Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βαρουφάκης: Συμφωνία σε 24 ώρες με το
Συμφωνία με τους δανειστές "εντός 24 ωρών" σε περίπτωση που επικρατήσει ...
Βαρουφάκης: Πιθανότητα 100% για συμφωνία και με
Πιθανότητα 100% για συμφωνία με τους εταίρους, μετά το δημοψήφισμα της ...
Βαρουφάκης: Συμφωνία σε 2 εβδομάδες
 Τη βεβαιότητα ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υπάρξει ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τι απαντά ο Βαρουφάκης σε όσους τον κατηγορούν για... συμβιβασμό

Τι απαντά ο Βαρουφάκης σε όσους τον κατηγορούν για... συμβιβασμό

Την απάντησή του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν πως η συμφωνία που επετεύχθη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες δεν βασίζεται στις προεκλογικές δηλώσεις του κόμματος, δίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος δέχεται έντονες κριτικές και από… εσωκομματικές «φωνές», πέρα από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο ίδιος διευκρινίζει σε όσους τον κατηγορούν για συμβιβασμό, πως η κυβέρνηση δεν συμβιβάστηκε στη βασική της αρχή. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία «καλή», δηλώνει ξανά κατά της λιτότητας και επισημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουν οπισθοχωρήσεις και η χώρα να επιστρέψει στο Μνημόνιο.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους Irish Times, τονίζει πως «η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά» στο Eurogroup για την εξασφάλιση της συμφωνίας σε ένα κείμενο που είναι «δημιουργικά αμφίσημο», επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως «οτιδήποτε είναι καλύτερο από το να εγκλωβιζόμαστε σε μία τρύπα λιτότητας, όπου βυθιζόμαστε κάθε μέρα».

«Οι καλοί συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν πάντα όλους και αφήνουν σε όλους την αίσθηση του ανικανοποίητου. Η εντολή από το κόμμα μας όμως, την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Να επιτευχθεί μία συμφωνία. Κατά συνέπεια, συμβιβασμός. Το ερώτημα είναι εάν έχουμε συμβιβαστεί στη βασική μας αρχή. Και η απάντηση είναι ένα μεγάλο και ωραίο όχι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Η βασική αρχή είναι διπλή. Περιλαμβάνει το μίγμα δύο ανταγωνιστικών αρχών. Η πρώτη είναι η αρχή της διατήρησης των δεσμεύσεων, τις οποίες είχε ήδη υπογράψει το κράτος. Και μετά ήταν η άλλη αρχή, αυτή της δημοκρατίας, ότι είχαμε εντολή να προκαλέσουμε αυτό το πρόγραμμα. Και αυτές οι αρχές έπρεπε κάπως να γίνουν συμβατές με το Eurogroup και αυτό ήταν πρόκληση. Η εντολή μας ήταν να παλέψουμε ενάντια σε αυτό το άσπρο και μαύρο και να δημιουργήσουμε έναν τρίτο δρόμο».

 «Το αποτέλεσμα είναι μικτό. Είναι ένας θρίαμβος για τη δημοκρατία και σημαίνει το τέλος της αυτόματης λιτότητας» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Οι συντάκτες της εφημερίδας επισημαίνουν σε αυτό το σημείο η εφημερίδα την αλλαγή του όρου από το «τέλος της λιτότητας» για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά των εκλογών.

«Δεν πρέπει όμως, να κάνουμε πίσω, επιτρέποντας στο μνημόνιο να επιστρέψει. Και πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους εταίρους μας και τους θεσμούς ότι ο μόνος τρόπος να πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους είναι, εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί», διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα, εάν είχε ακολουθήσει πιο συμφιλιωτικό τόνο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όπως είχε δηλώσει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, απάντησε «Απολύτως όχι».

Δεν θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νούναν, ο οποίος τον παρομοίασε με ροκ σταρ και με ακαδημαϊκό οικονομολόγο που είναι πολύ καλός στη θεωρία, αλλά κακός στην πράξη. Δήλωσε ότι προηγούμενη εμπειρία της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες έδειξε πως χρειαζόταν σκληρή προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.

«Οι προκάτοχοί μου σε αυτή τη θέση ακολούθησαν πλήρως τις πολιτικές του Eurogroup. Έκαναν τα πάντα για να στηρίξουν το μνημόνιο και την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα». Ήταν η απόλυτη καταστροφή. Δημιουργήθηκε ανθρωπιστική κρίση επειδή ήταν «τόσο καλοί στην πράξη», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Μάικλ Νούναν. Και ελπίζω να μην είμαι τόσο καλός στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με μία άλλη κριτική που δέχθηκε από τον κ. Νούναν, ότι είναι υπερβολικά θεωρητικός, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι κατανοεί «πως οι ομόλογοί μου στο Eurogroup έρχονται σε δύσκολη θέση καθώς ένας από αυτούς επιμένει να μιλάει για μακροοικονομία. Μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες στο Eurogroup είναι πως δεν γίνεται μακροοικονομική συζήτηση.  Βασίζονται όλα στους κανόνες, λες και οι κανόνες δίνονται από το Θεό και πως οι κανόνες μπορούν να πάνε αντίθετα στη μακροοικονομία. Εγώ επέμεινα να μιλάω για μακροοικονομία».

Ο κ. Νούναν όμως, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο δήλωσε επίσης πως επί της αρχής συμφωνεί με την πρόταση για swap του ελληνικού χρέους με ομόλογα που έχουν ρήτρα ανάπτυξης. «Ο κ. Νούναν έχει πολύ δίκιο» δήλωσε σε αυτό το σημείο ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος. Ηπρότασή μου για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης έχει έναν σκοπό: να αυξήσει το ποσό των χρημάτων που δίνουμε στους εταίρους μας ενθαρρύνοντάς τους να μας επιτρέψουμε να αναπτυχθούμε».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τον Τσακαλώτο προανήγγειλε ως διάδοχό του ο Βαρουφάκης
Το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών… «αποκάλυψε» ο απερχόμενος ...
Βαρουφάκης: Απο αύριο θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την επανεκκίνηση των ...
Βαρουφάκης: «Έχουμε καθήκον να βρούμε λύση το Σάββατο»
Την πεποίθηση ότι στη συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνονται λύσεις για ...
Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία
«Εμείς πάμε για συμφωνία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης ...
Βαρουφάκης: Έχει δίκιο ο Σόιμπλε
 «Βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία» δήλωσε το μεσημέρι ο ...
Βαρουφάκης: Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι
  «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία», ...
Βέβαιος για συμφωνία ο Βαρουφάκης
Βέβαιος εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ότι η ...
Βαρουφάκης: Θα συμφωνήσουμε ως τις 20 Απριλίου
Βέβαιος εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ...
Βαρουφάκης: «Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες στη συμφωνία»
Στη συμφωνία με τους δανειστές και το περιεχόμενό της αναφέρθηκε, ...