Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ο Παλιάτσος και ο Ληστής: O Πασχάλης Τσαρούχας και o Νικόλας Αδέσποτος στον Ρυθμό Stage
Ο Πασχάλης Τσαρούχας και ο Νικόλας Αδέσποτος, έρχονται για δύο ...
Παρουσίαση CD: Της ημέρας τα σκοτάδια, του Δαμιανού Πάντα και Βασίλη Γισδάκη στον Ιανό
Οι εκδόσεις «Μετρονόμος» παρουσιάζουν την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 ...
Ο Πασχάλης Τόνιος στο Passport. Μαζί του η Ζωή Παπαδοπούλου
Ο Πασχάλης Τόνιος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο PassPort, για μια μοναδική ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Πασχάλης Τσαρούχας: Η δουλειά μας είναι να ανοίγουμε παράθυρα και να φωτίζουμε σκοτάδια

Πασχάλης Τσαρούχας: Η δουλειά μας είναι να ανοίγουμε παράθυρα και να φωτίζουμε σκοτάδια

Ο «Ληστής», παραγωγή που ανεβαίνει στην αίθουσα BlackBox του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη, είναι το νέο θεατρικό στοίχημα του Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος μιλάει στο culturenow.gr, για τις προεκτάσεις αυτού του έργου, μα και τις επαγγελματικές του επιδιώξεις εν γένει.


Συνέντευξη Αναστασία Ρίζου


Culturenow.gr: κε Τσαρούχα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζεται αυτές τις ημέρες μία νέα θεατρική προσπάθεια, ο «Ληστής». Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τι πρόκειται να παρακολουθήσουν οι θεατές.

Πασχάλης Τσαρούχας: Η παράσταση ανεβαίνει σε κείμενο Μανιάτη, διδασκαλία Κραουνάκη και προβολές/κοστούμια του Βασίλη Παπατσαρούχα. Είναι μία καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τα μάτια ανθρώπων - προσωπικοτήτων οι οποίοι επέλεξαν να περάσουν απέναντι, να βγουν στο κλαρί και να διατυπώσουν με αίμα την δική τους οπτική για την αλήθεια.


C. N.: Ο «Ληστής» πώς θα λέγατε ότι συνδέεται και τι συμβολίζει για την σημερινή Ελλάδα;

Π. Τ.: Ληστής είναι κάθε άνθρωπος ο οποίος δεν συμβιβάζεται με το τρέχον κατεστημένο και ακολουθεί μία πορεία ανεξάρτητη, προσωπική, η οποία τον καθιστά πρόσωπο παραβατικό. Στη σημερινή κοινωνία θα μπορούσε να λέγεται Παλαιοκώστας ή Ρωμανός (με διαφορετική αφετηρία, πορεία και περιεχόμενο για τον καθένα). Τι συμβολίζει; Κατά τη γνώμη μου συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου άρα και της κοινωνίας για ανάσα. Αέρα. Ελευθερία, ισονομία και ισοπολιτεία.


C. N.: Ποια σημεία σας δυσκόλεψαν ή σας προβλημάτισαν ως προς το ρόλο σας; Επιπλέον, δεδομένου ότι είναι μία φιγούρα που αντλεί στοιχεία και από ιστορικές μορφές, πού δόθηκε σκηνοθετικά ιδιαίτερο βάρος και ποιες πτυχές φωτίσατε εσείς ερμηνευτικά;

Π. Τ.: Δεν υπήρξαν σημεία ιδιαίτερης δυσκολίας. Ο μόνος κοινός προβληματισμός ήταν αυτή η αίσθηση εκπλήρωσης ενός μεγάλου χρέους απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Απέναντι σε αυτήν την τόσο καλά "κρυμμένη" άλλη αλήθεια της σύγχρονης Ελλάδας. Το φως και από κείμενο, σκηνοθεσία αλλά και ερμηνευτικά, δόθηκε στην ψυχή. Στην αλήθεια αυτών των αμφιλεγόμενων ψυχών.
    

C. N.: Με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Δημήτρη Μανιάτη δουλεύετε πρώτη φορά; Μιλήστε μας για το πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία.

