Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Welt: Οι συμμαχίες στην Ευρωζώνη
Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν όλα ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις ...
BBG: Μέσα στις επόμενες μέρες η σύνταξη του τεχνικού κειμένου της συμφωνίας
Αξιωματούχοι επιδιώκουν η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας ...
Έρχεται το νέο ν/σ για τα αυθαίρετα μέσα στς επόμενες εβδομάδες
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νέο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

WSJ: «Ξεκρέμαστη» η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες

WSJ: «Ξεκρέμαστη» η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστού τις επόμενες εβδομάδες έρχεται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ελάχιστες είναι ελπίδες για χρηματοδοτική βοήθεια σύντομα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, για να «ξεκλειδώσει» το χρήμα, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της, και να το κάνει νόμο του κράτους.

Η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα χρειαστεί μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει τόσο χρόνο, καθώς μόνο τον Μάρτιο πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με την πρώτη δόση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ να λήγει την Παρασκευή.

Και με την υστέρηση φορολογικών εσόδων, η Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στην αποπληρωμή των λογαριασμών της πριν το τέλος Μαρτίου, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Έτσι, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις: θα μπορούσε να κάνει χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων σε ρευστό και να καθυστερήσει περαιτέρω την αποπληρωμή των προμηθευτών της, μια τακτική που χρησιμοποιούνταν συχνά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η οποία όμως έχει «στραγγαλίσει» ακόμα περισσότερο την οικονομία.

Η ευρωζώνη είναι απίθανο να δώσει περιθώριο στην Αθήνα, παρά το ότι ξεμένει από ρευστό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Vladis Dombrovskis. «Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να επιταχύνουν την εφαρμογή του προγράμματος».

Ούτε είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα στην Αθήνα να αυξήσει το επιτρεπόμενο όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν πως η ΕΚΤ δεν θέλει να αφήσει τις τράπεζες να φορτωθούν περισσότερους τίτλους ελληνικούς υψηλού ρίσκου.

Έτσι, οι επιλογές που απομένουν στην Αθήνα είναι λίγες, και καμιά από αυτές δεν είναι ελκυστική. Η κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει ρευστό απόθεμα 2 δισ. ευρώ από πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της Oxford Economics, James Nixon. Μπορεί να υπάρχουν άλλα 2 δισ. ευρώ σε διάφορα κρατικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει άλλο 1 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές της.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα στερούσαν πολύτιμο ρευστό από την ελληνική οικονομία και θα την έφερναν και πάλι στο χείλος της ύφεσης, «εάν δεν είναι ήδη εκεί», σύμφωνα με τον Nixon.

«Η χρηματοδότηση μέχρι το καλοκαίρι αναπόφευκτα θα απαιτήσει μια σημαντική αύξηση των καθυστερούμενων, εάν θέλουν να κάνουν τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ», υποστηρίζει. «Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να επιβιώσει, αυτό θα γίνει ενστικτωδώς και οριακά, κάτι που θα έχει μεγάλο τίμημα στην υπόλοιπη οικονομία».

Ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης ανέφερε πως τα υπάρχοντα ρευστά αποθέματα της Ελλάδας μπορεί να κρατήσουν μέχρι τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστεί η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους με τις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις. «Αν συνεχίσουν να κάνουν χαζά πράγματα, όπως το να δελεάζουν τους πάντες να μην πληρώνουν φόρους», σχολίασε ο αξιωματούχος, «τότε θα έχουν πρόβλημα ήδη από τα τέλη Μαρτίου».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει της αποπληρωμές των προμηθευτών αλλά και τις επιστροφές φόρων καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, την ώρα που περίμενε την εκταμίευση των δόσεων από τους πιστωτές.

Οικονομολόγοι λένε πως η ελληνική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από τις καθυστερήσεις αυτές, οι οποίες έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις: οι προμηθευτές δεν πληρώνονται από την κυβέρνηση και, με τη σειρά τους, δυσκολεύονται να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές και υπαλλήλους.

Αυτό το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα έντονο το 2012, όταν η Ελλάδα έπρεπε να περάσει μήνες χωρίς νέα δόση από το δάνειο. Οι ληξιπρόθεσμες εκτινάχθηκαν στα 9,4 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, από 5,4 δισ. ευρώ το 2010.

Αυτή τη φορά, όμως, οι διαπραγματεύσεις για να αρχίσει και πάλι να ρέει το χρήμα προς την Αθήνα αναμένεται ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολες, καθώς απουσιάζει σχεδόν παντελώς η εμπιστοσύνη μεταξύ του κ. Τσίπρα και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

«Νομίζω πως η αγορά ήταν σχετικά χαλαρή μετά το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, όμως η διάθεση συνεχίζει να είναι αρκετά αρνητική», λέει ο Nixon. «Αυτό μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό, πολύ γρήγορα».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
WSJ: Ίσως είναι ώρα η Ευρωζώνη να προσφέρει πολιτική λύση στην Ελλάδα
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τους τέσσερις τελευταίους μήνες μία ...
Ντράγκι: Το QE προστατεύει την Ευρωζώνη από την ελληνική μετάδοση
Η αγορά κρατικών και άλλων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ...
Πιέζουν την Ελλάδα με την έλλειψη ρευστού
Με την έλλειψη ρευστότητας επιχειρεί η Ευρωζώνη να πιέσει την Ελλάδα. ...
ΗΠΑ προς ΕΕ: Βρείτε τα τώρα με την Ελλάδα, γιατί κινδυνεύουμε!
«Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική ...
Ντάισελμπλουμ: Θα αρθεί το αδιέξοδο, αρκεί η Ελλάδα να ζητήσει παράταση!
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εργαστούν με ...
RTRS: Στις αγορές σε δυο εβδομάδες η Ελλάδα- T-bills αντί για μετρητά
Στις αγορές επιστρέφει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, με εκδόσεις ...
Σε υψηλό 43 μηνών η ελληνική μεταποίηση-
Σε υψηλό 43 μηνών «σκαρφάλωσε» τον Ιούλιο ο δείκτης μεταποίησης στην ...
Ifo: Η Γερμανία δεν υποφέρει όπως η υπόλοιπη Ευρωζώνη
Η γερμανική οικονομία ανακάμπτει και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ...
Πέντε ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπερασπίζονται τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη
Πέντε αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπερασπίζονται σε κοινό άρθρο τους, ...