Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σακελλαρίδης: Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές και επιδιώκει μέσα σε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τη στήριξη της Αντιπολίτευσης στις «κόκκινες γραμμές» γραμμές ζητεί ο Τσίπρας-Κουβέντα για το «πόκερ» με τους εταίρους

Τη στήριξη της Αντιπολίτευσης στις «κόκκινες γραμμές» γραμμές ζητεί ο Τσίπρας-Κουβέντα για το «πόκερ» με τους εταίρους

Μόνο ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, την οποία ο ίδιος ζήτησε και μάλιστα εκτάκτως, προκειμένου τυπικά τουλάχιστον να δώσει στους βουλευτές μία «γεύση» από το «πόκερ» με τους εταίρους, καθώς και να προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με τη σύμφωνη γνώμη και της Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας είπε εξαρχής στους βουλευτές για ποιο λόγο τους κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση, δηλώνοντας πως «επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς». Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι να στηρίξουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, δίχως ωστόσο να αναφερθεί στα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θα «ενδώσει» σε νέα υφεσιακά μέτρα και δεν θα δεχθεί την ολοκλήρωση των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, που περιέχονται στο περίφημο e mail Χαρδούβελη.

«Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης. Για να πετύχει η χώρα. Και εσείς τι κάνετε όταν εμείς πραγματώνουμε με δυσκολία αυτό το έργο.

Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ούτε εσάς ούτε την παράταξή σας. Και δεν δίνει καμία προοπτική στον τόπο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει τέτοια συμπεριφορά. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Τι μας προτείνετε; Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές; Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ξανά ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με «κόκκινες γραμμές» προσδιορισμένες από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. «Τα όρια της λαϊκής εντολής, είναι όχι άλλη υφεσιακή πολιτική και μέτρα λιτότητας», ανέφερε ο ίδιος.

«Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε υλοποίηση οιουδήποτε υφεσιακού μέτρου. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μια αγορά εργασίας που έχει λεηλατηθεί. Γιατί εμείς σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν πρόκειται να δεχθούμε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Όποιος όμως επιθυμεί κοινοπραξίες με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, όποιος έρχεται να επενδύσει χρήματα με αναπτυξιακή πολιτική θα είναι καλοδεχούμενος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές. «Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. για να ξεκαθαρίζουμε δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο», σημείωσε.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τσίπρας: Δεν πρέπει η εκλογική μάχη να μετατραπεί σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς
Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής δουλειάς για τον ...
ALCO: Συμφωνία ακόμη κι αν δεν γίνουν δεκτές οι κόκκινες γραμμές, δέχεται το 50%
Υπέρ μιας υποχώρησης από τις κόκκινες γραμμές, αν δεν γίνουν δεκτές οι ...
Κατέληξαν οι εταίροι για την πρόταση στην Αθήνα- Παραμένουν οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές»
Αμετάκλητη στάση ως προς το ασφαλιστικό και το εργασιακό φέρεται να ...
Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις
Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της ...
Στρατούλης: Οι «κόκκινες γραμμές» δεν ξεθωριάζουν!
Την αμετάκλητη στάση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ως προς τις ...
Κυβερνητικό: «Πάμε για συμφωνία χωρίς μετακίνηση στις κόκκινες γραμμές»
Αμετάκλητη ως προς τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει στη ...
SZ:
Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες «πλευρίζει» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ...
Καμμένος: Έχουμε κόκκινες γραμμές
  «Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε τις έδρες μας, ούτε τις καρέκλες μας. ...
Σαμαράς-Βενιζέλος: Συσπειρώνουν τους βουλευτές, βάζουν
Για τις "κόκκινες γραμμές" που θα χαράξουν ενάντια στα νέα ...