήνα
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη ...
Στο… «τρέξιμο» Αθήνα-Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup-Αισιόδοξη η κυβέρνηση, «καίνε» οι εσωτερικές «φωνές»
Αθήνα και Βρυξέλλες επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου», έτσι ώστε στο ...
Ντάισελμπλουμ: To Grexit δεν αποτελεί επιλογή
Σε μια νέα συμφωνία Ελλάδας- πιστωτών μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες ...
Συμφωνία με τους εταίρους έστω και στο και 5
Σύγκλιση έστω και στο «και 5’» προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών, ...
ΥΠΟΙΚ: Η ΕΚΤ πιέζει για συμφωνία στο Eurogroup-Προστατευμένες οι ελληνικές τράπεζες
Σε… ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου στο  επικείμενο Eurogroup να ...