Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ-Ντράγκι και Σουλτς για την Ελλάδα
Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που ...
(upd)Βαρύ «κατηγορώ» Γιούνκερ με μήνυμα
(upd)Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα για «ορθάνοιχτη πόρτα» στις ...
Προειδοποιήσεις Γιούνκερ-Σουλτς σε Τσίπρα
Σαφή μηνύματα στην Αθήνα να αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών και ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μήνυμα πολιτικής στήριξης επιδιώκει από Γιούνκερ και Σουλτς ο πρωθυπουργός

Μήνυμα πολιτικής στήριξης επιδιώκει από Γιούνκερ και Σουλτς ο πρωθυπουργός

Της Βούλας Μαλαίνου

Σε μία δήλωση-παρέμβαση του ισχυρού άνδρα της Ευρώπης, επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για άμεση οριστικοποίηση της συμφωνίας και μάλιστα με έμφαση στις ελληνικές θέσεις, προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο «ποντάρει» στα σημερινά τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τους εταίρους, την ώρα που η συνέχεια των τεχνικών συζητήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους του Brussels Group αναμένεται ιδιαίτερα «καυτή» και δύσκολη.

Κατά τις σημερινές του συναντήσεις με τον κ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει πρωτίστως την πολιτική στήριξη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα στείλει μήνυμα «ίσης αντιμετώπισης» προς τους εταίρους και επίσης ο ίδιος θα επιχειρήσει να λάβει δεσμεύσεις για απελευθέρωση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.

Οι τρεις αυτοί στόχοι σίγουρα δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προσβλέπει σε μία έστω θετική δήλωση από τους κκ. Γιούνκερ και Σουλτς, η οποία θα εκπέμπει μήνυμα πολιτικής στήριξης.

Όσο και αν κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως οι σχέσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε στάδιο αποκλιμάκωσης, ωστόσο από τα πρόσφατα Eurogroup έχει διαφανεί πως οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ.

Αθήνα και δανειστές γνωρίζουν από κοινού πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα, τη στιγμή που ο «εφιάλτης» της ρευστότητας καραδοκεί, χωρίς να αναμένεται έκτακτη λύση από το Μάριο Ντράγκι. Την ίδια ώρα δε οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να στέλνουν με κάθε ευκαιρία το ίδιο μήνυμα στην Αθήνα: Πρώτα υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά σταδιακά τα λεφτά.

Η απελευθέρωση των δόσεων είναι το ζήτημα που κυριολεκτικά «καίει» την κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα μετά βίας αντέχει οικονομικά μέχρι τα τέλη του μήνα και το τί θα γίνει τον Απρίλιο είναι άγνωστο.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε, χθες, από την έδρα του ΟΟΣΑ σειρά μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Όπως τόνισε, για το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η κυβέρνηση θα στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλισθεί η πλήρης λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργηθεί η φορολογική ασυλία.

«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπουργείων» είπε και πρόσθεσε: Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά. Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο Ανχελ Γκουρία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πρόσκληση Γιούνκερ σε ηγέτές βαλκανίων και Ευρώπης για συνάντηση κορυφής με θέμα το προσφυγικό
Πρόσκληση στους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της ...
Σαφές μήνυμα Παυλόπουλο σε Γιούνκερ-Μέρκελ για... εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα
Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της ...
Γιούνκερ: Έχω εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα
Εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ο ...
Ραντεβού με Γιούνκερ ζητεί η ΝΔ για την «καυτή πατάτα» της φορολόγησης στην Παιδεία
Ραντεβού από τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε ο ...
Γιούνκερ: Δεν είναι μια κατάσταση «take it or leave it»
«Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και ΕΚΤ συμφωνήσαμε σε μια κοινή θέση, οι Ελληνες ...
Πρέπει να βρθεί λύση, λέει ο Γιούνκερ
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ ...
Γιούνκερ σε Ελλάδα: Προτιμώ οικεία πρόσωπα στην εξουσία...
Προτίμηση σε «οικεία πρόσωπα» στην εξουσία δηλώνει ο επικεφαλής της ...
Υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάρτιν Σουλτς
Φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ...
Κατέφθασε ο Γιούνκερ
Στην Αθήνα έφτασε λίγο πριν από τις 15.20 ο πρωθυπουργός του ...