Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σύσκεψη για την μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας- Ευρώπης
Η μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας-Ευρώπης θα βρεθεί στο επίκεντρο ...
Νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου προαναγγέλλει ο Δ. Αβραμόπουλος
Νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική ...
Έμπρακτη και άμεση αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό ζητά ο Βενιζέλος
Την επίδειξη «έμπρακτης και άμεσης αλληλεγγύης» στο ζήτημα της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αβραμόπουλος: Οι διαπραγματεύσεις δεν συνδέονται με το μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος: Οι διαπραγματεύσεις δεν συνδέονται με το μεταναστευτικό

Σύμπτωση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου Δ.Αβραμόπουλου για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καταγράφηκε στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες μετά τη σημερινή συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικό θέμα είναι η αναδιανομή των μεταναστών και στο πλαίσιο αυτό, η αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ και Δουβλίνο ΙΙΙ, ενώ κοινή ήταν και η θέση για την επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που δέχονται τα περισσότερα μεταναστευτικά κύματα. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην ΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα προσαρμογής στην πολιτική της στο θέμα αυτό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι η "λυδία λίθος" της πολιτικής της ΕΕ, καθώς είναι και ζήτημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία της σημερινής πολιτικής της ΕΕ, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα λόγω πολιτικών επιλογών και αποφάσεων του παρελθόντος μετατράπηκε σε αρνητικό παράδειγμα και αποθήκη ψυχών. Για τη διαχείριση του προβλήματος αυτού, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την επίδειξη διπλής αλληλεγγύης. Πρώτη προς τους ανθρώπους που μεταναστεύουν και δεύτερη την επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που είναι πύλες εισόδου μεταναστών. Αυτή η αλληλεγγύη, είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να γίνει πράξη με την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ και μέσω αυτής, καλύτερη αναδιανομή των αιτούντων άσυλο, κάτι που όπως είπε προβληματίζει ήδη την Ευρωπαική Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει μια εθνική στρατηγική μετανάστευσης, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες που εκ των πραγμάτων νομιμοποιούν την ακραία ρητορική και ουσιαστικά ευνοεί την άκρα δεξιά, την Χρυσή Αυγή και τους νεοναζιστές.

Ο κ. Αβραμόπουλος στη δήλωσή του, είπε ότι το θέμα της μετανάστευσης έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα καθώς αγγίζει και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Ο Επίτροπος συμμερίστηκε τον προβληματισμό του πρωθυπουργού για αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, σημειώνοντας ότι έχει συνείδηση και στην ΕΕ ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από το Ευρωπαικό Συμβούλιο. Συμφώνησε επίσης στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, ενώ ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει την έκθεσή του για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Ακόμη, ο Επίτροπος δήλωσε ότι το πρόβλημα αυτό δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης γιατί στέλνει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει το ταχύτερο δυνατό βήματα προσαρμογής προς την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη και ότι έχει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκαν και στις εν εξελιξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν, ότι δέχθηκε μήνυμα φιλίας από τον κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι αντάλλαξε σκέψεις με τον κ. Αβραμόπουλο, ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η σταθερότητα της Ελλάδας είναι εγγύηση ασφάλειας, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν συνδέονται με το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για την ανάγκη κυβερνητικής συνοχής και ανάγκης αξιοποίησης του πακέτου Γιούνκερ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν διανοείται ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα επιτρέψει να βγει η Ελλάδα από την σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Κονδύλια

Σύμφωνα με σημείωμα που διένειμαν συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου, η Ελλάδα θα λάβει από την ΕΕ, για την περίοδο 2014-2020, 460,7 εκατομμύρια ευρώ. Για τη μετανάστευση, το άσυλο και την ένταξη θα λάβει 259,3 εκατ., για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ. για τον εξοπλισμό της Frontex 14 εκατ. ευρώ και για την Εσωτερική Ασφάλεια 14 εκατ. ευρώ. Τέλος αναμένονται οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των
Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως ...
Αβραμόπουλος: Αναγκαία η ενιαία πολιτική ασύλου στην Ευρώπη
Στη Κω βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής ...
Αβραμόπουλος- Τίμερμανς: Ανάγκη για ενιαία πολιτική ασύλου την Ευρώπη
Στη Κω βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής ...
Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ για το μεταναστευτικό
Συνάντηση για τη μεταναστευτική κρίση που «φουντώνει» θα έχουν στο ...
Καμμένος: Οι κυβερνητικές αλλαγές είναι θέμα του πρωθυπουργού
«Οι κυβερνητικές αλλαγές είναι θέμα του πρωθυπουργού», είπε ο Πάνος ...
Ο Τσίπρας για τις διαπραγματεύσεις - Το μήνυμα Αβραμόπουλου
«Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν», τόνισε ο Αλέξης ...
Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας ...
Σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο ο Σαμαράς για Ουκρανία και Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο ταξιδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός. Το πρωί θα ...
Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων προαναγγέλλει ο Αβραμόπουλος
Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων προαναγγέλλει ο ...