Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
BBG: Για QE και Ελλάδα θα ερωτηθεί ο Ντράγκι ενώπιον του Κοινοβουλίου
Για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η εφαρμογή του ...
Νέα υψηλά για τις ευρωαγορές- Πτώση για τη Wall
Σε νέα υψηλά ετών τερμάτισαν οι ευρωαγορές, καθώς σήμερα ο επικεφαλής ...
Eurobank: Που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης
«Η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης θα κριθεί από την επιτυχία ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι για την αποτελεσματικότητα του QE

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι για την αποτελεσματικότητα του QE

Ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και συγκεκριμένα του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού παραθέτει πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΚΤ, αναφορικά με την επιμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, σημειώνει ότι το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ «παρά το μέγεθός του παρουσιάζει σημαντικές «στρεβλώσεις», που περιορίζουν επικίνδυνα το εύρος και την ισχύ του, αφού κάθε Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα αναλαμβάνει μέρος του επενδυτικού ρίσκου, ενώ επιβάλλονται περιοριστικοί όροι και όρια για τη συμμετοχή κάθε χώρας»

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να σχολιάσει «τις ανησυχίες που εκφράζονται από οικονομικούς αναλυτές, σχετικά με την ενότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της ΕΚΤ και του QE, λόγω ύπαρξης «στρεβλώσεων, όπως του επιμερισμού του ρίσκου στις ΕθνΚΤ», καθώς επίσης να τον ενημερώσει σχετικά με το «μηνιαίο ύψος κάθε κατηγορίας ομολόγων (κρατών, ιδιωτών, θεσμών ΕΕ) που σκοπεύει να αγοράσει η ΕΚΤ, ανά μήνα, και ποιοι είναι οι επιλέξιμοι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Καταλήγοντας ο Δ. Παπαδημούλης ρωτάει τον Ευρωπαίο τραπεζίτη εάν σκοπεύει να αναθεωρήσει πτυχές του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, «σε περίπτωση που ο αποπληθωρισμός όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά ενισχύεται σε ορισμένες χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως να ασκηθούν στην ΕΚΤ από διάφορες κυβερνήσεις».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΚΤ οι αποπληθωριστικές πιέσεις ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο, με την Ελλάδα να εμφανίζει αρνητικό πληθωρισμό -2.8%, από -2.6% το Δεκέμβριο και την Ευρωζώνη -0.6%, από -0.2 αντίστοιχα. Την αποπληθωριστική αυτή κρίση έρχεται να διορθώσει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ύψους 1,1 τρις ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά το μέγεθός του, παρουσιάζει σημαντικές «στρεβλώσεις», που περιορίζουν επικίνδυνα το εύρος και την ισχύ του, αφού κάθε Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα αναλαμβάνει μέρος του επενδυτικού ρίσκου, ενώ επιβάλλονται περιοριστικοί όροι και όρια για τη συμμετοχή κάθε χώρας.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

1. Πώς σχολιάζει τις ανησυχίες που εκφράζονται από οικονομικούς αναλυτές, σχετικά με την ενότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της ΕΚΤ και του QE, λόγω ύπαρξης «στρεβλώσεων», όπως του επιμερισμού του ρίσκου στις ΕθνΚΤ;

2. Ποιο θα είναι το μηνιαίο ύψος κάθε κατηγορίας ομολόγων (κρατών, ιδιωτών, θεσμών ΕΕ) που σκοπεύει να αγοράσει η ΕΚΤ, ανά μήνα, και ποιοι είναι οι επιλέξιμοι ευρωπαϊκοί θεσμοί;

3. Σκοπεύει να αναθεωρήσει πτυχές του QE, σε περίπτωση που ο αποπληθωρισμός όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά ενισχύεται σε ορισμένες χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως να ασκηθούν στην ΕΚΤ από διάφορες κυβερνήσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Άνοδος για τις ευρωαγορές- Πτώση για τη Wall Street
Διεύρυναν τα εβδομαδιαία κέρδη τους οι ευρωαγορές , εν αναμονή του ...
ΕΚΤ: Με σκληρό ροκ για το QE ολοκληρώνεται το
Β.Μ. Με τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής ...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "ποτέ δεν πρέπει να πει ποτέ" σε ότι αφορά ...
Ιαπωνία: Και ξαφνικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης-Πάρτι στο Τόκιο
Μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή η ...
Ερώτηση Καμμένου σε Σαμαρά για τις καταγγελίες Ρακιντζή
Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τις δηλώσεις του Γενικού ...
RTL: Καταστροφικός ο ρόλος της τρόικας και η επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα
Το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδας, αλλά και την αποτελεσματικότητα της ...
Ερώτηση Τσίπρα για την ημερομηνία των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών
Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών ...
Η ερώτηση του Αρναούτογλου που θύμωσε την Μπεκατώρου
Η ερώτηση που έκανε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στην Βασιλική Ανδρίτσου ...
Ερώτηση 32 βουλευτών ΝΔ προς τον Π. Καψή, για τη Δημόσια Τηλεόραση
Ερώτηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή σχετικά με τις ...