Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πώς μπορείτε να αναστρέψετε μια αλλεργική αντίδραση
Οι συχνές αλλεργικές αντιδράσεις αυτήν την περίοδο –λόγω των ...
Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Η άνοιξη έφθασε και οι αλλεργίες καιροφυλακτούν. Στην αλλεργική ...
Αλλεργίες στα μάτια λόγω άνοιξης - Τρόποι αντιμετώπισης
Γράφει η Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Τα μάτια μας ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα - Μαστίζει την Άνοιξη

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα - Μαστίζει την Άνοιξη

Θραύση κάνει αυτή την εποχή η επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για περισσότερο από μία εβδομάδα. Τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλάξουμε ή να ανακουφίσουμε τα ερεθισμένα μας μάτια, προτείνουν οι οφθαλμίατροι, που συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο.

Τα βασικά συμπτώματα της  αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι :

κοκκίνισμα των ματιών

οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα  και στον επιπεφυκότα

δακρύρροια

έντονη φαγούρα 

τσούξιμο, αίσθημα ξένου σώματος

Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται από αλλεργικές εκδηλώσεις και άλλων οργάνων, όπως η μύτη. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε και για αλλεργική ρινίτιδα.

Τώρα, εφόσον κάποιος γνωρίζει ότι πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να πάρει προληπτικά τα φάρμακα του πριν από οποιαδήποτε εξόρμηση στην εξοχή. Περαιτέρω, «η χρήση των γυαλιών ηλίου και το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορούν να μας προφυλάξουν από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα», τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Α. Μάλλιας.

Εάν όμως το πρόβλημα έχει ήδη εκδηλωθεί «οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα κιι αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων» , εξηγεί  ο κ. Μάλλιας.  Μία ακόμη λύση είναι τα τεχνητά δάκρυα. «Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, γιατί ξεπλένουν τα μάτια από τα αλλεργιογόνα, προστατεύουν τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζουν από το αίσθημα ξένου σώματος», σημειώνει ο γιατρός.

Φυσικά, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν θα πρέπει ο πάσχον να απευθυνθεί σε οφθαλμίατρο, για τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής.

Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων για την αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών είναι τα αντι-ισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Τα αντι-ισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια τη φαγούρα, το πρήξιμο (οίδημα), το κοκκίνισμα κτλ. Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά, ώστε όταν περάσει η δράση του αντισταμινικού και ξαναεκτεθούμε στο αλλεργιογόνο να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα καθόλου ή σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Επίσης, σήμερα υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά αντιαλλεργικά φάρμακα που συνδυάζουν σε ένα κολλύριο το αντισταμινικό με τον σταθεροποιητή των μαστοκυττάρων. Έτσι, με την χρήση των σταγόνων αυτών 2 φορές την ημέρα, έχουμε μια καταπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας.

«Τα παραπάνω φάρμακα και οι ειδικά οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μπορούν να δοθούν προληπτικά λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία, αν υπάρχει μια εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας κάνει να υποφέρουμε κάθε χρόνο. Η προληπτική αγωγή βοηθά στο να μην εκδηλωθεί η αλλεργία όταν εκτεθούμε στο αλλεργιογόνο» καταλήγει ο κ. Μάλλιας.

Τα αντιισταμινικά από το στόμα σε μορφή χαπιών, είναι άλλο ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι, ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Η δράση των χαπιών αυτών είναι αποτελεσματική και στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αντίθετα, μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αλλεργική ρινίτιδα που συνοδεύει πολύ συχνά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, καθότι τα κολλύρια περνούν στη μύτη μέσω του δακρυϊκού πόρου και την δακρυϊκής οδού.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της οφθαλμικής αλλεργίας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό. Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα συμπτώματά τους, πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά.

virus.com.gr


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ευρυδίκη: Είναι αλλεργική στα αρώματα και αναγκαστικά τα αποφεύγει
Όλα όσα δεν ξέρατε για την Ευρυδίκη. -Το χαρακτηριστικό που τη ...
Κρίσεις άσθματος προκαλεί το πρόχειρο φαγητό
Τι λένε ερευνητές που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των ...
Η αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα
Η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι η πιο συχνή ατοπική πάθηση και μια από τις ...
Οι αλλεργίες της Άνοιξης - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γράφει η Γιώτα Δημακά -Ειδ.Αλλεργιολόγος –Δ/ντρια αλλεργιολογικού ...
Αλλεργική αντίδραση στο νερό. Τι να κάνω;
ΕΡΩΤΗΜΑ Θα ήθελα να σας πω πως εδώ και έξι μήνες όποτε κάνω μπάνιο, στο ...
Το πρόβλημα υγείας που ταλαιπώρησε την Κατερίνα Καραβάτου
Μια πολύ περίεργη και δύσκολη εβδομάδα είχε η Κατερίνα Καραβάτου, η ...
Αλλεργική αντίδραση στα funds…
Στα «κάγκελα» έχουν στείλει την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ...
Δούκισσα Νομικού: «Είμαι αλλεργική στη λέξη ‘’δίαιτα’’»
Η Δούκισσα Νομικού είναι μια ωραία γυναίκα, αλλά δεν βασίζεται σε αυτό. ...
Miley Cyrus: Η αλήθεια πίσω από τη νοσηλεία της. Από τι κινδυνεύει η ζωή της;
Η αλλεργική αντίδραση της 21χρονης δεν ήταν τίποτα μπροστά στο πρόβλημα ...