Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σκουρόχρωμες κηλίδες στο λαιμό: Για ποια πάθηση προειδοποιούν
Ο τοπικός αποχρωματισμός του δέρματος, κυρίως στο λαιμό αλλά και σε ...
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης από τον καρκίνο του δέρματος (λίστα)
Tου Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος ...
Το χρώμα του δέρματος δεν κάνει την διαφορά
Την ισότητα των ανθρώπων μέσα από την ποικιλία των χρωμάτων του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ακτινική Κεράτωση: Μία συχνή αλλά «άγνωστη» πάθηση του δέρματος

Ακτινική Κεράτωση: Μία συχνή αλλά «άγνωστη» πάθηση του δέρματος

Μια από τις λιγότερο γνωστές δερματολογικές παθήσεις, είναι παράλληλα και από τις πιο συχνές, αφού πλήττει πάνω από 1 στους 4 ενήλικες, άνω των 40 ετών. Η Ακτινική Κεράτωση είναι μια προκαρκινική βλάβη του δέρματος που υποδιαγιγνώσκεται,  προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο κύριος «ένοχος» για την πρόκληση και της ακτινικής κεράτωσης είναι ο ήλιος και ακριβέστερα η μακροχρόνια έκθεση χωρίς προστασία. Συνήθως εμφανίζεται ως βλάβη της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο, και μπορεί να προκαλεί αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, η οποία όμως υποδιαγιγνώσκεται σε συντριπτικό βαθμό, όπως αναφέρει ο Καθηγήτης Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Β ́ Πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», Δημήτριος Ρηγόπουλος.

Η υποδιάγνωση της νόσου και οι ελάχιστες επισκέψεις στο δερματολόγο κρίνονται ως ο βασικός λόγος που ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από  ακτινική κεράτωση αυξάνεται ταχύτατα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου. Πιο «επιρρεπείς» στις βλάβες είναι ενήλικες με ανοιχτόχρωμο δέρμα, που έχουν εκτεθεί στο ηλιακός φως παρατεταμένα και για αρκετά χρόνια. Στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία, εκτιμάται ότι το 3% με 5% του πληθυσμού πάσχει απο ακτινική κεράτωση.

Η θεραπεία όλων των βλαβών είναι κρίσιμη, αφού είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποια ακτινική κεράτωση θα παχύνει ή θα καταστεί πιο διηθητική με δυναμικό εξέλιξης σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος. Η συμμόρφωση των ασθενών είναι αντίστοιχα πολύ σημαντική.

Στις διάφορες θεραπείες για την ακτινική κεράτωση περιλαμβάνονται η κρυοθεραπεία και άλλες τοπικές θεραπείες.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το ingenol mebutate gel, μια τοπική θεραπεία πεδίου 2-3 ημερών εφάπαξ ημερήσιας χορήγησης, που είναι διαθέσιμη και στους Έλληνες ασθενείς από το 2014 και μάλιστα στα τέλη του έτους εντάχθηκε στη θετική λίστα και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, με ποσοστό συμμετοχής των ασθενών 25%.

Η διάρκεια της θεραπείας αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της, αφού οι έως τώρα γνωστές τοπικές θεραπείες έχουν διάρκεια χορήγησης από 8 εβδομάδες έως και 4 μήνες, ενισχύοντας  τη χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών, σε αντίθεση με Ingenol mebutate gel που χρειάζεται μόλις  2-3 ημέρες (ανάλογα με το σημείο εφαρμογής στο σώμα). Βάσει των κλινικών δοκιμών, οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την πορεία της αγωγής τους σε ποσοστό άνω του 98%.

Οι βλάβες της ακτινικής κεράτωσης εμφανίζονται συχνά ως αδρές πλάκες, κυρίως σε περιοχές του δέρματος εκτεθειμένες συχνά στον ήλιο, όπως είναι το πρόσωπο, η κεφαλή, τα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να εκδηλωθούν ως μονήρεις ή πολλαπλές βλάβες που προσβάλλουν μια ολόκληρη περιοχή, ενώ μπορεί να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC, squamous-cellcarcinoma). Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό 65% των SCC αρχίζουν ως ακτινικές κερατώσεις.

«Στη LEO έχουμε ως στόχο να βοηθούμε τους ανθρώπους να έχουν υγιές δέρμα. Με το λανσάρισμα του ingenol mebutate gel στην Ελλάδα, από τα τέλη του 2014, θεωρούμε ότι κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δέσμευσή μας αυτή, να βοηθούμε τους ειδικούς, τους Δερματολόγους, να καταπολεμούν δερματολογικές νόσους, όπως και η Ακτινική Κεράτωση» δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma Ελλάδος, Νικόλαος Ραγκούσης .

virus.com.gr

 


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πώς επηρεάζει ο ήλιος τις παθήσεις του δέρματος
Ο ήλιος συχνά θεραπεύει κάποιες παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση - ...
Συνταγές φυσικής ομορφιάς με κουρκούμη
Προβλήματα του δέρματος, μπορούν να αντιμετωπιστούν με Κουρκούμη ...
Μεσογειακή διατροφή - Ασπίδα στον καρκίνο του δέρματος
Ολοένα και περισσότερα εμφανίζονται τα κρούσματα καρκίνου του ...
Διατροφή και Φροντίδα του Δέρματος το Καλοκαίρι
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει τις ...
Δείτε τα προφυλακτικά του μέλλοντος: Θα έχουν την αίσθηση δέρματος! (video)
«Έχει φτιαχτεί για να δρα σαν το δέρμα και να προσφέρει την αίσθηση του ...
Λεύκη: Συμπτώματα και θεραπεία
Η λεύκη είναι δερματική πάθηση στην οποία περιοχές του δέρματος χάνουν ...
Φτιάξτε τη δική σας τονωτική λοσιόν
Η ταπεινή κανέλα είναι ένα μια αποθήκη συμπυκνωμένων θρεπτικών ...
Η αφαίρεση των σπίλων πρέπει να γίνεται πριν το καλοκαίρι
Γράφει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός Το δέρμα που ...
Σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής στη βιομηχανία επεξεργασίας δέρματος
Περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής της καταγράφει το 2013 η ελληνική ...