Π. Τ.: Πρώτη φορά, ναι. Συναντηθήκαμε στο διαδίκτυο και με τους δύο. Αρχικά με τον Σταμάτη. Αργότερα με τον Δημήτρη. Μου άρεσε ο τρόπος σκέψης και αποτύπωσης του Δημήτρη. Φρόντισα να γνωριστούμε. Του πρότεινα τον Ληστή, ο οποίος ήταν μια σκέψη που στοίχειωνε το μυαλό μου κάποια χρόνια. Όταν πια είχαμε το κείμενο στα χέρια μας, ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα για να αναλάβει την διδασκαλία του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος ήταν ο Σταμάτης. Τόσο απλά.


C. N.: Ως καλλιτέχνης πώς αντικρίζετε την ελληνική πολιτικοκοινωνική επικαιρότητα γενικά, μα και στον πολιτιστικό τομέα ιδιαιτέρως;

Π. Τ.: Όπως την αντιμετώπιζα πάντα. Παιδιά αυτής της κοινωνίας είμαστε όλοι. Με την καθημερινότητα και τις δημιουργίες μας οφείλουμε να ανοίγουμε δρόμους για ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Να ανοίγουμε παράθυρα. Να φωτίζουμε τα σκοτάδια.


C. N.: Είστε ένας ηθοποιός με πολυετή εμπειρία. Ποιοι ήταν οι επαγγελματικοί σταθμοί που αγαπήσατε ιδιαίτερα και θυμάστε εντονότερα;

Π. Τ.: Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι από την μέχρι τώρα πορεία μου, θα ήταν το "Ο Άλλος και ο Άνθρωπος" από τις εκδόσεις Carousel στην συγγραφή, η Βασιλική στον κινηματογράφο και το Rocky Horror Show στο θέατρο. Ο Ληστής (τυχαίο) έχει άρωμα και από τα τρία αυτά που προανέφερα.


C. N.: Κλείνοντας θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα και τι περιλαμβάνουν.

Π. Τ.: Κατ' αρχήν θα ήθελα να είμαι καλά για να αντέχω. Μόλις κυκλοφόρησαν από την Carousel τα βιβλία "Ο Άλλος και ο Άνθρωπος" καθώς και ο "Ληστής" του Δημήτρη Μανιάτη. Η παράστασή μας, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο της στο ΙΜΚ, σχεδιάζουμε να μπει στη φάση μιας μεγάλης περιοδείας εντός και εκτός Ελλάδας. Κάτι συζητώ επίσης με την Κύπρο. Θα δούμε.


Η παράσταση Ο Ληστής παρουσιάζεται από τις 19 Φεβρουαρίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Περισσότερες πληροφορίες.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Οικογένεια Τσέντσι από την Ιόλη Ανδρεάδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την ...
Μιχάλης Μανουσάκης: Γεννηθείς εν Χανίοις 1953
Όταν του πατέρα μου φαλίρισε το κρεοπωλείο στην αγορά των Χανίων στη ...
Το δέντρο του Ιούδα - Μιχάλης Μακρόπουλος
Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο του Μιχάλη Μακρόπουλου, Το ...
Ο Μιχάλης Σιγανίδης live “fik-oh” στο six d.o.g.s
Ο Μιχάλης Σιγανίδης επιστρέφει την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 στο six d.o.g.s ...

Μιχάλης Βιολάρης: 48 χρόνια τραγούδι σε μία συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μας προσκαλεί σε μία συναυλία το Σάββατο ...
Η Βενετία στα παράθυρά της: έκθεση του Riccardo Zipoli στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση ...
Συναυλία - παρουσίαση δίσκου της Άννας Μπουρμά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Μαζί με την άνοιξη έρχεται και η νέα δισκογραφική δουλειά της νέας ...
Μιχάλης Κεφάλας: Αυτό που λείπει σήμερα είναι γέφυρες μεταξύ των μορφών και των τεχνών που να μετριάζουν τα χάσματα
Με αφορμή την έκδοση του νέου πρωτοποριακού του βιβλίου, «20 ...
“Από το Άγιο Όρος...” - Μιχάλης Βασιλόπουλος: Έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί μία πρωτότυπη έκθεση κατασκευών ...