Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μπλοκάρει ο Κοστέλο το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις
Να «παγώσει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση συστήνει στην ...
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ...
Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο και ποιοι θα απαλλαγούν
Μειωμένο φόρο 50% ή πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του προβλέπει το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ανθρωπιστική κρίση: Ποιοι οι βασικοί άξονες του πρώτου νομοσχεδίου και ποιοι οι δικαιούχοι

Ανθρωπιστική κρίση: Ποιοι οι βασικοί άξονες του πρώτου νομοσχεδίου και ποιοι οι δικαιούχοι

Β.Μ.

Μεγάλο βάρος στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ρίχνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αφενός τα μέτρα, τα οποία προβλέπονται, αναμένεται να βοηθήσουν τους σοβαρά πληττόμενους από την κρίση πολίτες και αφετέρου διότι αποτελεί υλοποίηση μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιμένουν εναγωνίως χιλιάδες νοικοκυριά, κατατέθηκε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να κατατεθεί στη Βουλή. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο ενδέχεται να γίνουν διορθώσεις και αποσαφηνίσεις.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» στο Star αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχιας είναι η επιδότηση ενοικίου, η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα κουπόνια σίτισης, η δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων

-Επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

-Το ποσόν του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

-Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχιας, και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

Crash test

Η εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά, με τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέτουν τα πρώτα τέσσερα νομοσχέδια, χωρίς την απόλυτη έγκριση των εταίρων μας. Πέρα από τις εσωκομματικές συγκρούσεις που ενδέχεται να προκύψουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κριθεί και για την… ισορροπία που θα πρέπει να κρατήσει με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, δίχως να πάρει πίσω τις προεκλογικές και μετεκλογικές του δεσμεύσεις.

Μετά το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση, σειρά το νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.  Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα  ασφαλιστικά ταμεία, ενώ  η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ. Η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία είναι το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εγείρει εκ νέου ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών μας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν πρότίθεται να κάνει πίσω.

Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ , έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.

Επίσης, θα κατατεθεί  νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε «να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Τέλος, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
IKA: Ποιοι δεν θα επιβαρυνθούν με το αυξημένο επιτόκιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Οι μικροοφειλέτες των οποίων το ύψος της κύριας οφειλής δεν ξεπερνάει ...
Τα λεφτά στα… λεφτά και στο ποδόσφαιρο
Μάθετε ποιοι πλήρωσαν και ποιοι έκαναν… ταμείο στη διάρκεια της ...
Κατάθεση εγγράφων για 250 μεγαλοοφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζητά το ΠΑΣΟΚ
Την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων, προκειμένου να ενημερωθεί η ...
Πανούσης: Το ζήτημα με τις μεταναστευτικές ροές αποτελεί ανθρωπιστική κρίση
«Έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση και είναι θέμα και του ΟΗΕ, ούτε καν ...
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση
Εν αναμονή αλλαγών σε δύο τουλάχιστον άρθρα, υπερψηφίστηκε επί της ...
Με Μαυρία και Νίνη κατά του Παναιτωλικού
Από εδώ και πέρα οι αποστολές του Παναθηναϊκού θα αποτελούν ένα… ...
Κατερίνα Καραβάτου: «Δεν μπερδεύω τους συνεργάτες με τους φίλους μου»
Όταν είχε απομακρυνθεί από την τηλεόραση η Κατερίνα Καραβάτου είδε ...
The Voice: Ποιοι πέρασαν στον τελικό!
Οι τέσσερις παίκτες που επιλέχθηκαν από το κοινό και τον coach κρατούν ...
The Voice: Δείτε ποιοι έμειναν, ποιοι έφυγαν από το 2ο LIVE
00:28 Η Νατάσα Βενέτη συγκρίνεται από τον Αντώνη Ρέμο με την Έλενα ...