Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΥΠΟΙΚ: Εξετάζει παράταση ενός μηνός για τη ρύθμιση των 100 δόσεων-Μπήκαν έσοδα 350 εκατ. στα Ταμεία
Ένα μήνα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τη ρύθμιση ...
Στρατούλης: Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ...
Στις 34.244 οι υπαγωγές στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων
Στις 34.244 έφθασαν οι υπαγωγές στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στρατούλης: Έσοδα 1,5 δισ. στα Ταμεία από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Στρατούλης: Έσοδα 1,5 δισ. στα Ταμεία από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ θα εισρεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία εφέτος, με την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι η πιο βελτιωμένη ρύθμιση που έχει υπάρξει στη χώρα αναφορικά με τις οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων κλπ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος μας είναι με αυτή τη ρύθμιση να υπάρξει ανακούφιση στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Εκτίμηση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου είναι ότι με αυτή τη ρύθμιση εφέτος θα έχουμε έσοδα ύψους 1,46 δισεκ. ευρώ -περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ. Δεύτερος στόχος, με τη ρύθμιση αυτή, είναι να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Έτσι θα σπάσουμε το υφεσιακό κλίμα και θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι δίνεται η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση όλοι όσοι οφείλουν οποιοδήποτε ποσό. «Δεν έχουμε βάλει τα όρια που υπήρχαν με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που έλεγε ότι αν οφείλεις μέχρι 15.000 ευρώ μπορείς να κάνεις 100 δόσεις ενώ αν οφείλεις 15.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ μπορείς να κάνεις 72 δόσεις. Η ρύθμισή μας λέει ότι οποιοδήποτε ποσό και αν οφείλεις μπορείς να το εξοφλήσεις σε 100 δόσεις. Επίσης, ενώ με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ο ετήσιος τόκος ήταν 4,56%, τώρα με τη δική μας ρύθμιση αν χρωστάς μέχρι 5.000 ευρώ είναι μηδενικό το επιτόκιο, δεν υπάρχει επιβάρυνση. Αν χρωστάς από 5.000 και πάνω, το 4,56% επιτόκιο γίνεται 3%. Και τρίτον και το βασικότερο, αν δώσεις εφάπαξ αυτά που οφείλεις διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων από τόκους, πρόστιμα, που πολλές φορές είναι το 50% της οφειλής. Αν κάνεις ρύθμιση με 50 δόσεις θα διαγράφεται το 70% των προσαυξήσεων και αν κάνεις με 100 δόσεις θα διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων από 20% που ήταν με την προηγούμενη ρύθμιση. Με αυτά τα εργαλεία πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Ερωτηθείς για δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι η ελληνική κυβέρνηση λεηλατεί τα ταμεία, ο κ. Στρατούλης τονίζει: «Η κυβέρνησή μας όχι μόνο δεν ακουμπάει τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά θέση της και δέσμευσή της είναι ότι θα αρχίσει να αποκαθιστά σταδιακά τη λεηλασία που υπέστησαν τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης διαχρονικά και κυρίως με το περιβόητο PSI, με χρηματοδότηση αυτού του κουμπαρά από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο θα συγκροτήσουμε και το οποίο θα έχει έσοδα για να χρηματοδοτεί την Κοινωνική Ασφάλιση από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας και της δημόσιας κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Στρατούλη, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα λεηλατεί τα Ταμεία Κοινωνικής ασφάλισης». Η εφημερίδα θεωρεί ότι η κυβέρνηση με τις κινήσεις που κάνει αντί να παίρνει χρήματα από τους πλούσιους να τα δίνει στους φτωχούς, λεηλατεί τα ταμεία. Πώς το σχολιάζετε;

-Το είδα με οργή και αγανάκτηση αυτό. Είναι θράσος 1.000 πιθήκων να βγαίνει γερμανική εφημερίδα να μιλάει για λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από την αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση και να μην έχει πει κουβέντα για τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρόνια των μνημονίων, 2012, με το περιβόητο PSI, το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που είχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και που οδήγησε στο να μειωθεί η περιουσία τους, τα αποθεματικά τους από 30 δισεκ. ευρώ τον Φλεβάρη του '12 ύστερα από 6 μήνες σε 3,5 δισεκ. ευρώ και μάλιστα όχι απλά με τη συμφωνία της τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά με εκβιασμούς που ασκήθηκαν για να γίνει με το συγκεκριμένο τρόπο αυτό το καταστροφικό κούρεμα. Η κυβέρνησή μας όχι μόνο δεν ακουμπάει τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά θέση της και δέσμευσή της είναι ότι θα αρχίσει να αποκαθιστά σταδιακά τη λεηλασία που υπέστησαν τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης διαχρονικά και κυρίως με το περιβόητο PSI, με χρηματοδότηση αυτού του κουμπαρά από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο θα συγκροτήσουμε και το οποίο θα έχει έσοδα για να χρηματοδοτεί την Κοινωνική Ασφάλιση από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας και της δημόσιας κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

