Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αυξάνει την επιχορήγηση του Κέντρου Κινηματογράφου το υπουργείο Πολιτισμού
Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου στα εισιτήρια του σινεμά που ...
Η πολυκοσμία βλάπτει λέει το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού
Μέχρι 15.000 άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο ...
Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Λουί Μπενέκ για την αποκατάσταση του κήπου στο Τατόι
Τον διεθνούς φήμης γάλλο αρχιτέκτονα τοπίου, Λουί Μπενέκ, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Πρόσκληση για προμελέτη

Πρόσκληση για προμελέτη

Τον διεθνούς φήμης γάλλο αρχιτέκτονα τοπίου, Λουί Μπενέκ, «επιστρατεύει» ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, προκειμένου να μελετήσει τον ανακτορικό κήπο του Τατοΐου και να καταθέσει την πρότασή του για την αποκατάσταση του χώρου.

Ο Λουί Μπενέκ, γνώριμος της Ελλάδας από τη μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Αχιλλείου στην Κέρκυρα, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου, προκειμένου να μελετήσει τον χώρο και το φυτικό πλούτο του ανακτορικού κήπου και να συντάξει προμελέτη αποκατάστασης.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Κουτσαβλής, ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου αφού αφουγκράστηκε τον χώρο και κατέγραψε ορισμένα από τα φυτά, επισήμανε μετά την επίσκεψή του ότι υπάρχουν άπειρες δυνατότητες, ώστε να γίνει ο ανακτορικός κήπος και πάλι ένας μεσογειακός κήπος.

Ωστόσο, κατά τον κ. Κουτσαβλή, το μεγάλο πρόβλημα του κήπου είναι ότι η οργιώδης βλάστηση δεν επέτρεψε στον Λουί Μπενέκ να καταλάβει το αρχικό αρχιτεκτονικό του σχέδιο, το οποίο μπορεί να μελετηθεί μόνο μέσω του αρχειακού υλικού.

Φαίνεται πάντως πως αυτό το θέμα θα λυθεί σύντομα, καθώς ο κ. Κουτσαβλής ενημερώθηκε από το Δασαρχείο Πάρνηθας ότι ορίστηκε ανάδοχος για το ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ (χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) έργο του καθαρισμού του δάσους στον ιστορικό τόπο, οπότε σύντομα θα ξεκινήσει η απομάκρυνση της οργιώδους βλάστησης και των πεσμένων δέντρων.

Την προμελέτη αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου, που αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του 2015, θα χρηματοδοτήσει ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, τα μέλη του οποίου ελπίζουν στη συνέχιση της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το υπουργείο να εξασφαλιστούν χρήματα για τη σύνταξη οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής για την αποκατάσταση του κήπου. Ελπίζουμε να συνεχίσει η συνεργασία μας με το υπουργείο Πολιτισμού και να δεσμευτεί ο νέος υπουργός ότι θα εφαρμόσει τις μελέτες που έχουμε χρηματοδοτήσει» παρατήρησε ο κ. Κουτσαβλής.

Πάντως, το θέμα της αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου προσεγγίζει και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στην προμελέτη της για τη μετατροπή του ανακτόρου του Τατοΐου σε ιστορικό μουσείο. Η προμελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις προσεχείς συνεδριάσεις του.

Η προμελέτη αφορά στην αποκατάσταση του ανακτόρου και στη μετατροπή του σε ιστορικό μουσείο, ενώ προσεγγίζεται και το θέμα της αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου, «τον οποίο η Διεύθυνση θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του ανακτόρου» όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Αμαλία Ανδρουλιδάκη. Η ίδια προσθέτει ότι η όποια συνεργασία με τον Λουί Μπενέκ θα πρέπει να γίνει και σε συνεννόηση με το υπουργείο.

Εξάλλου, για την αποκατάσταση του κήπου η Διεύθυνση είχε ζητήσει από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» την καταγραφή του φυτικού πλούτου του κήπου, καταγραφή που θα συμπεριληφθεί στην προμελέτη.

«Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, καθώς η δική μας η δουλειά θα ξεκινήσει μετά την έγκριση της προμελέτης της Διεύθυνσης» σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Κουτσαβλής.


Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανάδειξη αρχαιοτήτων Σαντορίνης
Σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και ...
Εντός διμήνου η νέα πρόσκληση του προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ
Μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα δημοσιευτεί, σύμφωνα με το υπουργείο ...
Αποκατάσταση για Μπεργκ και Πέτριτς
Η προετοιμασία για το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα άρχισε για τον ...
Το Υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει την άρνηση Σ. Χατζάκη να παραιτηθεί από το Εθνικό Θέατρ
Συνέχεια έχει, σήμερα, το θέμα της παραίτησης του Σωτήρη Χατζάκη: Οπως ...
Λοβέρδος: Πρόσκληση σε αδειούχους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία
Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τελούν σε ...
Αποκατάσταση σε Παναιτωλικό
O Παναιτωλικός συνέχισε την προετοιμασία του, μία ημέρα μετά  τη φιλικά ...
Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του προέδρου του ΕΚΔΔΑ, απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του ...
Κεφαλονιά: Υποβλήθηκε ο φάκελος για την αποκατάσταση των ζημιών στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ
Το υπουργείο Ανάπτυξης υπέβαλε τον φάκελο για την αποκατάσταση των ...
Στο Δημήτρη Ραυτόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013 ανακοινώθηκαν, από τη Διεύθυνση ...