Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Επίσκεψη πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο ο ΥΠΠΟ Νίκος Ξυδάκης
Πρόσκληση συνεργασίας με σκοπό την κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου ...
Ξυδάκης: Προτεραιότητα η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Μόντε Σμιθ
Επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ...
Στην Αμφίπολη ξεναγείται ο Νίκος Ξυδάκης
Στον λόφο Καστά βρίσκεται το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ξυδάκης: Κολώνα της ανασυγκρότησης της χώρας ο Πολιτισμός

Ξυδάκης: Κολώνα της ανασυγκρότησης της χώρας ο Πολιτισμός
Την πεποίθησή του ότι ο Πολιτισμός αποτελεί «κολώνα» της ανασυγκρότησης της χώρας και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παράξει πλούτο και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη διατύπωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης στην διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους την Τετάρτη 25/2. Στις προτεραιότητές του κατέταξε επίσης την αποκέντρωση με σκοπό ν΄αποκτήσει η περιφέρεια την δική της δυναμική στην παραγωγή Πολιτισμού αλλά και την υποστήριξη τόσο στην λόγια δημιουργία όσο και στην «ποπ κουλτούρα την οποία έχουμε παραδώσει στο χυδαίο εμπόριο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
  
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, άμεσα αναμένονται πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (το γνωστό ΤΑΠΑ το οποίο πλέον θα αποκαλείται ΤΑΠ), η πολυαναμενόμενη έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, η αλλαγή του οργανισμού λειτουργίας του Υπουργείου (θέμα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις τους προηγούμενες μήνες), αλλά και αντικαταστάσεις διοικήσεων και καλλιτεχνικών διευθύνσεων οργανισμών. Κινητικότητα προβλέπεται επίσης και στον χώρο των Μουσείων - όπου μεταξύ άλλων θα "ξεμπλοκάρει" και το θέμα της τοποθέτησης διευθυντή στο Μουσείο της Ακρόπολης- ενώ εν καιρώ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ξυδάκης, θα τοποθετηθεί και Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο. Δεν αποκλείεται, τέλος, η εκ νέου αυτονόμηση του ΕΚΕΒΙ.

Τεράστιες οι δυνατότητες του ΤΑΠ

  
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα οικονομικά και με δεδομένο ότι οι δυνατότητες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι εν προκειμένω  οι αναπτυξιακοί πόροι έχουν να κάνουν με τα κοινοτικά κονδύλια ενώ μεγάλες  είναι και οι δυνατότητες του ΤΑΠ το οποίο πρέπει να αναμορφωθεί και να ενισχυθεί. Στην περίπτωση που μια τέτοια προσπάθεια ευοδωθεί,εξέφρασε την άποψη ότι  θα μπορούσε ν' αποτελέσει ακόμη και τον βασικό οικονομικό αιμοδότη του Υπουργείου. «Χρειάζεται άλλη δομή» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης.

«Για παράδειγμα
- συνέχισε- δεν προβλέπεται θέση γενικού διευθυντή ή διεύθυνση εμπορικής εκμετάλλευσης. Ακόμη και το λογιστήριο δεν έχει την δυνατότητα ν' ανταποκριθεί σε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα » ανέφερε προσθέτοντας πως θα γίνει προσπάθεια να συνδεθεί το ΤΑΠ με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, θ' αξιοποιηθούν οι μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν ενώ σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό είναι αναγκαία τόσο η πολιτική παρέμβαση- ο ορισμός νέας διοίκησης που αναμένεται σύντομα- όσο και η ευρύτερη στήριξη ώστε ο οργανισμός ν' αποκτήσει τα αναγκαία εργαλεία που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξή του.
    
Αναφορικά με τα πολυαναμενόμενα θυρανοίξια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ ο κ. Ξυδάκης είπε ότι σύντομα θα παραληφθεί το κτίριο ενώ τα εγκαίνια δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι έχουν παραληφθεί οργανισμοί η διοίκηση ή η καλλιτεχνική διεύθυνση  των οποίων κατά την άποψη της νέας κυβέρνηση θα πρέπει ν' αντικατασταθεί, χωρίς όμως να πει συγκεκριμένα αν αυτό έχει να κάνει με το ΕΜΣΤ. Σχετικά με την ηθική αποκατάσταση της αποπεμφθείσας -από τον προκάτοχό του- διευθύντριας κυρίας Αννας Καφέτση  ο κ. Ξυδάκης σχολίασε ότι θα συζητήσει μαζί της και θα γίνει «ό,τι είναι καλύτερο...». Ο σκοπός, συνέχισε, είναι ν' ανοίξει το Μουσείο, να γίνουν λαμπρά εγκαίνια και να μπει ο κόσμος μέσα. Το πώς και με ποιους θα λειτουργήσει είναι επόμενο μέλημα...
      
