Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Shakink Project στο metamatic:taf
Tο metamatic:taf εγκαινιάζει το Shakink Project σε διοργάνωση του INK Project.Exhibition, τη ...
Happy Few Project: Exhibition + Video + Live + DJ sets στο Six d.o.g.s.
Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό project πάνω στις μικρές χαρούμενες ...
Work in progress, dance project στο Θέατρο Εμπρός
Το Θέατρο Εμπρός θα φιλοξενήσει ένα dance project, στο οποίο μια ομάδα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Lemnos - Gallipoli Project: Women in War στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαίστια

Lemnos - Gallipoli Project: Women in War στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαίστια

Στις 17 και 18 Ιουλίου 2015 στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστία της Λήμνου θα παρουσιαστεί το Lemnos - Gallipoli Project: Women in War.

To LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT: WOMEN IN WAR είναι ένα διεθνές πρόγραμμα πολιτιστικών δρώμενων που παρουσιάζονται φέτος με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης, το 1915. Στόχος του συγκεκριμένου project είναι να παρουσιάσει τον τρόπο που βίωσαν οι γυναίκες αυτή τη μάχη που έμεινε στην Ιστορία, μέσα από δρώμενα που επιμελήθηκαν Έλληνες, Αυστραλοί, Τούρκοι και Κύπριοι καλλιτέχνες, με αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας, την σύγχρονη όπερα «Women In War».

Η Μάχη της Καλλίπολης είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα, στη σκιά της Τροίας και είναι έντονα ταυτισμένη με τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες που πολέμησαν με τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέβη δίπλα μας, στα Στενά των Δαρδανελλίων, με τη Λήμνο να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού ήταν το ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Παρόλη την τραγική έκβασή της, αφού κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και να ενώνει λαούς 100 χρόνια μετά.

Ουσιαστικός σκοπός αυτής της διεθνούς συνεργασίας καλλιτεχνών και επιστημόνων είναι να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να φέρει πιο κοντά τους λαούς αυτών των τεσσάρων χωρών, αλλά και να αναγνωρίσει τους αφανείς ήρωες των πολέμων, τις γυναίκες. Η προσφορά των γυναικών εν καιρώ πολέμου είναι συχνά παραγνωρισμένη από την ιστορία, αν και περισσότερο από συχνά, πολύτιμη! Αυτό έρχεται να τονίσει και με έναν τρόπο να διορθώσει το «Women In War” δείχνοντας τα δεινά του πολέμου μέσα από τα μάτια των γυναικών στα μετόπισθεν. Έτσι η τέχνη γίνεται όχι μόνο όχημα της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών, αλλά και μοχλός δικαίωσης μεταξύ των φύλων.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η σύγχρονη όπερα WOMEN IN WAR που γράφηκε ειδικά για το LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT. Τη συνέθεσε ο πρωτοπόρος συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης σε λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς και θα παρουσιαστεί σε αμφιθέατρα και σύγχρονες αίθουσες μουσικής στη Λήμνο, την Αυστραλία και την Τουρκία σε σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού Αλκίνοου Τσιλιμιδού.  
                                       

WOMEN IN WAR : ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΠΕΡΑ
ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ,  ΜΙΑ ΦΩΝΗ

«Μωρός είναι όποιος κουρσεύει πόλεις. Θα καταστρέψει ναούς και μνήματα, ιερά άσυλα των πεθαμένων, μα κι αυτός μετά  θα χαθεί».

Κάπως έτσι καυτηριάζει ο Ποσειδώνας στις Τρωάδες του Ευριπίδη τις πράξεις των ανθρώπων που αιματοκύλησαν την Τροία. Τα λόγια του μεγάλου τραγωδού αντηχούν από άκρη σε άκρη στο Women In War, σήμερα, σε μια άλλη γλώσσα.   
Το Women In War (Οι Γυναίκες στον Πόλεμο) είναι μια σύγχρονη όπερα γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, με δύο τραγούδια στα τουρκικά και δύο τραγούδια στα ελληνικά. Διαδραματίζεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης και στη Λήμνο στη διάρκεια της Μάχης της Καλλίπολης το 1915.


