Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Icap: Πτωτικά η αγορά μαρμάρων
Μείωση, παρουσίασε η συνολική παραγωγή τελικών προϊόντων μαρμάρου την ...
Icap: Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης της απασχόλησης
Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) κατά ένα ποσοστό που ...
Εξασθένιση, λόγω της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της ζήτησης των ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Icap: Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Icap: Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group AE.

Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποτελεί, σύμφωνα με την μελέτη, καίρια συνιστώσα του τομέα υγείας στη χώρα μας και καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα ειδών από προϊόντα αναλωσίμων (π.χ. επίδεσμοι, γάζες κλπ.) μέχρι μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (π.χ. μαγνητικοί, αξονικοί τομογράφοι κ.α.).

Ο κλάδος αποτελείται από μεγάλο αριθμό εισαγωγικών και περιορισμένο αριθμό παραγωγικών επιχειρήσεων. Τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αφορούν ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων (όπως αναλώσιμα, γάζες, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, επιδεσμικό υλικό, υλικά τεχνητού νεφρού κ.α.). Ο μεγάλος όγκος και τα πλέον εξειδικευμένα προϊόντα (ορθοπεδικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα κλπ.) είναι εισαγόμενα.

Η ζήτηση των εξεταζόμενων προϊόντων προέρχεται κυρίως από τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια, τα ιατρεία κλπ. Επίσης, για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων η ζήτηση προέρχεται άμεσα από τους τελικούς χρήστες.

Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Senior Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP GROUP, ο οποίος επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη κλαδική μελέτη, η εγχώρια αγορά (αξία πωλήσεων σε τιμές χονδρικής) των ιατροτεχνολογικών προϊόντων γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 1995-2009, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12%. Ωστόσο την περίοδο 2010-2014 η αγορά κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 14%.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο δημόσιος τομέας απορροφά, διαχρονικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται σε 65%-70% τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με την κατανομή της συνολικής αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο καλύπτεται από τις κατηγορίες των In Vitro διαγνωστικών αντιδραστηρίων και αναλυτών, του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και των ορθοπεδικών ειδών. Συνολικά οι τρεις αυτές κατηγορίες εκτιμάται ότι κάλυψαν το 48%.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 99 επιχειρήσεων (εισαγωγικών και παραγωγικών) ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παρατηρείται ότι το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 12,5% το 2013/12. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν σημαντική αύξηση (κατά 44,3%). Οι συνολικές πωλήσεις τους παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τη διετία 2012-2013, ενώ τα μικτά κέρδη δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά. Όσον αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, κέρδη εμφανίζονται το 2013 έναντι ζημιών το 2012. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 3,7% το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι 76 από τις 99 εταιρείες ήταν κερδοφόρες το 2013.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Από τις 11/10 στο δήμο Κορυδαλλού η αγορά προϊόντων χωρίς μεσάζοντες
 «Κυριακές χωρίς μεσάζοντες» με την αγορά προϊόντων απ’ ευθείας από ...
Σειρά πασχαλινών προϊόντων του Παναθηναϊκού
Ενόψει των εορτών του Πάσχα ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει τη σειρά ...
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ...
ICAP: Πτώση 12% στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού το 2013
Πτώση της τάξης του 12% (σε αξία) κατέγραψε η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού ...
Infobank Hellastat: Στόχος η μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στις αγορές του εξωτερικού
Θετικές είναι οι προοπτικές των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ ...
ΥΠΑΑΤ: Τέσσερα νέα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ
Τέσσερα νέα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων ...
Έκθεση λακωνικών προϊόντων στον Πειραιά από 7 έως 10 Ιουνίου
Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ποιοτικών προϊόντων της ...
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την πώληση τυροκομικών προϊόντων σε λαϊκή αγορά
Η επίμαχη τροπολογία με την οποία «επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών ...
Συνεργασία Info Quest Technologies με την IBM για διάθεση προϊόντων σε Ελλάδα και Κύπρο
Η Info Quest Technologies, μέλος του Ομίλου Quest, ενέταξε στη γκάμα των προϊόντων ...