Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αντίστροφη μέτρηση για το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ-Σε ισχύ από τον Οκτώβριο
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή του νέου ...
Αντίστροφη μέτρηση για το χρέος-Στο τραπέζι και το κρυφό
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη συζήτηση του ζητήματος του ...
Alpha: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από την κρίση!
Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση έχει πλέον αρχίσει. ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

H αντίστροφη μέτρηση για την Documenta

H αντίστροφη μέτρηση για την Documenta
Είναι πλέον επίσημο. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης για τον Τουρισμό (ΙΤΒ) στο Βερολίνο ανακοινώθηκε εχθές  ότι η πόλη της Αθήνας θα συμμετέχει στη διοργάνωση της επόμενης Documenta το 2017 σε ισότιμη βάση με τη σταθερή διοργανώτρια πόλη, Κάσελ. Παρών ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ο οποίος μετά από την επίσημη ανακοίνωση επισκέφθηκε σήμερα το Κάσελ μαζί με τον δήμαρχο της πόλης, Μπέρτραμ Χίλγκεν, προκειμένου να ξεναγηθεί στα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης και να συναντηθεί με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Ο τίτλος της  Documenta, στην πρώτη της εξ ημισείας διοργάνωση ανάμεσα στο Κάσελ και μια άλλη πόλη χάρη στην πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Ανταμ Σίμτζικ  είναι «Μαθαίνοντας από την Αθήνα». Όπως λέει ο κ. Καμίνης από το Κάσελ:

«Ολος ο κόσμος μπορεί να μάθει από την Αθήνα. Γιατί η Αθήνα αυτή τη στιγμή συμπυκνώνει πάρα πολλές όψεις της κρίσης του σύγχρονου κόσμου. Οχι μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και την κοινωνική ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Επίσης η Αθήνα είναι μια πύλη εισόδου μεταναστών από τρίτες χώρες. Αν υποθέσουμε, και εγώ το πιστεύω αυτό, ότι η υπόθεση της μετανάστευσης δεν είναι συγκυριακή αλλά έχει αρχίσει μια μεγάλη μεταναστευτική ροή που θα κρατήσει για ένα πολύ σοβαρό χρονικό διάστημα, σε αυτό το σημείο του πλανήτη έρχονται πλέον και συναντιούνται ετερόκλητοι πολιτισμοί και σκέψεις.  Η Ευρώπη που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα έχει να μάθει από την Αθήνα όχι με την έννοια του διδακτικισμού αλλά με την έννοια ότι μπορεί να παρατηρήσει την πόλη και να μάθει πράγματα για τον εαυτό της».

Για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα υποστηρίξουν και θα στεγάσουν το εγχείρημα. Προς το παρόν, η δημιουργική ομάδα που πλαισιώνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Ανταμ Σίμτζικ, συζητάει χωριστά με φορείς, για την εξεύρεση χώρων. «Εμείς δεν θα πλαισιώσουμε την πρωτοβουλία με τη διάθεση χώρων» εξηγεί ο κ. Καμίνης, «αλλά με παράπλευρες εκδηλώσεις από τους φορείς πολιτισμού της πόλης σε συνεργασία με τον δήμο. Δεν έχω συζητήσει ακόμη επισήμως με αυτούς τους φορείς οπότε σας αναφέρω ορισμένους από αυτούς με μεγάλη προσοχή. Το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΥΠΠΟ, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο της Ακρόπολης. Μέχρι το 2017 θα έχουμε μια όπερα -και τώρα έχουμε δηλαδή με τη δουλειά που κάνει ο Μιχαηλίδης. Υπάρχουν και ιδιωτικοί φορείς, θέατρα, ομάδες καλλιτεχνικές. Ολη η πόλη μπορεί να αρχίσει να ετοιμάζεται ενόψει της Documenta. Θα μιλήσουμε με όλους, θα πέσουν ιδέες στο τραπέζι και θα δούμε. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις συνεργασίες».

