Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σταθάκης: Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις
Την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους ...
Μέρκελ- Ρέντσι θα συνεργαστούν με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση
«Δεν ανησυχώ και σέβομαι την ελεύθερη βούληση των ελλήνων πολιτών. Από ...
Την επόμενη εβδομάδα η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ
Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί τελικά στη δημοσιότητα τελικά η έκθεση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Μεγάλη» και η επόμενη εβδομάδα!

«Μεγάλη» και η επόμενη εβδομάδα!

Διορία έξι εργάσιμων ημερών στην Αθήνα, για να παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει, έδωσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στο Euro Working Group (EWG) της Μεγάλης Τετάρτης και Πέμπτης, την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου επαναφέρουν τα σενάρια του Grexit…

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ελληνική πλευρά, η οποία κάνει λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και εμφανίζεται βέβαιη για συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, οι εταίροι και δανειστές πιέζουν για επιπλέον αλλαγές στο ασφαλιστικό και στον ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης η Αθήνα παρουσίασε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ανεβάζοντας τον «λογαριασμό» της λίστας Βαρουφάκη κατά 1 δισ. ευρώ, ωστόσο η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει και το EWG ζήτησε αναθεωρημένες προτάσεις το αργότερο έως τις αρχές της εβδομάδας μετά την Κυριακή του Θωμά.

Την ίδια ώρα, και ενώ στην Ε.Ε. (και στις ΗΠΑ) συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου δυναμιτίζουν το κλίμα, προαναγγέλλοντας «πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» για την Ελλάδα και επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο τα σενάρια του Grexit. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας «Helsingin Sanomat», η οποία επικαλείται μυστικό υπόμνημα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εάν αποτύχει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Eurogroup για το ‘ξεκλείδωμα’ της δόσης και της χρηματοδότησης». Πάντως, το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. 

Πληρώθηκε η δόση στο ΔΝΤ

Πάντως χθες, Μεγάλη Πέμπτη, η Αθήνα πλήρωσε κανονικά τα 448 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ για το πρώτο πακέτο βοήθειας που είχε λάβει η χώρα μας το 2010, βάζοντας τέλος στη φημολογία των προηγούμενων ημερών, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη πουλήθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε εξάμηνα έντοκα, με απόδοση 2,97%. Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο δημοπρασίες που θα κάνει η Ελλάδα εντός του Απριλίου, για τη μετακύλιση της λήξης των εξάμηνων εντόκων στις 14 και 17 Απριλίου. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερες δόσεις το επόμενο διάστημα: 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Μαΐου σε έντοκα, 779 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου και στις 20 Ιουνίου πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, με τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που έχει η Κεντρική Τράπεζα.
Αυτές οι υποχρεώσεις κάνουν πολλές πλευρές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος, αν έως τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Οι υποχρεώσεις του επόμενου διαστήματος γίνονται ακόμα πιο πιεστικές με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Τα τρία σενάρια

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δίνει στους αναλυτές τροφή για… σενάρια σχετικά με το μέλλον της διαπραγμάτευσης και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο Berenberg, τρία είναι τα σενάρια που μπορούν εξεταστούν στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης: το πιθανότερο εξ αυτών (πιθανότητα 50%) είναι η υπαναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ένα ελαφρώς βελτιωμένο πρόγραμμα στήριξης. Τα άλλα δύο είναι η προσφυγή σε εκλογές (25%) ή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (25%).

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να είναι κάποιος αισιόδοξος, ωστόσο στα θετικά συνυπολογίζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της (όπως η χθεσινή αποπληρωμή των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ). Όμως αυτό θα είναι ενθαρρυντικό μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και τελικώς να υπάρξει αποδέσμευση κεφαλαίων από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο οίκος Berenberg κάνει ειδική αναφορά και στην «κακοφωνία» στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που εκτιμά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές, ενώ επιμένει ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο Grexit, καθώς η Ευρωζώνη δεν φαίνεται να επιθυμεί να διατηρήσει την Ελλάδα στους κόλπους της με κάθε κόστος…

Βλέπει κέρδη από το ταξίδι στη Μόσχα η κυβέρνηση

Θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν αιχμές κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και προειδοποιούν ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει ουσιαστική βοήθεια από τη Ρωσία, παρά μόνο από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες», τονίζοντας ότι και η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σημαντικό σύμμαχο και οι Ρώσοι έχουν ανάγκη από μια χώρα εντός Ε.Ε., η οποία θα κατανοεί και θα διευκολύνει την προώθηση των ενεργειακών δρόμων, για τους οποίους ενδιαφέρεται η Ρωσία.

Τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στις διμερείς επαφές ήταν οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων (βλ. ρεπορτάζ «Παραγωγής») και η προώθηση του «Ελληνικού αγωγού», που θα αποτελέσει συνέχεια του λεγόμενου «τουρκικού αγωγού».

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εξασφάλισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της Ε.Ε. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019. Κατά τους κυβερνητικούς κύκλους είναι πολύ σημαντικά τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αγωγό ΤΑP, καθώς οι διακινούμενοι όγκοι θα είναι πολύ μεγαλύτεροι και η τιμή του αερίου θα είναι πολύ πιο χαμηλή, ενώ τα κέρδη για το ελληνικό δημόσιο θα φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες οι πηγές, οι Ρώσοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και για λιμάνια της Θεσσαλονίκης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Καμπανάκι» του ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί στην ευρωζώνη
Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ...
Τσίπρας: Συνεχίζουμε την προσπάθεια με όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού
Στην ελληνική πρόταση για συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ...
Στο Eurogroup το ελληνικό έγγραφο
H ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία, σύμφωνα ...
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία»
Διαψεύδει η κυβέρνηση την ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «η ...
Έτινγκερ: Αθήνα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία ίσως και την επόμενη εβδομάδα
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά ...
Διαγραφή του ελληνικού χρέους ζητούν 35 οικονομολόγοι-Η επιστολή στον Guardian
Διαγραφή του ελληνικού χρέους και αναπτυξιακή πολιτική σε όλη την ...
Το κρυφό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Βασικό θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ξανά το ελληνικό χρέος, ενώ ...
Tην επόμενη εβδομάδα ο ενιαίος φορέας εξωστρέφειας για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων
Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να παρουσιαστεί η δημιουργία ...