Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Πλαφόν επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας
Μέχρι 15.000 άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο ...
Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο «ανοίγει» την πύλη του
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και η διαδικτυακή πύλη του ...
Παρουσίαση της πρώτης οργανωμένης ψηφιακής καταγραφής δημοσίων ακινήτων, μνημείων και αρχιαολογικών χώρων
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και η διαδικτυακή πύλη του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο-Στον αέρα έως το τέλος 2015

Παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο-Στον αέρα έως το τέλος 2015
Πόσο πιθανό είναι το σπίτι σας ή το οικόπεδό σας να γειτνιάζει με ένα μνημείο και να μην το γνωρίζετε; Ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να επισκεφθείτε έναν αρχαιολογικό χώρο; Πώς προχωρά η διαδικασία μίας απαλλοτρίωσης που σας αφορά;

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, κι όχι μόνο, θα δίνει η «Γαία», η ηλεκτρονική πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, που ώς το τέλος του 2015 θα βγει στον διαδικτυακό αέρα και το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα παρέχει στους χρήστες -ιδιώτες και δημόσιους φορείς- πρόσβαση σε στοιχεία, φωτογραφίες, αποφάσεις, για 25.000 μνημεία, ιστορικούς τόπους και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για 7.500 δημόσια ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού.

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί σε περιφερειακά προγράμματα και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», και παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Το έργο αποτελείται από δυο βασικά μέρη: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τη διαδικτυακή πύλη «Γαία».

Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι η πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού για την εισαγωγή στοιχείων στη βάση δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την πύλη «Γαία», που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2015, αρχικά με πληροφορίες για την Αττική και τη Βοιωτία, αλλά συνεχώς θα ενημερώνεται και θα εμπλουτίζεται, προκειμένου να καταστεί μία ολοκληρωμένη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Το έργο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη, ενιαία, συστηματική και διαρκώς επικαιροποιούμενη ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση δημοσίων ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο, αλλά και προστατευόμενων μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, συμπεριλαμβανομένων των ορίων προστασίας τους.

«Στόχος του έργου είναι να εξειδικεύσει τη στρατηγική, τα μέσα και τις παρεμβάσεις για την αποδοτική και βιώσιμη αξιοποίηση των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών στην ελληνική οικονομία. Η χρήση των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών στην αποτελεσματική ανάδειξη, προβολή και  αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, με την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πολιτιστικής διαχείρισης, αποτελεί μεγάλο ζητούμενο για το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων» ανέφερε στον χαιρετισμό που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

«Στο πλαίσιο αυτό» συνέχισε ο κ. Ξυδάκης «η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Κτηματολογίου έχει αποτελέσει εδώ και χρόνια μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας και συστηματικής ψηφιακής καταγραφής τόσο των δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο όσο, κυρίως των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, αποσκοπώντας από τη μια στην προστασία τους και από την άλλη στην ενθάρρυνση του υγιούς επιχειρείν». 

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αλλά και το έργο «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων» εντάσσονται από κοινού και λειτουργούν συμπληρωματικά στον μακροπρόθεσμο στόχο της συγκρότησης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, όπου θα είναι καταγεγραμμένο το σύνολο των μνημείων της χώρας, υπογράμμισε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελένη Κόρκα.

Σύμφωνα με την κ. Κόρκα, με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, με το έργο «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων», σε συνδυασμό με τις ενταγμένες δράσεις στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», που στοχεύουν στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών των κεντρικών διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, καθώς και με το έργο «Απλοποίηση διαδικασίας χορήγησης αντιγράφων πρακτικών και γνωμοδοτήσεων των Συμβουλίων του υπουργείου Πολιτισμού - διάθεση στους πολίτες μέσω διαδικτύου», μπαίνουν τα θεμέλια «για την ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη».
Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο πολιτισμός της φυλής αυτόχθονων του Καναδά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/κης την ώρα που η έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» πραγματοποιείται με επιτυχία στον Καναδά
Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) που ...
Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρα
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο ...
Επίσημη πρώτη για το ανανεωμένο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Με νέα, ανανεωμένη, σύνθεση συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ...
Ανατινάζουν το αρχαιολογικό κόσμημα του Ιράκ
Σοκ και οργή προκαλεί νέο βίντεο με την καταστροφή της ιστορικής ...
Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας εκπέμπει SOS
Αποτελεί ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους, με μοναδικούς ...
«Σημεία εποχών» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Με την επιθυμία να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να ...
«Σημεία εποχών» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Με την επιθυμία να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να ...
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ο Ν.Ξυδάκης
Για το αναστηλωτικό έργο που εκτελείται στην Ακρόπολη ενημερώθηκε ο ...
Οκτώ προσαγωγές στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών
Οκτώ προσαγωγές έγιναν χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα ...