Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε έκθεση του Εθνικού Μουσείου Δυτικής Τέχνης στην Ιαπωνία
Εκατόν σαράντα επτά αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ...
Πέθανε ο συλλέκτης Ίων Βορρές
Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του Ιωνα Βορρέ είναι βεβαίως το Μουσείο ...
Στον εισαγγελέα ο ιδρυτής του πολεμικού μουσείου «ΠΑΛΙΣ»
Στο εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα το πρωί o ιδρυτής του πολεμικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πλήρης ημερών ο συλλέκτης και ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στην Παιανία

Πλήρης ημερών ο συλλέκτης και ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στην Παιανία
Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του Ιωνα Βορρέ είναι βεβαίως το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, ένα ίδρυμα πολιτισμού που «γεννήθηκε» το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής Τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού. Η έκτασή του Μουσείου υπερβαίνει τα 18 στρέμματα και χωρίζεται σε δύο μέρη: το Μουσείο σύγχρονης ελληνικής Τέχνης και το λαογραφικό Μουσείο που μαζί καλύπτουν τουλάχιστον 2500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα. Το λαογραφικό μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτιρίων, αυλών και κήπων, μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων που στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή.

«Ο Βορρές μάζευε οτιδήποτε έβρισκε στο δρόμο σχετικό με την λαϊκή Τέχνη και φρόντιζε με αγάπη για την αποκατάστασή του» είπε στο ΒΗΜΑ ο ζωγράφος Γιάννης Βαμβακάς ο οποίος γνώριζε καλά τον Ιωνα Βορρέ. «Θυμάμαι για παράδειγμα ότι ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για μια μυλόπετρα που είχε βρει στο δρόμο, ενώ μου είχε πει ότι κάποτε ο Τεντ  Κένεντι είχε καθίσει σε έναν επιτύμβιο στο προαύλιο του μουσείου του και εκτινάχθηκε σαν σφαίρα όταν ο Βορρές του είπε που καθόταν! Αν δεν ήταν αυτός πολλά αντικείμενα θα είχαν καταλήξει στα σκουπίδια.»

Μεσσηνιακής καταγωγής (Φιλιατρά) ο Ιων Βορρές κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής υπηρέτησε με ομάδα Αμερικανών αξιωματικών, μελών της OSS  στα βουνά της Ευβοίας. Ηταν απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και απέκτησε το δίπλωμα των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης και ανώτερο δίπλωμα στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Απέκτησε επίσης την Καναδική υπηκοότητα και μάλιστα διετέλεσε δημοσιογράφος σε μεγάλες Καναδικές εφημερίδες (το 2009 έλαβε το ανώτατο τιμητικό παράσημο «Order of Canada» από την Κυβερνήτη του Καναδά).

Προτεραιότητα του Ιωνα Βορρέ στον Καναδά ήταν η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού με διαλέξεις, άρθρα και άλλες δραστηριότητες όπως η πρώτη μεταπολεμική Βυζαντινή έκθεση εικόνων στο Τορόντο του Καναδά την οποία διοργάνωσε το 1955, καθώς και έκθεση ζωγραφικής Ελληνίδων καλλιτεχνών. Μάλιστα το 1967 ο Βορρές διορίστηκε με βαθμό Πρέσβη ως Διευθυντής του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ και ήταν ο μόνος Καναδός υπήκοος διευθυντής ξένου περιπτέρου στην έκθεση.

Ο Βορρές συνέχισε την προσπάθεια όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Από το 1991 ως το 1998 διετέλεσε Δήμαρχος Παιανίας.  Έχει τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αθηνών και τη Λέσχη Λάιονς και έχει παρασημοφορηθεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το 2001 έλαβε τιμητικά τον τίτλο του Δρ. Καλών Τεχνών από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος. Επιλέχθηκε ως «Άνδρας της Χρονιάς 2009″ για την Ελλάδα από το Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο.

Το βιβλίο του «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΩΝ ΤΣΑΡΩΝ», τα απομνημονεύματα της Μεγάλης Δούκισσας Όλγας, αδελφής του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β’ η οποία ζούσε εξόριστη κοντά στο Τορόντο, εκδόθηκε στις Η.Π.Α. και Αγγλία το 1965.

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ξενάγηση στην Αθήνα των περιηγητών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των ...
ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το ενδεχόμενο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει ...
Ξεπεράστηκαν οι προβλέψεις των υπεύθυνων του Μουσείου
Με απόλυτη επιτυχία, που μεταφράζεται σε 2.7 εκατομμύρια επισκέπτες, ...
Γνωρίζοντας την Αθήνα με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία
Με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ανακήρυξη της Αθήνας σε ...
Εκδήλωση την Τετάρτη 18 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ανακήρυξη της Αθήνας σε ...
Απάντηση στην βαρβαρότητα των τζιχαντιστών
Δώδεκα χρόνια μετά την άγρια λεηλασία του, το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ ...
Fenia Christou live στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου ...
Εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις στο Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ...
Οι Human Touch Live στο café του Νομισματικού Μουσείου
Το γνωστό instrumental trio επιστρέφει στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου την ...