και διευκρινίζει ότι ο δήμος δεν θα ενισχύσει οικονομικά την διοργάνωση, «δεν μας ζητάνε απολύτως τίποτα από το Κάσελ» αλλά θα διευκολύνει τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους διοργανωτές της Documenta και τους τοπικούς φορείς. Παράδειγμα:

«Όσον αφορά τις άδειες, ο δήμος του Κάσελ θέλει και έναν συνομιλητή για να τους βοηθήσουμε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μαθαίνω ότι δεν μπορούν να πάρουν ΑΦΜ στην εφορία. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, θα τους προσφέρουμε τεράστια υπηρεσία αν μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί δίπλα τους. Αλλά κι από εκεί και πέρα, ο δήμος ως ένας συντονιστής της πόλης θα πρέπει να  μπορέσει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της Αθήνας. Ο δήμος γνωρίζει ποιες είναι αυτές και όχι η Documenta και το Κάσελ».

Επιστρέφοντας στην Αθηνα, ο κ. Καμίνης θα συναντήσει τον Ανταμ Σίμτζικ για να συζητήσουν διεξοδικά τη διοργάνωση. Υπολείπονται δύο χρόνια για τον Απρίλιο του '17, όταν δηλαδή θα εγκαινιαστεί η Documenta στην Αθήνα και ορισμενοι από τους πιθανούς χώρους διεξαγωγής (πχ το ΕΜΣΤ) είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν.

 «Τι να σας πω, το εύχομαι να ανοίξει, αν δεν το καταφέρουμε ντροπή μας» λέει ο κ. Καμίνης για να προσθέσει ότι «ο χρόνος μπορεί να είναι λίγος αλλά εξαρτάται πώς θα αξιοποιήσουμε. Το σημαντικό είναι οπωσδήποτε να αρχίσουμε να μιλάμε για το γεγονός, γιατί κακά τα ψέματα, αν κατέβουμε στο δρόμο και ρωτήσουμε τον κόσμο, οι εννέα στους δέκα δεν θα ξέρουν τι είναι η Documenta. Θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε γιατί η συγκεκριμένη έκθεση προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες και δώδεκα χιλιάδες δημοσιογράφους για τρεις μήνες. Ακόμη και αν δεν έρθουν αυτοί οι αριθμοί στην Αθήνα, για τρεις μήνες η πόλη θα φιλοξενήσει ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Όλα τα σύγχρονα ρεύματα της τέχνης θα βρίσκονται στην Αθήνα και ο κόσμος θα μπορεί να συνομιλήσει αδιαμεσολάβητα με την πρωτοπορία της σύγχρονης τέχνης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη. Επίσης σημαντικό για την πόλη είναι να βγαίνουμε από τη μιζέρια, ότι είμαστε μια πόλη που υποφέρει. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει λόγος που αισθανόμαστε έτσι, αλλά παράλληλα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Είναι πολύ σημαντικό και για το ηθικό των ανθρώπων στην πόλη και σε όλη τη χώρα».

* Τα εγκαίνια της Documenta θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον Απρίλιο του '17, ενώ τα εγκαίνια στο Κάσελ  στις 10 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.


Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αντίστροφη μέτρηση για το προπονητικό τιμ
Από τη στιγμή που ο Τραϊανός Δέλλας αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της ...
Τελειώνει η προθεσμία για τις δηλώσεις
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ...
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για Εσιέν
Ο Μάικλ Εσιέν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη βουβωνική χώρα ...
Παππάς: «Διπλή η χαρά μου»
Η αντίστροφη μέτρηση για το τουρνουά 3Χ3 στην Αιδηψό (4 & 5 Ιουλίου), που ...
Στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός
Η αντίστροφη μέτρηση για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα της σειράς των ...
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του!
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Αντίστροφη μέτρηση για τον Αρη !!!
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!
Τσίπρας: Το 2014 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να αφήσουμε πίσω μας το γερασμένο πολιτικό σκηνικό
«Το 2014 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να αφήσουμε πίσω μας το ...
Τσίπρας: Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αλλαγή έχει αρχίσει
Τη βεβαιότητα ότι, «η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει ...