Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Παράθυρο» Βαρουφάκη σε παραίτηση
«Παράθυρο» σε παραίτησε άνοιξε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός ...
ΥΠΟΙΚ: Δεν ζήτησε αποχωρηση απο τη διαπραγμάτευση ο Βαρουφάκης
 Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ...
Βαρουφάκης: Υπάρχει διαπραγμάτευση
«Υπάρχει διαπραγμάτευση», ήταν η μόνη απάντηση του υπουργού ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Παράθυρο» Βαρουφάκη σε αύξηση του ΦΠΑ

«Παράθυρο» Βαρουφάκη σε αύξηση του ΦΠΑ

«Παράθυρο» σε αύξηση του ΦΠΑ άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μία μέρα αφότου η ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις επόμενες 120 ημέρες πήρε την έγκριση από το Eurogroup.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Real.fm, ο ίδιος στο ερώτημα αν θα υπάρξει αύξηση μεσοσταθμικά του συγκεκριμένου φόρου στη χώρα απάντησε: «Αυτό θα το κοιτάξουμε και θα σας πούμε. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε».

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε δε ότι ο φόρος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αλλάξει το 2015. «Είναι ένας απαράδεκτος φόρος», υπογράμμισε.

Η εντολή που είχαμε δεν ήταν η ρήξη, αλλά η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Αυτό που ονομάζουμε τρόικα δεν είναι η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, αλλά οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι που έρχονταν στα υπουργεία και επέβαλλαν ένα υφεσιακό πρόγραμμα. «Αυτό τελείωσε, όπως και το μνημόνιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Απαντώντας στο γιατί συνομίλησε με τους ίδιους ανθρώπους είπε ότι «σε μια διαπραγμάτευση για το πώς θα αλλάξεις την τρόικα πρέπει να μιλήσεις και με την τρόικα». Αυτό δεν θα επαναληφθεί. Υπάρχει μια Κομισιόν η οποία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να παίξει το ρόλο την επιτήρησης. Εμείς θα συζητάμε με την Κομισιόν η οποία μπορεί να συντονίζεται με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις αγορές, ο ίδιος τόνισε ότι στις αγορές θα βγούμε όταν έχουμε επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση χρέους, είπε ο υπουργός. Στα πρωτογενή πλεονάσματα πετύχαμε το στόχο μας και όχι μόνο για φέτος. Για το 2015 ο στόχος του 3% του ΑΕΠ έχει φύγει από τη συζήτηση. Για τα επόμενα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ. Για να φτάσουμε όμως παράλληλα στο στόχο του 120% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση.

«Εγω δεν μιλάω απλά για επιμήκυνση, αλλά για swap χρέους». Η άλλη πλευρά σε αυτό το ζήτημα δεν είναι μία. Υπάρχουν διαφορετικές πλευρές και κάποιες πολύ θετικές στις προτάσεις μας.

Οι πλειστηριασμοί

«Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας το επόμενο τετράμηνο», δεσμεύτηκε ο Γ. Βαρουφάκης.
Η Θεσσαλονίκη και οι 100 δόσεις

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πρόγραμμα τετραετίας. Αυτό που πετύχαμε είναι ένα τετράμηνο διαπραγμάτευσης στο οποίο θα νομοθετήσουμε «συνετά». Πετύχαμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων Χαρδούβελη. Δεν πετύχαμε ακόμα τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών μέτρων. Αυτό ξεκινά τώρα.

Για τις 100 δόσεις υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες από μηχανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει πιο έξυπνο το νομοσχέδιο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μία - δύο εβδομάδες.

Η φοροδιαφυγή

Θα κριθούμε από τη μάχη για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Αρνούμαι να δώσω στόχους, αλλά είναι δέσμευσή μας να δώσουμε τη μάχη. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει από αυτό.
Η κύρωση από τη Βουλή

Για το εάν θα κυρωθεί η τετράμηνη παράταση από τη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ αρκέστηκε στο να πει ότι αυτό αφορά τη Βουλή και ότι ο ίδιος δεν είναι νομικός για να μπορεί να ξέρει. «Μακριά από εμάς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», σημείωσε ωστόσο.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των ασημικών, είπε ο Γ. Βαρουφάκης για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και να γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις, αλλά το ελληνικό δημόσιο πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια, ακόμα και με μειοψηφικά πακέτα μετοχών για να υπάρξει μια ροή εσόδων τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα μπορεί η περιουσία του Δημοσίου να συμβάλει στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας.
Το αφορολόγητο

Απαντώντας σε ερώτηση για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ είπε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα σταδιακά και θα αρχίσει εντός του 2015. Ο ρυθμός όμως με τον οποίο θα φτάσουμε τις 12.000 θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο φόρος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αλλάξει το 2015. «Είναι ένας απαράδεκτος φόρος», υπογράμμισε.

Η χρηματοδότηση

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης. Ο στόχος της πρώτης αυτής συμφωνίας είναι να περάσει η τετράμηνη παράταση χωρίς μνημόνιο. Τώρα είναι το επόμενο βήμα.
Για τον Μ. Γλέζο

Τρέφουμε εκτίμηση και αγάπη για τον Μανώλη Γλέζο, σημείωσε ο υπουργός. Είμαι βέβαιος ότι αν κάτσουμε και συζητήσουμε και εξηγήσουμε τι έγινε θα αλλάξει γνώμη. Το αξίωμα ότι η λιτότητα είναι αυτοματοποιημένη πετύχαμε να αλλάξει.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βαρουφάκης: Εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι για διαπραγμάτευση
«Εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι για διαπραγμάτευση», είναι ο ...
Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάλπες, δημοψήφισμα ή αποτυχία
«Δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός ...
Βαρουφάκης: Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση
«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Να είναι αυτή η ...
Βαρουφάκης: Καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το Σεπτέμβριο
Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο, ...
Βαρουφάκης: Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της
 «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της. Στο επισφαλές ...
Βαρουφάκης: Δεν τίθεται θέμα διπλού νομίσματος-Το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο
Για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα θέμα "λύσης Μάγιερ" για ...
Συμφωνία τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες «βλέπει» ο Βαρουφάκης
Η Ελλάδα και οι εταίροι της θα φθάσουν σε μια συμφωνία εντός των ...
Ειρήνη Παπαδοπούλου: «Ποιος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης»;
Υπάρχει άνθρωπος που δε γνωρίζει τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη ...
«Παράθυρο» Βαλαβάνη στην αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά
«Παράθυρο» στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά άνοιξε η η αναπληρώτρια ...