Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Δικάζεται για υποκίνηση μίσους η Λεπέν
 Yποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα η Μαρίν Λεπέν, η ...
Αισιόδοξος για συμφωνία ο Σουλτς
Θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της σύμφωνα με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μηνύει τον Σουλτς η Λεπέν

Μηνύει τον Σουλτς η Λεπέν

Μηνύει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς η  επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

 Τον κατηγορεί ότι έκανε ψευδείς καταγγελίες εναντίον του Εθνικού Μετώπου (Front National, FN) όταν κάλεσε την υπηρεσία καταπολέμησης της οικονομικής απάτης της ΕΕ να ερευνήσει πιθανές καταχρήσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του πολιτικού αυτού κόμματος.

Χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι διαπιστώθηκε πως 20 πρόσωπα τα οποία μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διότι εμφανίζονται ως συνεργάτες ευρωβουλευτών, είναι ταυτόχρονα καταγεγραμμένο σε έγγραφα του FN ότι ανήκουν στην εθνική οργάνωση του κόμματος.

Αυτό αντίκειται στους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ρητά ότι οι συνεργάτες των μελών του ΕΚ οφείλουν να ασκούν καθήκοντα που συνδέονται άμεσα με την εντολή των ευρωβουλευτών.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας «Μανουέλ Βαλς κινητοποιεί τους Σοσιαλιστές φίλους του εναντίον του Εθνικού Μετώπου», υποστήριξε η Λεπέν σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΕΕ βγάζει τα μεγάλα κανόνια. Θα υποβληθεί αγωγή εναντίον του (σ.σ. του Μάρτιν Σουλτς) διότι προχώρησε σε ψευδείς κατηγορίες», συμπλήρωσε η ίδια. Δεν διευκρίνισε πότε θα αναληφθεί η ενέργεια αυτή, ή σε ποια χώρα.

Πριν αναδειχθεί πρόεδρος του ΕΚ, ο Σουλτς ήταν ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο σώμα.

Η Λεπέν δεν σχολίασε πάντως την ουσία των κατηγοριών που διατύπωσε ο Σουλτς σχετικά με την κατάχρηση κοινοτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, το ποσό το οποίο φέρεται να έχει καταχραστεί το ακροδεξιό κόμμα ισούται με 7,5 εκατ. ευρώ την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τη Μοντ, τα πρόσωπα τα οποία έχουν καταγραφεί ως βοηθοί των ευρωβουλευτών του FN διατηρούν ταυτόχρονα κρίσιμης σημασίας κομματικές θέσεις, είναι για παράδειγμα στενοί σύμβουλοι της ιδίας της Λεπέν αλλά και του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, του ιδρυτή και επιτίμου προέδρου του κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό υποστήριξε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «κατασκευασμένες». «Κατά κάποιον τρόπο, ο Σουλτς έχει ένα δίκιο», έγραψε ειρωνικά ο Φιλιπό στο Twitter, καθώς «οι συνεργάτες [των ευρωβουλευτών] μας δεν εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εναντίον της».

Το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν αυξάνει ραγδαία τα ποσοστά του στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, αλλά δυσκολεύεται να εξασφαλίσει σταθερές πηγές προσόδων. Τον Δεκέμβριο, παραδέχθηκε πως έχει λάβει ένα δάνειο ύψους 9,4 εκατ. ευρώ από μια τράπεζα της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή διότι οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε χορηγήσεις δανείων προς το FN.

Εάν επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο από το ΕΚ σε βάρος του FN, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλήγμα για το κόμμα, το οποίο προετοιμάζεται για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές (22η και 29η Μαρτίου), στις οποίες συμμετέχει με σχεδόν 2.000 υποψήφιους σε όλη τη χώρα—περισσότερους από κάθε άλλο γαλλικό πολιτικό κόμμα.

Πολλοί από τους υποψηφίους καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα προεκλογικά τους έξοδα, τα οποία ανέρχονται σε έως και 16.000 ευρώ: τα χρήματα αυτά ωστόσο προέρχονται συχνά από δάνεια που τους χορηγεί μια εταιρεία συνδεδεμένη με το FN.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σουλτς: Σωστό να ερωτηθεί ο λαός
«Σωστή», χαρακτηρίζει την απόφαση πρότασης για τη διενέργεια ...
Αυστηρές προειδοποιήσεις Σουλτς στην κυβέρνηση
Συστάσεις με αυστηρό όμως τόνο, στέλνει προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ...
Μαντόνα: «Θα ήθελα να πιώ ένα ποτό με την Μαρίν Λεπέν»
H διάσημη τραγουδίστρια της αμερικανικής ποπ μουσικής Μαντόνα δήλωσε ...
Συνάντηση Βενιζέλου-Σουλτς την Πέμπτη
Με το Μάρτιν Σουλτς θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ...
Έρχεται στην Αθήνα ο Σουλτς
   Για ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο στο συγχαρητήριο ...
Σίγουρη η Λεπέν για τη δημιουργία μιας ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Δεν ανησυχεί η Μαρίν Λεπέν, η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της ...
Η Λεπέν και οι σύμμαχοί της θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη
Η Μαρίν Λεπέν, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που πέτυχε μια ...
Σουλτς: Θα ζητήσω από τους ανθρώπους της Επιτροπής να πάψουν να επεμβαίνουν παντού
Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ...
Μάρτιν Σουλτς: Ανοίξτε την ΕΡΤ
Υπέρ της ανοιχτής ΕΡΤ τάσσεται ο σοσιαλιστής πρόεδρος του ευρωπαϊκού ...