Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στις 23 Μαΐου ο τελικός του Κυπέλλου
Στις 23 Μαΐου ορίστηκε τελικά να διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλλου ...
Στις 17 Μαΐου ο τελικός του κυπέλλου
Την Κυριακή 17 Μαΐου προγραμματίστηκε να διεξαχθεί ο τελικός του ...
12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
Παρά τις αντιξοότητες εφέτος και παρ' ότι διοργανώθηκε στο παρά πέντε, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Θα διεξαχθεί από 7 ως 10 Μαΐου - αντιδρά ο ΣΕΒΑ

Θα διεξαχθεί από 7 ως 10 Μαΐου - αντιδρά ο ΣΕΒΑ
Παρότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) είχε υποσχεθεί πέρυσι ότι θα εξασφάλιζε τη συνέχειά της και παρότι ανακοίνωσε την 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) για το 2015 στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το φθινόπωρο, είχαμε πάψει να περιμένουμε ότι τελικά θα υλοποιηθεί. Τα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού που έπρεπε να έχουν εγκριθεί για τη χρηματοδότηση-γέφυρα ως το επόμενο ΕΣΠΑ του 2016 περίμεναν υπογραφές, έπειτα ήρθαν οι εκλογές, η αλλαγή κυβέρνησης και όλο το πρόγραμμα ήταν σε εκκρεμότητα.

Εντέλει την Τετάρτη 18 Μαρτίου συναντήθηκαν οι συνδιοργανωτές της ΔΕΒΘ στα γραφεία του αρμόδιου ΕΙΠ και, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της ΔΕΘ-HELEXPO, της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας (ΟΜΕΒΕ), της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε ότι η 12η ΔΕΒΘ θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2015.

Βεβαίως, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πρόσκληση κάποιας τιμώμενης χώρας. Έτσι, όπως ανακοινώνει το αρμόδιο ΕΙΠ, το «ήδη αναβαθμισμένο ποιοτικά και πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων» θα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην ισπανόφωνη λογοτεχνία, τη θεματική ενότητα «βιβλίο και μουσική», αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη ως τιμώμενο λογοτέχνη, το 2ο φεστιβάλ κόμικς, σεμινάρια λογοτεχνικής μετάφρασης, παιδική και εφηβική γωνιά, συνέδρια και ημερίδες με κεντρική θεματική «Θρησκεία, Πολιτισμός και Πολιτική στον 21ο αιώνα» με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Με γνώμονα το γεγονός ότι η ΔΕΒΘ αποτελεί κορυφαίο ετήσιο σημείο συνάντησης για εκδότες, συγγραφείς, βιβλιόφιλους και επαγγελματίες του κλάδου, οι διαδικασίες διεξαγωγής της ξεκινούν επισήμως σε εντατικούς ρυθμούς» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΙΠ και καλεί σε «άμεση ενεργοποίηση όλων των επαγγελματιών του βιβλίου και των εμπλεκόμενων φορέων».


Κόντρα ΣΕΒΑ - ΕΙΠ

Αυτά, ενώ κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) και του ΕΙΠ. Σε ανοιχτή επιστολή του ο ΣΕΒΑ «προτρέπει τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού να απεμπλέξει τον παραγωγικό κλάδο των εκδοτών βιβλίου από το ΕΙΠ και να αναλάβει να ρυθμίσει τις σχέσεις των συλλογικών φορέων των παραγωγών εκδοτών με τα όργανα της πολιτείας, υπό ένα ριζικά διαφορετικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και συνεργασίας», δηλώνοντας ότι ο ΣΕΒΑ «είναι έτοιμος, με σαφείς προτάσεις, να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και επιδιώκει την άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας».
Όπως εξηγεί στην επιστολή, «η παραπομπή των θεμάτων που απασχολούν τον ζωτικής σημασίας για όλη την Ευρώπη εκδοτικό κλάδο σε έναν φορέα που έχει ως αποστολή την πολιτιστική διπλωματία, δηλαδή, η ενσωμάτωση του προβληματικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο ξένο προς τα περί βιβλίου Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, καθιστά προβληματική την αναγκαία συνεργασία των εκδοτών βιβλίου με την πολιτεία» και ξεκαθαρίζει ότι «υπό το σημερινό καθεστώς και κλίμα, η συμμετοχή του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών στην προετοιμασία, εντός ασφυκτικών προθεσμιών, μιας ακόμη "Διεθνούς" Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, είναι αδύνατη».
Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη από 7-10 Μαΐου
Παρά τις αντιξοότητες εφέτος και παρ' ότι διοργανώθηκε στο παρά πέντε, ...
Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2014
Τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, για τις ...
Δεν παίρνει εισιτήρια η ΑΕΚ
 Στο Παμπελοποννησιακό στάδιο θα διεξαχθεί η σύσκεψη για τα μέτρα ...
Γεώργιος Νίκας: Ελάτε στο 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου για να χορέψετε με ένα βιβλίο στο χέρι!
Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών ...
Το Σάββατο 31 Μαϊου το ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ
Μετά την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής για επανάληψη του ...
Αντιδρά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Αντιδρά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ...
Κλεμμένα όνειρα: Τι θα δούμε σήμερα 20 Μαΐου
Ο Άρης αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο να επιστρέψει τις μετοχές του ...
Βαλς με 12 θεούς: Τι θα δούμε σήμερα 17 Μαΐου
Ένα τηλεοπτικό συνεργείο φτάνει στο σπίτι της Νάσιας προκειμένου να ...
Βαλς με 12 θεούς: Τι θα δούμε σήμερα 1 Μαΐου
H Μαρίνα, είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο της Κλαίρης και το λέει ...