Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Τα ανευρύσματα εγκεφάλου και το συχνότερο κλινικό τους σύνδρομο, η ...
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής - Μία βόμβα στην κοιλιά έτοιμη να εκραγεί
Γράφει η Φραγκίσκα Σιγάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής ...
Τελικά δεν ήταν... ανεύρυσμα - Βίντεο ντοκουμέντο
Διαβάστε ακόμα: «Η αιμορραγία δεν προήλθε από ανεύρυσμα» Σοκάρει το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ανεύρυσμα αορτής: Συμπτώματα και θεραπεία

Ανεύρυσμα αορτής: Συμπτώματα και θεραπεία

Τα ανευρύσματα δεν είναι οι «ωρολογιακές βόμβες» που πιστεύουν πολλοί, αλλά ένα πρόβλημα που συχνά συνοδεύει για χρόνια τους πάσχοντες, δίχως να προκαλεί συμπτώματα.Τα ανευρύσματα σπανίως προκαλούν συμπτώματα, εκτός κι αν είναι πολύ μεγάλα. Συνήθως εντοπίζονται τυχαία στη διάρκεια εξέτασης (λ.χ. υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) για άλλα νοσήματα ή όταν δημιουργήσουν επιπλοκές.  Η ρήξη, λ.χ., του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά, ενώ η απόφραξη από ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας προκαλεί πόνο και «παγώνει» το πόδι. Ένα ύποπτο σύμπτωμα από μεγάλο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να είναι ο πόνος στη μέση, ο οποίος είναι βαθύς και ο ασθενής τον νιώθει εσωτερικά. Ύποπτο είναι επίσης και αν ο ασθενής ψηλαφίσει μια «παλλόμενη» (σφύζουσα) μάζα κοντά στον ομφαλό.


ΕΡΩΤΗΜΑ
Ένας συγγενής μου, 51 ετών, έπαθε ανεύρυσμα την ώρα που οδηγούσε και χτύπησε πολύ άσχημα. Τώρα βρίσκεται σε κώμα. Πώς μπορούμε να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σε σχέση με το ανεύρυσμα. Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνουμε για να δούμε έαν έχουμε προδιάθεση ή εμφάνιση των συμπτωμάτων; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στο ερώτημα απάντησε ο Λάζαρος Γιώργος, Καρδιολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανεύρυσμα ονομάζεται η παθολογική αύξηση της διαμέτρου ('ξεχείλωμα') ενός αγγείου ενός αγγείου, συνήθως μίας αρτηρίας. Στην ερώτηση δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για ανεύρυσμα αρτηρίας του εγκεφάλου, της αορτής ή κάποιου άλλου αγγείου γιατί η έκβαση σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εφόσον ο ασθενής είναι σε κώμα αυτό που προέχει αρχικά είναι η σταθεροποίηση και η διάσωση του. Τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος εξαρτώνται από την εντόπιση του. Δυστυχώς πολλές φορές είναι ασυμπτωματικά και η αρχική εκδήλωση τους είναι η ρήξη όπως δυστυχώς συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.  


Ανεύρυσμα αορτής : Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Έχει διάμετρο 2,5-3,5 εκατοστά και διαμέσου αυτής κυκλοφορεί το αίμα από την καρδιά και φθάνει σε όλα τα όργανα του σώματος. Το τοίχωμα της αορτής αποτελείται από τρεις χιτώνες: τον έσω, τον μέσο και τον έξω.

Ο μέσος χιτώνας είναι εμπλουτισμένος κυρίως με μυϊκά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα του τοιχώματος της αορτής. Η αορτή μπορεί να διαταθεί ανάλογα με τις βλάβες που υπάρχουν στο τοίχωμά της και την πίεση του αίματος που εξασκείται πάνω σε αυτό.

Όταν η διάταση της αορτής είναι μεγάλη και περιορίζεται σε ορισμένα της τμήματα ονομάζεται ανεύρυσμα. Ανάλογα με την ανθεκτικότητα του τοιχώματός της και που προσδιορίζεται γονιδιακά ή ανάλογα με τις διάφορες παθήσεις του, εκδηλώνονται τα ανευρύσματα της αορτής.

Τα ανευρύσματα εμφανίζονται είτε στην αρχή της αορτής (ανιούσα αορτή) είτε στο μέσο (θωρακική αορτή) είτε στο τελικό τμήμα της (κοιλιακή αορτή).

Είναι αναμφισβήτητο ότι το ανεύρυσμα της αορτής είναι επικίνδυνο όταν έχει μεγάλο μέγεθος. Τα τοιχώματα της αορτής χάνουν την ελαστικότητά τους όταν η διάμετρος της αορτής υπερβεί τα 5-5,5 εκατοστά. Γι’ αυτό όταν η διάμετρος της αορτής ξεπεράσει τα 5,5 εκατοστά τότε η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένη.

Εν τούτοις όμως είναι δυνατόν ακόμα και χωρίς να προϋπάρχει ανεύρυσμα να διαχωριστούν τα τοιχώματα της αορτής και να δημιουργηθεί το λεγόμενο διαχωριστικό ανεύρυσμα, το οποίο εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα μπορεί να εξελιχθεί δραματικά και να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.

