Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Koening: Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση Grexit
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ...
Ιχθυοκαλλιέργειες:
Της Βούλας Μαλαίνου O Ιούλιος θα είναι ο μήνας των εξελίξεων για τις ...
Προσεχώς στο ΥΠΑΝ: Λύνουν το
Της Βούλας Μαλαίνου «Πονοκέφαλος» αποτελεί για την κυβέρνηση το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ιχθυοκαλλιέργειες: Οι τράπεζες «ξεβράζουν» το σχέδιο της τριπλής συγχώνευσης

Ιχθυοκαλλιέργειες: Οι τράπεζες «ξεβράζουν» το σχέδιο της τριπλής συγχώνευσης

Της Βούλας Μαλαίνου

Κινητικότητα, ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στασιμότητας, παρατηρείται και πάλι στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών. Αυτή τη φορά τα «νήματα» τα κινούν οι συστημικές τράπεζες και όχι οι κορυφαίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες του κλάδου, αφού αυτές έχουν περάσει ουσιαστικά στα «χέρια» των πιστωτών, οι οποίοι είναι και οι βασικοί μέτοχοι.

Η ιστορία κάνει κύκλους… Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι Σελόντα και Δίας, οι οποίες, έπειτα από δύο χρόνια, «τρέχουν» ξανά τις απαραίτητες διαδικασίες για τη συγχώνευσή τους, δια απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη. Τα σχετικά δημοσιεύματα πήραν «φωτιά» τη Μεγάλη εβδομάδα, όταν και οι δύο εισηγμένες ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις, διευκρινίζοντας από κοινού ωστόσο ότι καμία συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Παράγοντες του κλάδου, όμως, επισημαίνουν ότι ο «γάμος» αυτός έχει ήδη «κλειδώσει» και μάλιστα με τις «ευλογίες» των τραπεζών, οι οποίες στην περίπτωση της Σελόντα, αφού ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των χρεών της, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κατέχουν το 82% του κεφαλαίου της.

Πρόκειται για μία κορυφαία εξέλιξη στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών από το 2013, όπου οι δύο οικογένειες αποφάσισαν να «χωρίσουν τα τσανάκια» τους και να μην προχωρήσουν στην πολυπόθητη συνένωση, την οποία είχαν ανακοινώσει την ίδια χρονιά, αφού η Δίας έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, «παγώνοντας» την αγορά, που ήλπιζε στη συγχώνευση αυτή.

Σημειώνεται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η Δίας βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, αναμένοντας την έκδοση της απόφασης για το άρθρο 99. Στη Σελόντα από την άλλη τα «αφεντικά» «τρέχουν» το πλάνο εξυγίανσής της.

Και η Νηρέας; Κι εκεί «ψήνεται» η αναδιάρθρωση. Οι τράπεζες ετοιμάζονται να την προχωρήσουν, που σημαίνει πως μετά από αυτή, η συμμετοχή τους θα ενισχυθεί στο 75%.

Από όραμα του Kahka σχέδιο των πιστωτών

Τελικά αυτό που δεν μπόρεσε τότε να κάνει πραγματικότητα ο Γεωργιανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του καναδικού fund Lineaus Capital, Kahka Bendukizde, ο οποίος πέθανε πέρυσι, θα το υλοποιήσουν οι τράπεζες τώρα, όπως δείχνει η πορεία των εξελίξεων στον κλάδο.

Όραμα του Kahka ήταν ο πολυσυζητημένος «τριπλός γάμος» των Δία-Σελόντα-Νηρέα, ο οποίος ποτέ δεν προχώρησε. Η κρίση έπληξε την αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία βρέθηκε με «κόκκινα» δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες «μπλόκαραν» τη συγχώνευση των τριών εισηγμένων, αφού καθεμία από αυτές είχε σημαντική έκθεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Bendukizde μέσα σε μία πενταετία, από το 2010 όπου εισήλθε στο χώρο, «έριξε» σε αυτόν περίπου 70 εκατ. ευρώ, από τα οποία δεν πήρε πίσω ούτε ένα ευρώ.

