Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καταδικαστική συμφωνία
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση ...
Οι τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" που ...
Και τώρα... τεστ αντοχής για... την κυβέρνηση
Του Γιάννη Λιάρου Ως το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Καθημερινό τεστ αντοχής για 4 μήνες

Καθημερινό τεστ αντοχής για 4 μήνες

Διαβάστε περισσότερα στο «ΧΡΗΜΑ plus»  που κυκλοφορεί μαζί με την «Παραγωγή» αύριο, Σάββατο

«Το επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα». «Ελπίζω ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει το Μάρτιο». Οι παραπάνω δηλώσεις, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, αντίστοιχα, είναι ίσως η πιο εύγλωττη περιγραφή για το τι περιμένει την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα μέχρι τον Ιούνιο...

Στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup της περασμένης Τρίτης, αλλά και των αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της προσπαθώντας να ισοροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των εταίρων στην Ευρώπη από τη μία και στην επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας από την άλλη, με στόχο να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία αλλά και να αποτρέψει κλιμάκωση των αντιδράσεων και εσωστρέφεια, που μπορεί να αλλάξουν το κλίμα και στην κοινωνία. Υπό αυτή την έννοια, είναι εύλογη η δήλωση του πρωθυπουργού ότι για το επόμενο 4μηνο (της παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος) η κυβέρνηση θα δίνει καθημερινή μάχη, η οποία πάντως μόνο εύκολη δεν θα είναι.

Με την κυβέρνηση να καλείται άμεσα να εξειδικεύσει τα μέτρα της συμφωνίας και μάλιστα με τρόπο ικανοποιητικό για τους... απαιτητικούς δανειστές, με το χρηματοδοτικό κενό να αγγίζει ήδη τα 7 δισ. και να ανεβαίνει στα 30 δισ. συνολικά για τη διετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, με τις τράπεζες να έχουν «στεγνώσει» και να μην υπάρχει ενόψει άμεση χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, με την τρύπα στα έσοδα να ξεπερνά το 1 δισ. μόνο για τον Ιανουάριο και με βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να τηρούν αποστάσεις από τη συμφωνία του Eurogroup βλέποντας πίσω από αυτήν νέο μνημόνιο και κάνοντας το Μαξίμου να αναζητά τον πλέον... ανώδυνο τρόπο για τη κύρωσή της, είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί μια εκρηκτική κατάσταση, με απρόβλεπτες προεκτάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα.

Επανήλθε το φάντασμα της χρεοκοπίας

Μάλιστα τα γεγονότα έλαβαν τα τελευταία 24ωρα δραματική διάσταση, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει στο Bloomberg ότι ελπίζει στη στήριξη της ΕΚΤ για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία μέσα στο Μάρτιο, καθώς αυτό το μήνα η χώρα καλείται να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ για το οποίο ουδείς γνωρίζει πού θα βρεθούν τα χρήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα περίπου 2 δισ. ευρώ που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα, για να λάβει την απάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα θα εισπράξει τα κέρδη από τα ομόλογα μόνο αν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους του προγράμματος...

Γενικά, τις δύο τελευταίες ημέρες οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους έναντι της Αθήνας, προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ αν δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το ελληνικό χρέος, στο οποίο επανήλθαν κυβερνητικά στελέχη. Ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων τροφοδοτήθηκε κατά βαση από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων κυρίως προς το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις για τη συμφωνία της περασμένης Τρίτης. Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως σκέψεις υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα και έτσι ήρθαν οι απειλές από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Πέφτουν σε... κενά

Την ίδια ώρα, πάντως, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο, να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεων, καθώς το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ, αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προέβλεπαν όλες οι πλευρές πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαιώνει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση με τους εταίρους για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση, ενώ διέψευσε ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού φτάνει τα 5-7 δισ. ευρώ, διαμηνύοντας ότι είναι «απόλυτα ελέγξιμο». Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν εξήγησε πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, όσο κι αν είναι, την ώρα μάλιστα που πληροφορίες κάνουν λόγο και για αντίστοιχο δημοσιονομικό κενό, της τάξης των 7 δισ., το οποίο αν αποδειχθεί πραγματικό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επιβολή νέας, έκτακτης φορολογίας για την κάλυψή του...

Την κατάσταση κάθε άλλο παρά βοηθά η εικόνα των εσόδων, τα οποία παρουσίασαν τον Ιανουάριο υστέρηση κατά σχεδόν 1 δισ. έναντι του στόχου που έχει τεθεί από τον προϋπολογισμό. Η υστέρηση αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη απόκλιση από το στόχο των άμεσων φόρων (-36,3%) και των έμμεσων φόρων (-13,8%).

Πάμε για νέο «πακέτο»;

Τα παραπάνω δεδομένα, που υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα, κάνουν αναλυτές και αξιωματούχους στην Ευρώπη να προβλέπουν ως βέβαιη την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το καλοκαίρι. Μάλιστα κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν στα 20 δισ. ευρώ το ύψος του τρίτου πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Rheinische Post.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο «πακέτο βοήθειας» ύψους 20 δισ. ευρώ. «Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση, μάλιστα, εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας: «Ποτέ μη λες ποτέ»!

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο MNI ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα...

Τα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Το περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους, που θα ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και το «ηλεκτρονικό μάτι» της εφορίας, όχι μόνο για τις καταθέσεις αλλά και για τα δάνεια και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, θα είναι δύο από τα νέα όπλα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγή το 2015, την οποία η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε αιχμή της πολιτικής της αλλά και των δεσμεύσεων της έναντι των δανειστών.

Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 προβλέπει ότι το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, που παρακολουθεί σήμερα την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων, θα επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Επίσης, έως το τέλος του 2015 έτους πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο των offshore εταιρειών, ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών.

Συνολικά φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ειδοποιήσει τηλεφωνικά περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο Eurogroup το ελληνικό έγγραφο
H ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε έγγραφο ως βάση για συμφωνία, σύμφωνα ...
Βαρουφάκης: Έχουμε καθήκον να καταλήξουμε στη συμφωνία-λύση
  «Στο χθεσινό Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ευρεία, ...
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
Κυβέρνηση: Δεν έχουμε λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας
Η ελληνική κυβέρνηση, με ανεπίσημο σημείωμά της, δηλώνει ότι «δεν έχει ...
Δεν «κάθεται» το 24-Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και τα περί απευθείας συμφωνίας
Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup ...
Eurogroup: Οι όροι για τη συμφωνία
Πιο κοντά στη λύση του ελληνικού προβλήματος επί της αρχής μιας ...
ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζει σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα
Μεγάλη εξόρμηση προς τον ελληνικό λαό, μέσα από σειρά πολιτικών ...
Στις 7/3 η συμφωνία για τα τεστ αντοχής!-Η
Της Βούλας Μαλαίνου Η έκβαση της χθεσινής συνάντησης του διοικητή της ...
Μέρκελ: Πρέπει άμεσα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ΕΕ
Την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία σχετικά με το Πολυετές ...