-Ο ΓΓ του υπουργείου Γιώργος Ρωμανιάς κατήγγειλε ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν μέσα στο 2014 για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έλαβαν υπ' όψιν τους την περιουσία των ταμείων καθώς και την απόδοση αυτής της περιουσίας, και ότι αυτό έγινε καθ' υπόδειξη της τρόικας. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απάντησε όμως ότι τις προδιαγραφές των αναλογιστικών μελετών στο ασφαλιστικό τις καθορίζει η Επιστημονική Ομάδα του Eurogroup και του ECOFIN σε όλη την Ευρώπη και όχι ο κάθε υπουργός. Πως το σχολιάζετε;  

-Οι επιστημονικές προδιαγραφές καθορίζονται με τον επίσημο τρόπο, αλλά τα δεδομένα που δίνονται για να παρθούν υπόψη τα δίνει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Με αυτή την έννοια, κάνουμε ελέγχους από χθες. Πήραμε στα χέρια μας τις αναλογιστικές μελέτες για να δούμε τι έχει συμβεί. Η ουσία είναι ότι σε μελέτες οι οποίες έγιναν βασίστηκε ή τις χρησιμοποίησε ως επιστημονικοφανές άλλοθι η προηγούμενη κυβέρνηση και οι μνημονιακές κυβερνήσεις των πέντε χρόνων για να κατεδαφίσουν τις συντάξεις, να αφαιρέσουν από το τραπέζι του συνταξιούχου αρχικά το φαγητό του, δεύτερον το γιαουρτάκι του και τρίτον το χαρτζιλίκι που θα του απέμενε για τα εγγόνια του.

-Κύριε υπουργέ να πάμε στο θέμα των 100 δόσεων. Τι θα ισχύσει για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία;

-Είναι η πιο βελτιωμένη ρύθμιση που έχει υπάρξει στη χώρα αναφορικά με τις οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων κλπ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος μας είναι με αυτή τη ρύθμιση να υπάρξει ανακούφιση στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης. Εκτίμηση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου είναι ότι με αυτή τη ρύθμιση εφέτος θα έχουμε έσοδα ύψους 1,46 δισεκ. ευρώ - περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ. Δεύτερος στόχος με τη ρύθμιση αυτή είναι να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Έτσι θα σπάσουμε το υφεσιακό κλίμα και θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Πολύ φιλόδοξοι στόχοι, υπουργέ.

-Η αισιοδοξία μας πηγάζει από το περιεχόμενο των ρυθμίσεων . Δίνουμε τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση όλοι όσοι οφείλουν οποιοδήποτε ποσό. Δεν έχουμε βάλει τα όρια που υπήρχαν με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που έλεγε ότι αν οφείλεις μέχρι 15.000 ευρώ μπορείς να κάνεις 100 δόσεις ενώ αν οφείλεις 15.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ μπορείς να κάνεις 72 δόσεις . Η ρύθμισή μας λέει ότι οποιοδήποτε ποσό και αν οφείλεις μπορείς να το εξοφλήσεις σε 100 δόσεις. Επίσης, ενώ με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ο ετήσιος τόκος ήταν 4,56%, τώρα με τη δική μας ρύθμιση, αν χρωστάς μέχρι 5.000 ευρώ είναι μηδενικό το επιτόκιο, δεν υπάρχει επιβάρυνση. Αν χρωστάς από 5.000 και πάνω, το 4,56% επιτόκιο γίνεται 3%. Και τρίτον και το βασικότερο, αν δώσεις εφάπαξ αυτά που οφείλεις διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων από τόκους, πρόστιμα, που πολλές φορές είναι το 50% της οφειλής. Αν κάνεις ρύθμιση με 50 δόσεις θα διαγράφεται το 70% των προσαυξήσεων και αν κάνεις με 100 δόσεις θα διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων από 20% που ήταν με την προηγούμενη ρύθμιση. Με αυτά τα εργαλεία πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Εγκύκλιο με τις αλλαγές που επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων ...
IKA: Ποιοι δεν θα επιβαρυνθούν με το αυξημένο επιτόκιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Οι μικροοφειλέτες των οποίων το ύψος της κύριας οφειλής δεν ξεπερνάει ...
Παράταση στις προθεσμίες για τη ρύθμιση των 100 και για οφειλές στα Ταμεία
Παρατείνεται ως τις 15 Ιουλίου 2015 ,η προθεσμία για την συμμετοχή στη ...
«Παράθυρο» Βούτση σε παράταση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για τη ρύθμιση ...
Την ερχόμενη Πέμπτη οι αιτήσεις για τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών
  Ξεκινάει την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ...
Ιδού η ρύθμιση των 100 δόσεων
Ληξιπρόθεσμα χρέη ως την 1 Μαρτίου 2015 θα μπορούν να υπάγονται στη ...
Ξεπέρασαν τις 8.500 οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα
«Επιτυχής» κρίνεται από το υπουργείο Εργασίας η νέα ρύθμιση των ...
Και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ρύθμιση των 12 δόσεων-Τι ορίζει εγκύκλιος της ΓΓ εσόδων
Ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μπορούν οι φορολογούμενοι να ...
Βρούτσης: Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ...