Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Συνεχίζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank
 Τη συνέχιση των ενεργειών αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της ...
Tην ενίσχυση της αναδιάρθρωσης της Alpha Bank ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή ...
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΕΒΖ: Δόθηκαν λεφτά και τιμές, «ανοιχτό» το σχέδιο αναδιάρθρωσης

ΕΒΖ: Δόθηκαν λεφτά και τιμές, «ανοιχτό» το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Της Βούλας Μαλαίνου

Το τρίτο και βασικότερο «μέτωπο» έχει παραμείνει ανοιχτό για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο αφορά την επικαιροποίηση ενός συνολικού πλάνου αναδιάρθρωσης, προκειμένου και η τευτλοκαλλιέργεια να διατηρηθεί και η ζαχαροβιομηχανία να εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Η «ένεση ρευστότητας», που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς στην εισηγμένη ύψους 30 εκατ. ευρώ, δίνει τα πρώτα «καύσιμα» στην εταιρεία για να λειτουργήσει κατά το τρέχον έτος, αφού με αυτά θα αποπληρώσει πέρα από τη ΔΕΠΑ, στην οποία οφείλει 10 εκατ. ευρώ και άλλους προμηθευτές. Ωστόσο, για την εισροή περαιτέρω κεφαλαίων, απαιτούνται και άλλες ενέργειες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ θα έχει ως βάση τη μελέτη της Kantor, στην οποία υπενθυμίζεται πως στηρίχθηκε και η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Άρα, αυτό είναι ένα κρατούμενο. Τί θα γίνει με τις δύο αυτές μονάδες, για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται ξανά και ξανά ότι θα επαναλειτουργήσουν;

Πάντως, πρώτο βήμα της νέας διοίκησης υπό τον Δημήτρη Γιαννακίδη θα είναι το «νοικοκύρεμα» στις σπατάλες, όπου αυτές έχουν γίνει, με περικοπές δαπανών, μέσω εξονυχιστικών ελέγχων, σκέλος, στο οποίο πάλι η μελέτη της Kantor θα έχει το ρόλο της.

Σημειώνεται πως το «πράσινο φως» για δανειοδότηση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ δόθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με ημερομηνία, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, η εταιρεία εξόφλησε με τα εγκρινόμενα 8,5 εκατ. ευρώ από την Τρ. Πειραιώς και τους παραγωγούς για τα τεύτλα, που οι ίδιοι παρέδωσαν στη ζαχαροβιομηχανία κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, «ανακουφίζοντας» εν μέρει του αγρότες, οι οποίοι όλο για λεφτά άκουγαν, αλλά λεφτά δεν έβλεπαν.

Ο καιρός «πάγωσε» τα χαμόγελα των παραγωγών

Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι τευτλοπαραγωγοί -καθώς και εξοφλήθηκαν και το περσινό τιμολόγιο διατηρήθηκε, με τη ζαχαροβιομηχανία να αναλαμβάνει και φέτος το μεταφορικό κόστος- και ο καιρός «πάγωσε» τα χαμόγελά τους. Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν λένε να σταματήσουν, ενώ οι πλημμύρες ειδικά στον Έβρο χειροτερεύουν περαιτέρω την κατάσταση.

Τα θεσμικά στα τεύτλα πήραν τον δρόμο τους, αλλά ο καιρός τώρα δεν είναι «σύμμαχος». Οι καλλιεργητές δεν ξέρουν πότε θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη σπορά, καθώς όλη σχεδόν η περασμένη εβδομάδα πήγε «στράφι» εξαιτίας των βροχών.

Σημειώνεται πως αγρότες σε Λάρισα και Ορεστιάδα ξεκίνησαν τη σπορά πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από σχετική έκκληση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ δεν είχαν ακόμη λάβει το υπόλοιπο 45% για τα δεδουλευμένα τους κατά την περασμένη καμπάνια.

Πάντως, οι τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν στην «Παραγωγή» ικανοποιημένοι με τις τελευταίες εξελίξεις, από τις οποίες διαφαίνεται ένα «αχνό φως» στην άκρη του τούνελ, δεδομένης και της συνδεδεμένης στα τεύτλα, η οποία ξεκινά με 5 εκατ. ευρώ.

Ίδιες με πέρυσι οι τιμές

Ευχαριστημένοι δηλώνουν οι παραγωγοί με το φετινό τιμολόγιο, που ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, καθώς είναι ίδιο με το περυσινό και σε κάποια σημεία «ίσως και καλύτερο», όπως λένε οι ίδιοι στην «Παραγωγή».

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η «Π», τα στρέμματα με ζαχαρικό τίτλο από 12 pol και κάτω θα πληρώνονται με 26,69 ευρώ/τόνο. Τα στρέμματα με ζαχαρικό τίτλο pol 12,50 με 29,88 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 13 με 33,07 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 14 με 37,47 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 15 με 41,47 ευρώ/τόνο, ο ζαχαρικός τίτλος pol 16 με 42,88 ευρώ/τόνο και ο ζαχαρικός τίτλος pol 17 με 46,47 ευρώ/τόνο.

Σε σύγκριση με τις περυσινές τιμές για στρέμματα με ζαχαρικό τίτλο:

-pol 10 αντιστοιχούσαν 19,34 ευρώ/τόνο,

-pol 11 αντιστοιχούσαν 21,13 ευρώ/τόνο,

-pol 11,5 αντιστοιχούσαν 23,91 ευρώ/τόνο και

-pol 12 αντιστοιχούσαν 26,69 ευρώ/τόνο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τι προβλέπει το σχέδιο του ΟΑΣΑ για τις συγκοινωνίες
Βιώσιμα και ελκυστικά δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε να γίνουν η πρώτη ...
ΕΤΕ: Ιδού το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, την πώληση του ...
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Malaysia Airlines ενδέχεται να ανακοινωθεί τον Αύγουστο
Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της Malaysia Airlines ενδέχεται να ανακοινωθεί ήδη ...
Μαΐλλης: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης
Το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση ...
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ...
Συμφωνία Αναδιάρθρωσης για την Μαΐλλης
Συμφωνία Αναδιάρθρωσης, με τους πιστωτές του Ομίλου και τον επενδυτή HIG ...
Ισπανία: Θυγατρική της Coca-Cola παρουσιάζει σχέδιο που προβλέπει απώλεια 1.200 θέσεων εργασίας
«Χασούρα» 1.200 θέσεων εργασίας θα προκύψει από το σχέδιο αναδιάρθρωσης ...
Συνάντηση για τις αμυντικές βιομηχανίες και στο βάθος η
Για το αγκάθι- προαπαιτούμενο για τη δόση, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ...
Ρεν: Ορίστε τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης-Εδώ και τώρα ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης
(upd) Ο Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν τάσσεται υπέρ ...