Σχετικά μ΄ένα ακόμη ανοιχτό «μέτωπο», αυτό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι το κράτος είναι εγγυητής των δανείων οπότε μια λογική σκέψη θα ήταν ότι θα πρέπει να τα καλύψει και να περάσουν στην δικαιοδοσία του τα κτίρια. «Το θέμα θέλει συζήτηση» είπε συγκεκριμένα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
      
Σε ό,τι έχει να κάνει με άλλα θέματα, ο κ. Ξυδάκης δεν απέκλεισε να γίνουν ενοποιήσεις σε Ορχήστρες ενώ το ζήτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα εξεταστεί εξ' αρχής. Σχολιάζοντας την ενσωμάτωση του ΕΚΕΒΙ σ' αυτό την χαρακτήρισε «ασυλλόγιστη» προσθέτοντας πως ενδέχεται να αυτονομηθεί εκ νέου. Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως προτίθεται ν΄αλλάξει τον οργανισμό λειτουργίας του Υπουργείου καθώς κατά την γνώμη του έγινε πολύ πρόχειρα. «Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για τραγωδία» είπε συγκεκριμένα. Αναφορικά με τα Μουσεία, σχολίασε  ότι από την εμπειρία η οποία έχει αντληθεί απ΄όσα λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου προκύπτουν διοικητικά οφέλη. «Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να το εξετάσουμε για μεγάλα Μουσεία. Το Εθνικό Αρχαιολογικό, για παράδειγμα, χρειάζεται μια αυτοτέλεια...Το Βυζαντινό επίσης είναι κορυφαίο στον κόσμο...».

Σχετικά με την επί μακρόν εκκρεμότητα της τοποθέτησης διευθυντή στο Μουσείο της Ακρόπολης είπε πως η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία. Σύντομα επίσης αναμένεται να τοποθετηθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τέλος, δεν φαίνεται να προχωρά η μεταστέγαση του Υπουργείου Πολιτισμού στην Πειραιώς 260 καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ξυδάκη το ζήτημα μοιάζει να έχει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα. «Με μια πρώτη ματιά δεν καλύπτονται όλες οι κτιριακές ανάγκες ενώ και όλη η σκηνική υποδομή του Φεστιβάλ Αθηνών θα χαθεί...»    

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Με ανθοδέσμη υποδέχθηκε ο Ν. Ξυδάκης την Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
Κρατώντας μια ανθοδέσμη υποδέχθηκε τη Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα ο ...
Μηδενική ανοχή λέει ο Ξυδάκης, μετά τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή στην Κνωσό
Απαντώντας σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για όργιο φοροδιαφυγής στο ...
Νίκος Ξυδάκης: «Η Ελλάδα έχει 100 τρόπους να συνεχίσει»
Η Ελλάδα έχει 100 τρόπους να συνεχίσει σε περίπτωση που ο λαός αποφανθεί ...
Ν.Ξυδάκης: Πρωτοβουλίες για προσέλκυση ξένων παραγωγών
Στις προτάσεις της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων ...
Επίσκεψη του υπουργού Πολιτθσμού στη Ρόδο
Επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ...
Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση
Τροπολογία με την οποία διευκολύνεται η λειτουργία του Μεγάρου ...
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ο Ν.Ξυδάκης
Για το αναστηλωτικό έργο που εκτελείται στην Ακρόπολη ενημερώθηκε ο ...
Ο Ν. Ξυδάκης θα ζητήσει από την επικεφαλής της ανασκαφής τη συνέχισή της
Την Αμφίπολη θα επισκεφθεί το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός ...
Αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αλλά και αλλαγές σε διοικήσεις και καλλιτεχνικές διευθύνσεις οργανισμών
Την πεποίθησή του ότι ο Πολιτισμός αποτελεί «κολώνα» της ...