Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Μουσικός Αύγουστος με τον Δημήτρη Μαραμή
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, μετά τη συνεπή αλλά και ανατρεπτική ...
Ένας μουσικός ζωολογικός κήπος: Το καρναβάλι των ζώων και ο Πέτρος και ο Λύκος, στο Μέγαρο Μουσικής
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει δύο απολαυστικά μουσικά ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σπύρος Μάνεσης: Μουσικός χώρος και σόλο ερμηνεία στη τζαζ

Σπύρος Μάνεσης: Μουσικός χώρος και σόλο ερμηνεία στη τζαζ

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό στη τζαζ, είτε αναφερόμαστε στη σολιστική είτε στη συνοδευτική διάσταση του αυτοσχεδιασμού, είναι η δημιουργία και διαχείριση "μουσικών χώρων". Κάθε μουσικό κομμάτι ουσιαστικά αποτελεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνουν μουσικά γεγονότα.

Ο μουσικός της τζαζ αντιλαμβάνεται τον μουσικό χρόνο ως χώρο στον οποίο κινείται, δρα, αλληλεπιδρά με μουσικά γεγονότα που προκαλούν οι συμπαίκτες του στο γκρουπ, αναλαμβάνει ρόλους, άλλοτε πρωτεύοντες και άλλοτε δευτερεύοντες, παίρνει πρωτοβουλίες, δημιουργεί εικόνες και γενικά καλείται να αποφασίζει πώς θα "τοποθετείται" στο μουσικό χώρο αυτό σε πραγματικό χρόνο. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι χώροι αυτοί αποκτούν τεράστια ποικιλία ανάλογα με το στυλ της τζαζ που παίζεται, τον αριθμό των οργάνων, την διάθεση του κομματιού και, βεβαίως, το ποιοί μουσικοί παίζουν, ποιά είναι η μουσική ιδιοσυγκρασία τους και πώς αποφασίζουν να τοποθετηθούν εκείνη τη στιγμή.

Η σόλο ερμηνεία, δηλαδή η ερμηνεία και εκτέλεση της τζαζ από ένα και μόνο όργανο, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργίας και διαχείρισης του μουσικού χώρου. Ο μουσικός είναι επιφορτισμένος να δημιουργεί μουσικά γεγονότα και να διαχειρίζεται το μουσικό χώρο μόνος του, με δεδομένο ότι απουσιάζει το στοιχείο της αλληλεπίδρασης που είναι τόσο χαρακτηριστικό της τζαζ, ή, για να τεθεί ορθότερα, απουσιάζει η αλληλεπίδραση με άλλους μουσικούς, καθώς στη σόλο ερμηνεία ο μουσικός μπορεί να αλληλεπιδρά με τον ίδιο του τον εαυτό. Ταυτόχρονα όμως ελευθερώνονται πεδία δράσης και ρόλοι που συμβατικά ή παραδοσιακά καλύπτονται από άλλα όργανα με αποτέλεσμα κατά μια έννοια ο ίδιος ο μουσικός να ταυτίζεται με την έννοια του μουσικού χώρου. Παραδείγματος χάρη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ένα μονοφωνικό όργανο να μπει σε ρόλο συνοδείας, όπως αντίστροφα ένα πολυφωνικό να συμπεριφέρεται μονοφωνικά, ή ο μουσικός χώρος να οριοθετείται από μια συγκεκριμένη τονική περιοχή, ή υφή, διάθεση κλπ. Η μεγαλύτερη ίσως απαίτηση όμως από πλευράς μουσικού στην σόλο ερμηνεία είναι η διαρκής αναζήτηση της μουσικής τάσης που θα τροφοδοτεί το μουσικό ενδιαφέρον, κάτι που για έναν μόνο μουσικό συμβαίνει σε σαφώς μεγαλύτερη κλίμακα από έναν μουσικό ενταγμένο σε ένα σύνολο και προϋποθέτει το μέγιστο βαθμό συγκέντρωσης για πολύ περισσότερο χρόνο.    

Info: Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τζαζ και κλασικό πιάνο στο Ωδείο Athenaeum και στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Έχει περιοδεύσει με πολλά projects σε πολλές χώρες, συνεργαζόμενος με μια πληθώρα εξαιρετικών μουσικών.  Από το 2010 έχει το δικό του τρίο με τους Joao Hasselberg και Kaspars Kurdeko, με το οποίο έχουν ηχογραφήσει για την JACC Records το άλμπουμ “Undelivered” που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ενώ πρόσφατα συνεργάστηκαν με την συμφωνική Orquestra do Norte της Πορτογαλίας. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το καινούριο του άλμπουμ που περιλαμβάνει διασκευές του για σόλο πιάνο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος. Ζει στην Αθήνα και διδάσκει στα Ωδεία Athenaeum και Μουσικής Πράξης.

* Αναδημοσίευση απο το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μουσικό Χωριό 2015: Έναρξη συμμετοχών
Φέτος το Μουσικό Χωριό γιορτάζει 10 χρόνια καλλιτεχνικής συμβίωσης, ...
Ο Σύπρος Μάνεσης live στο Half Note Jazz Club
Ο πιανίστας της jazz Σπύρος Μάνεσης παρουσιάζει την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 στο ...
Γιάννης Κασέτας: Οι συνθετικές τάσεις εντός της ελληνικής τζαζ σκηνής
Οι συνθετικές τάσεις της ελληνικής τζαζ σκηνής εξαρτώνται σε μεγάλο ...
Ο πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος στον πολυχώρο Διέλευση
O πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος μετά από πολυετή ενασχόληση του ως ...
O Σπύρος Μοσχόπουλος μας ταξιδεύει στο tango του Αstor Piazzolla
O πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος, μετά από πολυετή ενασχόλησή του, ως ...
2ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου και 5ος Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Οι τελικοί κύκλοι δύο σημαντικών μουσικών διαγωνισμών φιλοξενείται ...
Εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας “Λίλιαν Βουδούρη” θα ...
Μίμης Πλέσσας: Διάλεξη με θέμα την ελληνική τζαζ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο 15ος Κύκλος Διαλέξεων, που διεξάγεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του ...
Μίμης Πλέσσας: Διάλεξη με θέμα την ελληνική τζαζ, στο Μέγαρο Μουισκής Αθηνών
Ο 15ος Κύκλος Διαλέξεων, που διεξάγεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του ...