Το σχέδιο της τριπλής συγχώνευσης «ξεβράζεται» τώρα από τους πιστωτές, οι οποίοι θα κατέχουν, στο κορυφαίο σχήμα που θα προκύψει, το 75%-80%. Το πλάνο έχει πολύ καλές προοπτικές, με δυνητικό τζίρο 400 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική στις εξαγωγές

Παραδοσιακά, ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένας από τους πλέον εξαγώγιμους της χώρας.

Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς αυτής είναι η παγωμένη «ρευστότητα». Ο υπέρογκος δανεισμός του παρελθόντος έφερε τους μεγάλους «παίκτες» σε αδιέξοδο. Οι πριν τις αναδιαρθρώσεις μεγαλομέτοχοι δεν έβαλαν οι ίδιοι λεφτά από τις τσέπες τους και έτσι ο κλάδος μπήκε υπό την «ομπρέλα» των τραπεζών. Αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό κίνητρο για «πωλητήρια» σε ξένους επενδυτές.

Η δυναμική των ιχθυοκαλλιεργειών στις εξαγωγές είναι μεγάλη. Σημειώνεται δε ότι μέσα στις 20 επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα ελεγχθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου της Rosselkhoznadzor στην Ελλάδα στις 20 του τρέχοντος μηνός, είναι και από τον κλάδο των ιχθυηρών.

Το σχέδιο των τραπεζών φαίνεται πως αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Το θέμα είναι, αν θα ολοκληρωθεί. Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, οι τράπεζες έχουν σε πολλά σοβαρά ζητήματα να δώσουν προτεραιότητα.

Δεδομένης όμως της στρατηγικής σημασίας από άποψη εξαγωγών, παράγοντες από την αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος.

Το ορόσημο της 28ης Απριλίου

Ορόσημο σε εξελίξεις και ανακοινώσεις είναι η 28η Απριλίου, όπου η Δίας έχει έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων, την οποία και συγκάλεσε αιφνιδίως.

Η σύγκληση της συνέλευσης αυτής θεωρείται από την αγορά πως σχετίζεται με τις συζητήσεις που έχει η εισηγμένη με τη Σελόντα.

Αντικείμενο, όπως λέει η Δίας, θα είναι η ενημέρωση για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γαλαξίδι: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση με την ΚΙΡΦΙΣ
Την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση της θυγατρικής ...
Τράπεζες:
Ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, αλλά και η απομάκρυνση των ...
Κεφαλαιακές ανάγκες €25δισ. για 25 τράπεζες
Κεφαλαιακές ανάγκες €25δισ. για 25 τράπεζες έδειξαν τα stress tests της ΕΚΤ. ...
Ματαιώνεται προσωρινά η διαδικασία συγχώνευσης ΕΤΕΜ - ΕΛΒΑΛ
Τη ματαίωση σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας της συγχώνευσης ...
EKT: Χρόνο στις τράπεζες για να οργανώσουν σχέδιο κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών
Στις τράπεζες της ευρωζώνης θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να ...
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία συγχώνευσης της Ιχθυοτροφεία Σελόντα με την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες
Διευκρινίσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη διαδικασία της ...
Έρχονται «λουκέτα» στις συνεταιριστικές τράπεζες
Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (adamopoulou@paragogi.net) Με λουκέτα απειλούνται 14 ...
Με 9,88% η Alpha στην Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες
Σε 9,88% ανέρχεται το άμεσο ποσοστό που κατέχει, λόγω σύστασης ενεχύρου, η ...
Και η Ελλάδα στο σχέδιο χορήγησης δανείων από κρατικές γερμανικές τράπεζες(;)
Την Ελλάδα και την Πορτογαλία - και όχι μόνο την Ισπανία - επιθυμεί να ...