Ο διαχωρισμός των τοιχωμάτων της αορτής γίνεται συνήθως όταν υπάρχει αθηροσκλήρωση και υπέρταση, οπότε σε ένα παροξυσμό υπερτασικής κρίσης μπορεί να συμβεί διαχωρισμός και ρήξη του διαχωριστικού ανευρύσματος.

Για αυτό σε κάθε ανεύρυσμα της αορτής πρωταρχικός ρόλος της θεραπείας είναι η φαρμακευτική αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης και ο έλεγχος της υπέρτασης. Εάν αυτοί οι δύο παράγοντες αντιμετωπισθούν με επιτυχία, τότε είναι δυνατόν να σταθεροποιηθεί η διάταση ή το ανεύρυσμα της αορτής για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποφευχθεί μία άσκοπη επέμβαση, η οποία δεν στερείται παντελώς κινδύνου.

Σε κέντρα με μεγάλη πείρα η θνητότητα από την επέμβαση του ανευρύσματος της αορτής κυμαίνεται περί το 3%.

Η θνητότητα ενός ανευρύσματος διαμέτρου κάτω των 5,5 εκατοστών δεν υπερβαίνει το 1%, ενώ για ανευρύσματα μεγαλύτερα των 5,5 εκατοστών που παραμένουν ανεγχείρητα η θνητότητα δεκαπλασιάζεται.

 

Κατά συνέπεια η αντιμετώπιση του ανευρύσματος μέχρις ότου ξεπεράσει τα 5,5 εκατοστά σε διάμετρο πρέπει να είναι συντηρητική. Αντίθετα, μετά τα 5,5 εκατοστά όπου η αντιμετώπιση είναι επεμβατική.

Για ανευρύσματα της ανιούσης αορτής η εγχειρητική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος. Αντίθετα, για ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής ή και της θωρακικής μπορεί να επιχειρηθεί η τοποθέτηση stent από τις αρτηρίες του ποδιού χωρίς εγχείρηση.

Η επέμβαση αυτή αφορά ανευρύσματα που δεν περιέχουν θρόμβους ή δεν βρίσκονται κοντά σε κλάδους που οδηγούν σε ζωτικά όργανα (νεφρικές αρτηρίες). Όσον αφορά τα αποτελέσματα των επεμβάσεων φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα συγκριτική μελέτη μεταξύ των επεμβατικών μεθόδων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο μεγαλύτερο και εγκυρότερο ιατρικό περιοδικό (NEJM) αναφέρεται ότι: Όσον αφορά τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής και οι δύο μέθοδοι (χειρουργική και επεμβατική) είναι ασφαλείς και οι ασθενείς έχουν την ίδια επιβίωση σε ένα χρονικό διάστημα παρακολούθησης που είχε διάρκεια 6 ετών.

Εν τούτοις η επεμβατική μέθοδος είχε το μειονέκτημα των περισσοτέρων επιπλοκών, ενώ η χειρουργική μέθοδος των περισσοτέρων καρδιοαγγειακών επεισοδίων και θανάτων στο περιεγχειρητικό στάδιο.

Γενικότερα όμως πρέπει να ειπωθεί ότι το ανεύρυσμα συνοδεύεται συνήθως με γενικότερη αθηροσκλήρωση των αρτηριών του σώματος. Έτσι, ενώ ο ασθενής ζει με το φόβο της ρήξης του ανευρύσματος, τα 2/3 των αρρώστων με ανευρύσματα χάνονται από καρδιοαγγειακά και ιδιαίτερα εγκεφαλικά επεισόδια και όχι από τη ρήξη του ανευρύσματος.


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Λεύκη: Συμπτώματα και θεραπεία
Η λεύκη είναι δερματική πάθηση στην οποία περιοχές του δέρματος χάνουν ...
Δυσμηνόρροια: Συμπτώματα και θεραπεία
ΕΡΩΤΗΜΑ Κάθε μήνα με την περίοδο έχω πονόκοιλους απίστευτους που μου ...
Πυελονεφρίτιδα: Είδη, συμπτώματα και θεραπεία
Η πυελονεφρίτιδα είναι μόλυνση των νεφρών. Διακρίνεται σε οξεία και ...
Μυκητίαση του κόλπου: Συμπτώματα και θεραπεία
ΕΡΩΤΗΜΑ Kαλησπέρα σας, το πρόβλημα μου είναι το εξής: Από τον Νοέμβριο ...
Χολαγγειοκαρκίνωμα: Συμπτώματα και θεραπεία
Γράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης – Χειρουργός / Χειρουργός Ήπατος ...
Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα και θεραπεία
ΕΡΩΤΗΜΑ Καλησπέρα σας. Έχω κολπική μαρμαρυγή εδω και 5 - 6 χρόνια με ...
Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα και θεραπεία
Γράφει ο Πουλάκης Σ. Απόστολος, Γαστρεντερολόγος Ο καρκίνος του ...
Συχνοουρία: Συμπτώματα και θεραπεία
Τι είναι το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης; ...
Θεραπεία για δύο στον Παναιτωλικό
Ολοκληρώθηκε η σημερινή (20/10) προπόνηση του Παναιτωλικού με τον ...