Ο θεατής παρακολουθεί τις διαπλεκόμενες ιστορίες τριών πολύ διαφορετικών γυναικών: της Clarice, μιας ερωτευμένης νοσοκόμας από την Αυστραλία που αναζητά και βρίσκει στα χαρακώματα τον μνηστήρα της, της Yeliz, μιας μητέρας από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και της Πολυξένης μιας ελληνίδας χήρας, η οποία έχασε τον άντρα της στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, από το νησί της Λήμνου, που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κόρη της. Τρεις γυναίκες, τρεις πολιτισμοί, μια φωνή. Μια φωνή που υψώνεται δυνατή και αποφασιστική και θυμίζει αυτούς που μένουν πίσω και τον δικό τους αγώνα με την απώλεια, τη θλίψη, το μίσος, την προκατάληψη, την εκδίκηση, την αυτοκαταστροφή. Μία φωνή που, εντέλει, δείχνει το δρόμο της συγχώρεσης, της αγάπης και της συνύπαρξης.   


«Ας δούμε πώς αυτές οι τρεις γυναίκες της Τροίας θα συμπεριφερθούν 
όταν η αγάπη, η απώλεια και ο θάνατος γίνονται ένα κράμα.»

 Τα παράλληλα δρώμενα του project LEMNOS-GALLIPOLI: WOMEN IN WAR περιλαμβάνουν την παρουσίαση οπτικοακουστικής έκθεσης σε σχεδιασμό του Στάθη Μήτσιου,  την οργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών στη Μελβούρνη Αυστραλίας, καθώς και την έκδοση βιβλίου από την ιστορικό Alice McConnell του Πανεπιστημίου Monash. Το βιβλίο, μεταφρασμένο στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα θα διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες των τεσσάρων συμμετεχόντων χωρών.

Το LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT: WOMEN IN WAR, που πραγματοποιείται με τη συνχρηματοδότηση της Ε.Ε. (EU Culture Program), έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και έχει τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου της Ελλάδος, αλλά και αντίστοιχων κυβερνητικών οργανισμών από την Αυστραλία, την Τουρκία και την Κύπρο.

Η όπερα «Women in War» θα παρουσιαστεί:

17, 18/7 Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστία – Λήμνος
30/7 – 2/8 Arts Centre Melbourne, Playhouse – Αυστραλία


Συντελεστές της παράστασης

Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης

Λιμπρέτο: Deborah Parsons

Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Τσιλιμιδός

Σκηνογραφία: Shaun Gurton

Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Μπουρμπουλής

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Τραγουδούν: Caitlin Spears, Berna Anil, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Cihan Turkoglou, Jason Wasley, Tomas Manning Dalto, Metehan Pektas, Artemis Ioannides, Katherine Rekaris.

Εταιρεία Παραγωγής: SELINA Productions A.E.
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Άννα Γιώτη

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το Caravan Project πάει στο Ρέθυμνο
Το Caravan Project μεταμορφώνεται και με καλοκαιρινή διάθεση κατασκηνώνει ...
Ηλέκτρα, του Σοφοκλή από το New Lab Project στο Θέατρο Φούρνος
Το New Lab Project παρουσιάζει για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Φούρνος την ...
Οι Omikron Project live στο Zp87
Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, οι Omikron Project θα εμφανιστούν ζωντανά στο Zp87.   Οι ...
Κυριακάτικο Τραπέζι: Νέο θεατρικό project στο Θέατρο Βικτώρια
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ είναι ο τίτλος του πρωτότυπου project που ετοιμάζει ...
Οι Cinema Paradiso Project με τον Βασίλη Λέκκα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
To Γυάλινο Μουσικό Θέατρο υποδέχεται για πρώτη φορά τους Cinema Paradiso Project. To ...
Οι Happy Dog Project live στο metamatic:taf
Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης κόμικ ΔΙΑΨΕΥΣΕ ΤΟ το metamatic:taf έχει ...
Η παράσταση Lysistrata project στο Art Carnuntum της Αυστρίας
Με την παράσταση Lysistrata project, εμπλουτισμένη με κείμενο και στη Γερμανική ...
Οδύσσεια, από τους Patari Project στο θέατρο Olvio
Οι Patari Project, μετά το 10 cm up, παρουσιάζουν την Οδύσσεια από την Δευτέρα 13 ...
Οι Minor Project live στο Λουτράκι
Οι μοναδικοί  MINOR PROJECT για πρώτη φορά στη Κορινθία στο Φλαbaraki για μία ...