Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τσίπρας: «Έπνιξε» τις εσωκομματικές φωνές, πήρε τη στήριξη

Τσίπρας: «Έπνιξε» τις εσωκομματικές φωνές, πήρε τη στήριξη

Να κρατήσει τις ισορροπίες, έτσι ώστε να λάβει τη στήριξη των βουλευτών του για το επόμενο κρίσιμο, δύσκολο τετράμηνο, επιχείρησε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε θετική έκβαση, ύστερα από ένα δωδεκάωρο… «μαραθώνιο».

Οι βουλευτές στήριξαν τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, καθώς και την ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις επόμενες 120 ημέρες, παρά το γεγονός ότι σε αυτή την πολύωρη συνεδρίαση ακούστηκαν όλες οι… διαφορετικές φωνές της παράταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε, πάντως, εξαρχής να διευκρινίσει στους βουλευτές του πως εάν κάποιος διαφωνεί με τη συμφωνία, να το πει εδώ και τώρα, προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με «αντάρτικες» συμπεριφορές στο μέλλον, όπου επιβάλλεται να μείνει προσηλωμένος στο κυβερνητικό έργο.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να «πνίξει» τους εσωκομματικά «απείθαρχους» και να δεσμεύσει όλους του τους βουλευτές, ακόμα και αυτούς που εξέφρασαν έντονες ενστάσεις, ότι θα συμπορευθούν μαζί του στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έπονται με την πλευρά των Βρυξελλών.

Μόνο με τη συσπείρωση θα προωθηθούν άμεσα οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η Ελλάδα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, λένε κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει στους εταίρους πως είναι ενωμένη, παρόλο που προέρχεται από διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος ολοκληρώθηκε μετά από 12 ολόκληρες ώρες. Υπήρξε ενδεικτική ψηφοφορία (διά ανατάσεως της χειρός), με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής».  

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».

«Αντάρτικο»

«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ», είπε ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές, θέλοντας να «καθαρίσει» το τοπίο από τα… «αντάρτικα» των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με προσκείμενες πηγές, κατά τη συνεδρίαση, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων- και έγινε εκτενής συζήτηση μέσα σε επικοδομητικό κλίμα.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση , σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό». Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης , άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: ότι «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος , ανέφερε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Το κυβερνητικό έργο

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα, που χρονίζουν επί δεκαετίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος έκανε ενδελεχή ενημέρωση για το τι έχει γίνει από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, με έμφαση τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

* Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο

* απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας

* ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό

* αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε "αριστερή παρένθεση" της κυβέρνησης

* το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων

* η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

Σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Τσίπρας
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο ...
Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει «φως» στην άκρη του τούνελ
Μήνυμα για συμφωνία που θα έχει προοπτικές για την Ελλάδα έστειλε ο ...
Τσίπρας: Στόχος μας μία βιώσιμη συμφωνία
«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη συμφωνία, να αφήσουμε πίσω τα μεγάλα ...
Τσίπρας: Όχι σε συμφωνία εις βάρος συντάξεων και επιδομάτων-Θα θέσει χρονοδιάγραμμα σε Μέρκελ και Ομπάμα
Ναι σε συμφωνία, αλλά όχι σε μία συμφωνία εις βάρος των συντάξεων και ...
Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία
Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους ...
(upd)Τσίπρας: Κοντά σε συμφωνία εντός των
Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ότι αφορά ...
Ενημερώνει ΚΟ και Πολιτική Γραμματεία ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει ...
Τσίπρας: Αισιόδοξος για συμφωνία, αλλά ορθάνοιχτο
Αισιόδοξος ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα «κλείσει» άμεσα ...
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην 79η ΔΕΘ
   Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ...