Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πώς μπορείτε να αναστρέψετε μια αλλεργική αντίδραση
Οι συχνές αλλεργικές αντιδράσεις αυτήν την περίοδο –λόγω των ...
Η αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα
Η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι η πιο συχνή ατοπική πάθηση και μια από τις ...
Αλλεργική αντίδραση στα funds…
Στα «κάγκελα» έχουν στείλει την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η άνοιξη έφθασε και οι αλλεργίες καιροφυλακτούν.

Στην αλλεργική ρινίτιδα, οι αλλεργικές εκδηλώσεις εμφανίζονται στην περιοχή της μύτης και των παραρρινίων κόλπων και χαρακτηρίζονται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν την αναπνοή της μύτης. Όπως και οι άλλες μορφές αλλεργιών, συνδέεται και αυτή με την κληρονομικότητα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσουν αλλεργική ρινίτιδα τα παιδιά όταν οι γονείς πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από τα ‘’αλλεργιογόνα’’, τη γύρη των δέντρων και των χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα κατά την ανθοφορία την άνοιξη.

Ο άρρωστος υποφέρει από ‘’μπουκωμένη μύτη’’ η οποία επηρεάζει συχνά την όσφρηση και τη γεύση, καθώς σπάνια και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση των ‘’βουλωμένων αυτιών’’. Συνυπάρχουν καταρροή της μύτης με μια έκκριση βλέννας (‘’σαν νερό’’), φταρνίσματα, συχνά κυρίως τις πρωινές ώρες και φαγούρα στη μύτη. Άλλα συμπτώματα που συχνά συνδέονται με την αλλεργική ρινίτιδα είναι η οπισθορρινική καταρροή, δηλαδή η αίσθηση ότι κάτι τρέχει πίσω από τη μύτη προς τον φάρυγγα, βήχας που προκαλείται ενδεχομένως από την οπισθορρινική έκκριση και ροχαλητό με αναπνοή από το στόμα λόγω του μπουκώματος της μύτης.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα κάποιες φορές συνοδεύονται από κόπωση, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία και πονοκέφαλο.

Για το λόγο αυτό επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους. Ο κακός ύπνος έχει επίπτωση στις καθημερινές λειτουργίες και την εργασία των ασθενών.

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας θα γίνει με βάση το ιστορικό του ασθενή και την ΩΡΛ εξέταση, τη ρινοσκόπηση. Ακόμη εκτελούνται αιματολογικές εξετάσεις ειδικών ανοσοσφαιρινών και δερματικές δοκιμασίες. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ο εντοπισμός του υπευθύνου αλλεργιογόνου για να επακολουθήσει εξειδικευμένη θεραπεία, δηλαδή η ανοσοθεραπεία.

Στη θεραπεία δίνονται οδηγίες να αποφεύγεται η επαφή με το το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, αν αυτό είναι εφικτό. Ακόμη επιχειρείται συμπτωματική θεραπεία, με διάφορα φάρμακα όπως αντισταμινικά από το στόμα ή και ενδορινικά και τα διάφορα ενδορινικά κοριτιζονούχα σπρέι. Ακόμη χορηγούνται αποσυμφορητικά σπρέι που ανακουφίζουν δρώντας κατευθείαν στα αγγεία της μύτης τα οποία συστέλλουν και ελευθερώνουν την αναπνοή. Δεν θα πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται για μέρες επειδή προκαλούν τελικά εξάρτηση αλλά και «φαρμακευτική ρινίτιδα» που επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα αλλεργική ρινίτιδα.

Τα παραπάνω φάρμακα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αλλά όχι την αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας που είναι η υπερευαισθησία του οργανισμού και η υπερβολική του αντίδραση στα αλλεργιογόνα. Αυτό το κάνει η ανοσοθεραπεία, που ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός αντιμετωπίζει το αλλεργιογόνο και απαλλάσσει τον ασθενή από τη χρήση φαρμάκων.

Η αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνδέεται και με άλλες ασθένειες πέρα από τις άλλες αλλεργικές νόσους όπως η ιγμορίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες και οι συχνές ωτίτιδες. Όταν οι ρινικοί πολύποδες συνυπάρχουν με την αλλεργική ρινίτιδα επιτείνουν τη δυσκολία αναπνοής. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η αφαίρεση τους με τη μοντέρνα ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι σημαντικό πριν την εγχείρηση να επιχειρείται η συντηρητική αγωγή με την ανάλογη θεραπεία. Καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις εγχύσεις κατάλληλων φαρμάκων εντός των πολύποδων.

Toυ Eλ.Φερεκύδη –Καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας παν/μιου Αθηνών

 


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ευρυδίκη: Είναι αλλεργική στα αρώματα και αναγκαστικά τα αποφεύγει
Όλα όσα δεν ξέρατε για την Ευρυδίκη. -Το χαρακτηριστικό που τη ...
Κρίσεις άσθματος προκαλεί το πρόχειρο φαγητό
Τι λένε ερευνητές που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των ...
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα - Μαστίζει την Άνοιξη
Θραύση κάνει αυτή την εποχή η επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι ιδιαίτερα ...
Οι αλλεργίες της Άνοιξης - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γράφει η Γιώτα Δημακά -Ειδ.Αλλεργιολόγος –Δ/ντρια αλλεργιολογικού ...
Αλλεργίες στα μάτια λόγω άνοιξης - Τρόποι αντιμετώπισης
Γράφει η Έλενα Κεφάλα, MICOpth, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Τα μάτια μας ...
Ανεύρυσμα αορτής: Συμπτώματα και θεραπεία
Τα ανευρύσματα δεν είναι οι «ωρολογιακές βόμβες» που πιστεύουν πολλοί, ...
Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα και θεραπεία
ΕΡΩΤΗΜΑ Καλησπέρα σας. Έχω κολπική μαρμαρυγή εδω και 5 - 6 χρόνια με ...
Δούκισσα Νομικού: «Είμαι αλλεργική στη λέξη ‘’δίαιτα’’»
Η Δούκισσα Νομικού είναι μια ωραία γυναίκα, αλλά δεν βασίζεται σε αυτό. ...
Miley Cyrus: Η αλήθεια πίσω από τη νοσηλεία της. Από τι κινδυνεύει η ζωή της;
Η αλλεργική αντίδραση της 21χρονης δεν ήταν τίποτα μπροστά στο πρόβλημα ...