Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Έκθεση ζωγραφικής της Ράνιας Εμμανουηλίδου στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
Στις 4 Απριλίου εγκαινιάζεται στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, η δεύτερη ...
Corpus: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
Η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Corpus", η οποία ...
Γιάννης Σχινάς – Παίζοντας με τις κούκλες: Έκθεση στην Art Zone 42
Η Γκαλερί Art Zone 42παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Σχινά με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σώμα Αίνιγμα: Έκθεση του Γιάννη Σχινά στη γκαλερί Art Zone 42

Σώμα Αίνιγμα: Έκθεση του Γιάννη Σχινά στη γκαλερί Art Zone 42

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, εγκαινιάζεται στην Art Zone 42 Gallery η έκθεση ‘Σώμα Αίνιγμα’ του Γιάννη Σχινά, η οποία περιλαμβάνει σχέδια με κάρβουνο σε χαρτί, φιλοτεχνημένα τα τελευταία πέντε χρόνια, την περίοδο από το 2010 έως και το 2015.

 

Θεματική της έκθεσης είναι το γυναικείο σώμα – γυμνό που για τον καλλιτέχνη αποτελεί μια συνεχή αναζήτηση, όχι μόνον όσον αφορά τη σχεδιαστική ελευθερία που προσφέρει, αλλά και πόσο μάλλον περισσότερο για την ερωτική δύναμη και το συναισθηματισμό του. Ο Γιάννης Σχινάς επιλέγει την τεχνική του non finito για την απόδοση του σώματος, παρουσιάζοντάς το υπό διαφορετικές γωνίες, σε διαφορετικές εκδοχές, μελετώντας την κάθε στάση και στροφή του ευλαβικά, αναφερόμενος στη φευγαλέα αποτύπωση της στιγμής. Συχνά οι συνθέσεις του ξεφεύγουν από το συνηθισμένο κάδρο, αφήνοντας να εννοηθεί μια ανεπαίσθητη συνέχεια πέρα από αυτό.

 

Στο έργο του Γιάννη Σχινά παρατηρούνται ψήγματα επιρροών τόσο από τη μελέτη της ζωγραφικής ιστορίας της Δύσης, όσο και από τη γλυπτική και την τέχνη της φωτογραφίας. Η πλαστικότητα του Ένγκρ, η λεπτεπίλεπτη φύση του Ντεγκά, οι επιμηκύνσεις και εσκεμμένες παραμορφώσεις του Ματίς και του Πικάσσο, αλλά και η τεχνική κόμιξ του Ρόι Λιχτενστάιν και του Μίλο Μανάρα και ο οξύς ερωτισμός του Κλιμτ και του Έγκον Σίλε, ίσως έχουν συμβάλει ώστε κάθε γυναίκα του Γιάννη Σχινά να πάρει μορφή, σάρκα και οστά, οδηγώντας όμως αυτόματα το χέρι του καλλιτέχνη εκεί που θέλει εκείνη και μόνο μετά την ολοκλήρωσή της αφήνει να διαφανούν οι επιρροές πάνω της.

 

Οι γυναίκες του, αποδωσμένες από μοντέλα, είναι διαφορετικές, με μοναδική προσωπικότητα. Είτε απεικονίζονται να ξεκουράζονται στον καναπέ αγκαλιάζοντας το γυμνό σώμα τους, είτε να παίζουν χαριτωμένα με τα σχεδιαστικά ‘όρια’ του κάδρου, καθηλώνουν με τη δύναμη της έκφρασης και τον αισθησιασμό του σώματος, έναν αισθησιασμό λεπτεπίλεπτο, σοβαρό, βαθύ. Ποτέ όμως φευγαλέο, παρά οικουμενικό και διαχρονικό. Οι γυμνές γυναίκες του Γιάννη Σχινά είναι γυναίκες παρατηρητές, στοχαστικές, συναισθηματικές, ανήσυχες, ήρεμες, αλλά πάνω απο όλα, καθεμιά με το δικό της τρόπο, ωραίες. Όπου με τον όρο ‘ωραίες’ εννοούμε το κάλλος που γεννιέται, θρέφεται και ενυπάρχει σε κάθε μια ξεχωριστά, ως ενότητα σώματος και ψυχής.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Γιάννης Σχινάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σταδιοδρόμησε ως νομικός: διετέλεσε καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διεθνής δικηγόρος. Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εικαστικά: ζωγραφική κυρίως αλλά επίσης, κατά περιόδους, φωτογραφία, χαρακτική, γλυπτική. Στα χρόνια του σχολείου είχε πάρει ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας. Στη συνέχεια μαθήτευσε για ένα χρόνο κοντά στον Παναγιώτη Τέτση, που τότε διηύθυνε το εργαστήριο ζωγραφικής της Σχολής Βακαλό. Πάντοτε μελετούσε την ιστορία της Τέχνης, κυρίως της Δύσης, από την προϊστορία έως σήμερα. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Γης, είδε μουσεία, εκθέσεις, μνημεία, ανθρώπους και τόπους και συναναστράφηκε καλλιτέχνες. Τώρα ζωγραφίζει ρεαλιστικά, με προτίμηση στο τοπίο και στο γυναικείο γυμνό.

 

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 2012 στη γκαλερί Άστρα, με τίτλο Ζήτημα φωτός. Η δεύτερη το 2013, στη γκαλερί ArtZone 42, με τίτλο Παίζοντας με τις κούκλες. Αυτή είναι η τρίτη ατομική του έκθεση.

 

Παράλληλα, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τρία βιβλία ποίησης: Παλμύρα (Κέδρος), Εννέα ονόματα (Αντ. Σάκκουλας) και Εννεάδες (Περισπωμένη), καθώς και τη Χαρακτική, όπου παρουσίασε το χαρακτικό του έργο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
After Sun: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
Η ομαδική έκθεση που παρουσιάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 στην γκαλερί ...
Eternal Moments: Έκθεση του Γιάννη Νομικού στη γκαλερί Art Zone 42
Τα εγκαίνια της έκθεσης "Eternal Moments" του Γιάννη Νομικού θα γίνουν την ...
Αειθαλείς Αποχρώσεις: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
Η γκαλερί Art Zone 42, επιθυμώντας να παρουσιάσει την αλλαγή εποχής με ...
Τόποι Μετάβασης: έκθεση της Βασιλικής Κοσκινιώτου στην Αrt Zone 42
Η γκαλερί Αrt Zone 42 έχει την τιμή να παρουσιάσει τη νέα ενότητα ...
Ροές του Γίγνεσθαι: έκθεση της Μαρίκας Καλλιντέρη στη γκαλερί Art Zone 42
Η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 8 μ.μ. την ...
Αίνιγμα: ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Σκουφά
Η ομαδική έκθεση Αίνιγμα επιχειρεί μέσα από το έργο 11 σύγχρονων ...
Μορφογένεσις: έκθεση της Κατερίνας Ριμπατσιού στη γκαλερί Art Zone 42
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, εγκαινιάζεται στις 7.00 μ.μ. στην γκαλερί Art Zone 42, ...
Νικολέττα Πολέντας - Συλλογικό Αίνιγμα: Έκθεση στην Chili Art Gallery
Η γκαλερί Chili Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση της Νικολέττα Πολέντας με ...
Η ομαδική έκθεση "Mehr Als Schein / Shining Through / Αυτό που φαίνεται" εγκαινιάζεται ...