Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ο εορτασμός για τα 300 χρόνια δημιουργίαςτης ελληνικής κοινότητας της ιταλικής πόλης
Σημαντική εκδήλωση για την ελληνική παροικία της Τεργέστης και τις ...
Ισπανία: Νεκροί οι έλληνες χειριστές του F16 κι ακόμα 8 γάλλοι
Δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων και δυο έλληνες πιλότοι, και 19 ...
Περήφανοι οι Έλληνες ομογενείς στο Σάο Πάουλο
Δεκάδες Έλληνες ομογενείς της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν την Κυριακή ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κάποτε στην Τεργέστη, οι Ελληνες...

Κάποτε στην Τεργέστη, οι Ελληνες...
Σημαντική εκδήλωση για την ελληνική παροικία της Τεργέστης και τις αξιοσημείωτες δραστηριότητές της στο εμπόριο, στις τέχνες και σε άλλους τομείς διοργανώθηκε πριν από μερικές ημέρες στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, η οποία για την πραγμάτωσή της συνεργάστηκε με τον οργανισμό Ελληνικές Ρίζες.

Η εκδήλωση άνοιξε από τον εμπορικό ακόλουθο της ιταλικής πρεσβείας στη χώρα μας κ. Μάρκο Μιντόρο, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία συνύπαρξης των δύο λαών αλλά και στην πολιτιστική διάδρασή τους, δείγμα της οποίας είναι φυσικά ο τεργεστινικός κοσμοπολιτισμός. Ο δρ Νικήτας Σίμος, μέλος του ΔΣ του σωματείου, ανέπτυξε σε αδρές γραμμές την  ιστορία της Τεργέστης ως οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου της Αδριατικής, όπου «οι Ελληνες με βάση το επιχειρείν δημιούργησαν μια ισχυρή διαχρονική παρουσία». Μετά τη Συνθήκη του Πασάροβιτς (1718) μεταξύ Αψβουργικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ανακήρυξη της Τεργέστης ως ελεύθερου λιμένος, μια σειρά ευνοϊκά μέτρα και ρυθμίσεις καθ' όλον τον 18ο αιώνα επέτρεψαν τη δημιουργία ενός οικονομικού θαύματος και ευημερίας, με τους Ελληνες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο θαλασσεμπόριο, στις ναυτασφαλίσεις και στις τραπεζικές εργασίες.
Λόγω του πολυεθνοτικού χαρακτήρα της η Τεργέστη υπήρξε σημείο στο οποίο κλήθηκαν να συνυπάρξουν Ιταλοί, Σλοβένοι, Ελληνες, Εβραίοι, Αυστριακοί και άλλοι λαοί. Μετά τις περιπέτειες των δύο πολέμων και τις διάφορες κατοχές, η περιοχή, το 1945, ενσωματώθηκε στην Ιταλία πλην ενός μικρού μέρους της το οποίο ανήκει στη Σλοβενία. Η καθηγήτρια της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ κυρία Ολγα Κατσιαρδή-Χέρινγκ έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της ελληνικής παροικίας της Τεργέστης, μέσα από την οποία φάνηκε ο ιδιαίτερος ρόλος των Ελλήνων ως «συνδημιουργών της τριεστινικής κουλτούρας και οικονομικής ανάπτυξης».

Οι Ελληνες εμπορεύονταν προϊόντα και ύλες της Ανατολής - μαλλί, βαμβάκι, νήματα - προς την Κεντρική Ευρώπη, όπως και κατ' αντίθετη φορά, βιομηχανικά προϊόντα, κρύσταλλα, όπλα κ.τ.λ. Συμμετείχαν δε δραστήρια στο Χρηματιστήριο της Τεργέστης και ανέδειξαν την πόλη σε ναυτασφαλιστικό κέντρο του Λεβάντε. Παράλληλα όμως έντονη ήταν και η πολιτιστική παρουσία της ελληνικής παροικίας, η οποία άφησε το στίγμα της με τα διάφορα palazza των ελλήνων μεγαλεμπόρων που κοσμούν την πόλη: ανάμεσά τους, των Καρτσιώτη, Οικονόμου, Στρατή, Ράλλη και του μεγάλου συλλέκτη έργων Ιωάννη Σκαραμαγκά, για τον οποίο μίλησε ο ανιψιός του κ. Παντιάς Σκαραμαγκάς καταθέτοντας την προσωπική μαρτυρία του για τη σχέση με τον «θείο Τζον».

Επισημάνθηκε επίσης ότι οι Ελληνες έδειξαν μεγάλη ευαισθησία στον χώρο της φιλανθρωπίας και των ευεργεσιών ιδρύοντας νοσοκομεία, πτωχοκομεία, ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα, ενώ μια εικόνα της σημερινής παροικίας στην Τεργέστη και των δυνατοτήτων της κατέθεσε ο κ. Ε. Λουκάς, μέλος της εκεί Ελληνικής Κοινότητας.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια μουσική νότα από την πιανίστρια κυρία Α. Δημουλά και από τον μαέστρο Δημήτρη Αράπη, ο οποίος «μετέφερε» το κοινό στα καφέ της Τεργέστης με  την ειδικά γραμμένη για τη βραδιά σύνθεσή του. Στον σύντομο χαιρετισμό του τέλους ο πρόεδρος του σωματείου Ελληνικές Ρίζες κ. Βασίλης Ντόβας τόνισε ότι στόχος του σωματείου είναι η εδραίωση και ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στο ελλαδικό κέντρο και στις νησίδες του Ελληνισμού της Διασποράς στο επιχειρείν, στον πολιτισμό, στην επιστήμη και στις τέχνες.

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Οι Έλληνες δείχνουν ασέβεια»
Ο Βραζιλιάνος, Ντόντο που αγωνίζεται στην Καμπάλα, σχολίασε επικριτικά ...
Κοντά στα μετάλλια οι Έλληνες ιστοπλόοι
Φανταστική εμφάνιση πραγματοποιούν οι Έλληνες ιστιοπλόοι στο 25ο Athens ...
Ντε Γκίνδος σε έλληνες: Θυμηθείτε τι χρωστάτε στους ευρωπαίους
Να θυμηθούν τι χρωστάνε στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων, όταν πάνε να ...
Σάντος: «Έλληνες πανηγυρίστε...»
Ο Φερνάντο Σάντος παρουσιάστηκε προσγειωμένος, είπε πως η Εθνική θα ...
Σάντος: «Έλληνες πανηγυρίστε...»
Ο Φερνάντο Σάντος παρουσιάστηκε προσγειωμένος, είπε πως η Εθνική θα ...
Σάντος: «Έλληνες πανηγυρίστε...»
Ο Φερνάντο Σάντος παρουσιάστηκε προσγειωμένος, είπε πως η Εθνική θα ...
Οι Έλληνες της Βραζιλίας έδωσαν τη δική τους μάχη (pics)
Λίγοι απέναντι στους πολυάριθμους φιλάθλους της Κολομβίας. ...
Πού θα σουβλίσουν τον οβελία οι Έλληνες celebrities;
Άλλος για Χίο, τράβηξε πήγε, και άλλος για Μυτιλήνη. Οι Έλληνες celebrities ...
Έλληνες εφοπλιστές αυξάνουν τον στόλο τους για να αποφύγουν φορολόγηση καταθέσεων
Σε νέες αγορές πλοίων προχωρούν οι Έλληνες εφοπλιστές για να αποφύγουν ...