Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
Σε χαμηλό 7μήνου η ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο
Σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησε η ελληνική μεταποίηση. Ειδικότερα, ...
Eurobank: Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να απεμπλακεί από την διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας
Ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα περιθώρια των 10ετών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γολγοθάς έως τον Ιούνιο;

Γολγοθάς έως τον Ιούνιο;

Ανήμερα Μεγάλη Πέμπτη, της Σταύρωσης, το Euro Working Group θα συζητήσει και πάλι το ελληνικό ζήτημα, για το οποίο πολλοί προσδοκούν πρόωρη… Ανάσταση. Την ίδια ώρα, όμως, έδαφος κερδίζει το σενάριο ότι ο «Γολγοθάς» της ελληνικής οικονομίας δεν τελειώνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, ούτε καν μέσα στον Απρίλιο, αλλά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου!

Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά και οι αντιφατικές δηλώσεις και διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση έχουν μετατρέψει την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με το Brussels Group σε πραγματικό ναρκοπέδιο, όπου το παραμικρό «παραπάτημα» μπορεί να αποβεί μοιραίο. Όμως, τα δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα για την Ελλάδα είναι συγκεκριμένα και εξαιρετικά πιεστικά: Στις 9 Απριλίου η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει δόση 462 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 14 Απριλίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ και στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις που φτάνουν περίπου το 1,5 δισ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, το ερώτημα, όμως, είναι: αν δεν υπάρξει άμεσα λύση με τη χρηματοδότηση της χώρας, για πόσο ακόμα θα μπορεί να ανταποκρίνεται, καθώς η συνέχεια είναι ακόμα πιο δύσκολη; (συνολικά, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στους πιστωτές της σχεδόν 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015).

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη διήμερη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, στις 8 και 9 Απριλίου, με κοινή την εκτίμηση ότι ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της. Ωστόσο, ακόμα κι αν υπάρξει θετική εισήγηση, το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup (που είναι αρμόδιο να λάβει αποφάσεις) έχει οριστεί για τις 24 Απριλίου. Και μπορεί αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών να δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, όμως δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά και δηλώσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπουν πρόβλημα ρευστότητας ήδη μέσα στην επόμενη εβδομάδα –αν και το Μαξίμου διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες. Με δεδομένο, δε, ότι έχει αποκλειστεί από τους δανειστές το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης των 7,2 δισ., εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποιό είναι το «όριο», πέρα από το οποίο η Ελλάδα απειλείται με «πιστωτικό ατύχημα». 

Κατευθείαν σε νέο πρόγραμμα;
Στο ερώτημα αυτό αναλυτές απαντούν ότι το… μαρτύριο της σταγόνας μπορεί να κρατήσει μέχρι και το τέλος Ιουνίου, καθώς για την ώρα η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καλύψει τη δόση της Μ. Πέμπτης προς το ΔΝΤ και να αναχρηματοδοτήσει τα έντοκα που λήγουν μία εβδομάδα αργότερα, οπότε επόμενο ορόσημο είναι το ομόλογο των 3,5 δισ. που λήγει εντός του Ιουλίου και το οποίο, χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια, είναι απίθανο να καλυφθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, φαντάζει «άσκοπο» να ολοκληρωθεί, έστω και στα τέλη Απριλίου, η συμφωνία 4μηνης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, καθώς έχει χαθεί ήδη ο μισός χρόνος και η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ, ενώ για να γίνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή επώδυνα μέτρα!

Γι’ αυτό και οι ίδιοι αναλυτές δίνουν έδαφος στο σενάριο οι διαπραγματεύσεις να «τραβήξουν» ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα κληθούν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας. Σε αυτό το σενάριο, πάντως, αστάθμητο παράγοντα αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού (που για την ώρα δεν πάει καλά), από την οποία εξαρτάται η δυνατότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στις εσωτερικές υποχρεώσεις –ουσιαστικά στην καταβολή μισθών και συντάξεων, αφού κατά τα άλλα ισχύει ατύπως εσωτερική στάση πληρωμών…

«Λεφτά υπάρχουν»

Την ίδια ώρα, πάντως, το Bloomberg Intelligence Economics κάνει μία ευοίωνη ανάλυση, εκτιμώντας ότι τελικώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και ότι, έστω στο παρά πέντε, θα βρεθεί λύση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να βρει πηγές χρηματοδότησης, με κυριότερες την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5% του ΑΕΠ = 2 δισ. ευρώ), την επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και την αύξηση από την ΕΚΤ του ορίου έκδοσης έντοκων γραμματίων.

Το Bloomberg αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει ένα ακόμη πρόβλημα: θα πρέπει να βρει τρόπους για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το 2016. Και για αυτή την περίπτωση οι αναλυτές «βλέπουν» ένα τρίτο πακέτο στήριξης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους πιστωτές τον Ιούνιο…

Τί θα γίνει αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ;

Την αλυσίδα γεγονότων που θα ακολουθούσε ενδεχόμενη αδυναμία της ελληνικής κυβέρνηση να καλύψει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, περιγράφει η Bank of America. Η τράπεζα, μάλιστα, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν πως η Ελλάδα θα βρεθεί εντός του Απριλίου μπροστά στο φάσμα ενός πιστωτικού γεγονός, εκτιμά ότι θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος και στη συνέχεια, αν και πάλι δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη BofA, εάν δεν πληρωθεί μία δόση στο ΔΝΤ, αυτό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως μια άμεση χρεοκοπία. Η Ελλάδα ίσως έχει μια σιωπηρή περίοδο χάριτος ενός μηνός. Μετά τον ένα μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί. Σύμφωνα με τη Master Financial Assistance Facility Agreement, μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, η κοινοποίηση της καθυστερημένης πληρωμής στο ΔΝΤ θα συνιστούσε μια περίπτωση αθέτησης πληρωμών για τα δάνεια του EFSF. Ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε το ρίσκο το EFSF να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος του μηχανισμού διευκόλυνσης ή ακόμη και να ζητήσει το κύριο ποσό των δανείων του, να είναι άμεσα απαιτητό. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε ένα default event για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα του PSI.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αμερικανική στήριξη για την ελληνική κυβέρνηση
Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ...
Στο Eurogroup το ελληνικό έγγραφο
H ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία, σύμφωνα ...
Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία»
Διαψεύδει η κυβέρνηση την ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «η ...
Πτώση 10,7% στις οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον ...
Η
Τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους πριν τις ...
Süddeutsche Zeitung: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Τον Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Μια συμφωνία ...
Ευρωζώνη: Πτώση 0,5% στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο
Πτώση -0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην περιοχή της ευρωζώνη τον ...
Βρετανία: Στο 2,9% ο πληωρισμός τον Ιούνιο
Στο 2,9% ανήλθε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο, έναντι 2,% τον ...
Γερμανία: Στο 6,8% η ανεργία τον Ιούνιο
Αμετάβλητο στο 6,8% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία τον ...