Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βαρουφάκης: Αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει
Mετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος, που έχει αποτύχει, πρέπει να ...
Βαρουφάκης: Έρχονται αλλαγές για δημοσίους υπαλλήλους, εφοριακούς
Σημαντικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός ...
Βαρουφάκης: Δεν ζητάμε τη δόση των 7 δισ., αλλά συνολική διαπραγμάτευση
Η Αθήνα δεν ζητεί τη δόση των 7 δισ. ευρώ, αλλά συνολική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Eικονικός πνιγμός δια χειρός εταίρων

Eικονικός πνιγμός δια χειρός εταίρων
Για εικονικό πνιγμό και πρακτικές CIA απο την τρόικα είχε μιλήσει πριν απο λίγο καιρό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκαλώντας τότε αίσθηση. Ωστοσο, λίγο καιρό μετά βγαίνει αληθινός, και τώρα που η τρόικα έχει.. βγει απο τη μέση, την εκτέλεση του εικονικού πνιγμού για την Ελλάδα τον έχουν αναλάβει οι λεγόμενοι θεσμοί.
 
Οι εταίροι μας επιχειρούν να μας ωθήσουν σε μια συμφωνία πριν τη λήξη του προγράμματος σε τέσσερεις μήνες, χρησιμοποιώντας την έλλειψη ρευστού. 
 
Σκοπεύουν να εξωθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε μεταρρυθμίσεις που δεν επιθυμεί, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι κυριολεκτικά στο όριο, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να παλεύουν για να αποπληρώνονται κανονικά οι υποχρεώσεις του κράτους. Και το σκηνικό γίνεται ακόμα χειρότερο αν συνυπολογίσουμε τη δόση 1,4 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που πρέπει να αποπληρωθεί άμεσα.
 
Τα χρήματα δεν μπορούν να εξασφαλισθούν από τα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια, τα 1,9 δισ. ευρώ απο τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ μάλλον δεν έρχονται και το δημόσιο βασίζεται στην είσπραξη φόρων.
 
Και φυσικά, τη στιγμή που ο κλοιός στενεύει, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δείχνει το "τυράκι" στην Ελλάδα. 
Σε συνέντευξη του στους Financial Times, υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την υιοθέτηση κάποιων εκ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που τους ζητούν οι δανειστές της αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος της χρηματοδότησης. 
 
"Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι αυτό: προσπαθήστε να αρχίστε το πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων", λέει ο Ντάισελμπλουμ και σημειώνει πως υπάρχουν στοιχεία του προγράμματος που μπορούν να αρχίσουν ακόμα και σήμερα.
"Aν γίνουν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις, τότε μέσα στον Μάρτιο ίσως γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό απαιτεί πρόοδο όχι μόνο καλές προθέσεις", τονίζει.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι σε μερικές μέρες, στις 9 Μαρτίου, θα διεξαχθεί Eurogroup και φυσικά το θέμα θα ειναι στην ατζέντα.
 
Α.Α.