Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κατρούγκαλος: Έτοιμο σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο
Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του ...
Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί
Σχεδόν βέβαιη θεωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής ...
Κατρούγκαλος: Όλοι οι απολυμένοι θα επιστρέψουν στο Δημόσιο
Την επιστροφή όλων των απολυμένων στο Δημόσιο επανέλαβε ο αναπληρωτής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και αντισυνταγματικότητες

Κατρούγκαλος: Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και αντισυνταγματικότητες

  Ως νομοσχέδιο που επιφέρει «το πρώτο πλήγμα στο παρασύνταγμα των μνημονιακών ρυθμίσεων», παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τον «εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης», στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την επαναπρόσληψη απολυμένων δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων, καθώς και προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των ΑΕΙ.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί την πρώτη στάση των θεσμικών μας παρεμβάσεων στο Δημόσιο, και επιχειρεί να επαναφέρει τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη που ανατράπηκε απ' την αντιμεταρρύθμιση της τελευταίας 5ετίας στον χώρο της Διοίκησης» ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος. Από πλευράς κυβέρνησης, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και στον ιδιωτικό τομέα (αποκατάσταση του θεσμού της συλλογικής σύμβασης εργασίας, της προσφυγής στον ΟΜΕΔ κλπ), καθώς «τα Μνημόνια δεν είχαν διαφορετικό πρόσωπο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, παρά τον διαχωρισμό που επιχειρήθηκε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:

«Σε βάθος εξαμήνου, θα έχουμε την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, σε βάση που θα αποκαθιστά την πλήρη λειτουργικότητά της. Σε έναν μήνα θα έχουμε το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και αξιολόγησης. Στο νομοσχέδιο αυτό, επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και αντισυνταγματικότητες και να εξορθολογίσουμε διαδικασίες και δομές του Δημοσίου, να το κάνουμε πιο λειτουργικό μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και ταυτόχρονα να καλύψουμε τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες που έχουν προκύψει».

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αφορά την αποκατάσταση των σχέσεων του κράτους και της κοινωνίας, επαναφέροντας τον θεσμό της επίταξης υπηρεσιών μονάχα για τις περιπτώσεις που προβλέπει το Σύνταγμα (πόλεμος, θεομηνία) «και όχι για την αντιμετώπιση μιας απεργίας». Ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου που επιχειρείται στο δεύτερο κεφάλαιο, ορίζει μεταξύ άλλων πως «η συνδικαλιστική και κοινωνική δράση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για τον δημόσιο υπάλληλο», επαναφέρει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια (αν και όχι σε πλειοψηφικές ποσοστώσεις), καθώς και το τεκμήριο αθωότητάς τους, με εξαίρεση την κατηγορία της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας μαθητών από διδάσκοντες, η οποία θα εξακολουθεί να θέτει τον ελεγχόμενο σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι τη διερεύνησή της.

Αναφερόμενος πάντα στο ζήτημα των πειθαρχικών των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «το ψάρι βρωμάει πάντα απ' το κεφάλι» και σημείωσε πως «πράγματι έπεφταν κατά το παρελθόν πολλοί διωκόμενοι, γιατί ερχόταν σημείωμα απ' το γραφείο του διευθυντή πως "αυτός είναι δικός μας". Αυτό το έκαναν και οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων -αλλά δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εκπροσωπούνται στα πειθαρχικά».

Τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου αφορούν μια «πιο ευέλικτη διοίκηση», καθώς και την «αποκατάσταση αδικιών» της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των δημοτικών αστυνομικών, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και καθηγητών επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο, που αφορούν τη θέσπιση ορίου ηλικίας 70 ετών για τα μέλη του ΑΣΕΠ, την εθελοντική μετάταξη των επαναπροσλαμβανόμενων δημοτικών αστυνομικών (αντί για αυτοδίκαιη μετάταξη), καθώς και την ενοποίηση όλων των αποδοχών αργίας για τους υπό έλεγχο υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, στο μισό των κανονικών τους αποδοχών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατρούγκαλος: Διαρθρωτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όχι περικοπές
Οι εργασιακές σχέσεις, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το ελάχιστο ...
Κατρούγκαλος: Όχι σε συντάξεις-φιλοδωρήματα
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει στόχο να μην είναι η σύνταξη ...
Κατρούγκαλος: Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε αριστερή παρένθεση
Προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας έδωσε ο υπουργός Εργασίας ...
Αγωγή Κατρούγκαλου κατά της εφημερίδας
Αγωγή κατά της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» κατέθεσε σήμερα ο αναπληρωτής ...
Κατρούγκαλος: Αποκατάσταση αδικίας η επιστροφή των απολυμένων στο Δημόσιο
Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επιστροφή των απολυμένων από το ...
Κατρούγκαλος: Σκάνδαλο η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΑΣΕΠ
Σκάνδαλο «γιατί προσβάλουν τη νομιμότητα και το κράτους δικαίου» ...
Κατρούγκαλος: Οι προσλήψεις θα γίνουν όπου υπάρχει ανάγκη
«Οι προσλήψεις θα γίνουν όπου υπάρχει ανάγκη», τόνισε στον ΣΚΑΙ ο ...
Επαναπρόσληψη 3.500 ατόμων μέσα στο Φεβρουάριο προανήγγειλε ο Κατρούγκαλος
Την επαναπρόσληψη μέσα στο Φεβρουάριο 3.500 ατόμων που απολύθηκαν με ...
Δέσμευση Κατρούγκαλου ότι θα ανακληθούν οι αντισυνταγματικές απολύσεις
Τη δέσμευση ότι όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει ...