Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο 1,8 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2μήνου
Το Φεβρουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...
ΤτΕ: Έλλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο
Έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο το ...
ΤτΕ: Μόλις 44 εκατ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Έλλειμμα μόλις 44 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΤτΕ: Έλλειμμα 870 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

ΤτΕ: Έλλειμμα 870 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Έλλειμμα 870 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά 626 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Δεκεμβρίου του 2013, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, λόγω περιορισμού  των καθαρών τρεχουσών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ. Τον ίδιο μήνα,  το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων παρουσίασε αύξηση, ενώ το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή άνοδο.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 171 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, λόγω της σημαντικής πτώσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν οι καθαρές δαπάνες για αγορές πλοίων και λοιπών αγαθών. Επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, ενώ η συνολική δαπάνη για εισαγωγές δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, καθώς η αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές πλοίων και λοιπών αγαθών αντισταθμίστηκε από τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.  

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε μόνο κατά 25 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αποκλειστικά λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των μεταφορών (θαλάσσιων και αεροπορικών). Αντίθετα, τα ισοζύγια των ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν.

Το 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,1 δισεκ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Επίσης, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 251 εκατ. ευρώ το 2013, εξέλιξη οφειλόμενη στη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι, το 2014, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 8,4% (έναντι 1,9% το 2013). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 747 εκατ. ευρώ το 2014, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων περιορίστηκαν. Τέλος, το έλλειμμα των λοιπών αγαθών αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της αύξησης της δαπάνης για εισαγωγές, η οποία αντιστάθμισε την άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,8 δισεκ. ευρώ για το 2014 οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 10,6% σε σύγκριση με εκείνες του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 23% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 233 εκατ. ευρώ το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 1,7 δισεκ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του 2013, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ, και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισεκ. ευρώ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα 2,7 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών στο 5μηνο
Το Μάιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα ...
ΤτΕ: Στα 2,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγώντο στο πρώτο 3μηνο
Το Μάρτιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ...
Έλλειμμα 847 εκατ. στο ισοζύγιο συναλλαγών τον Ιανουάριο
Έλλειμμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, κατά 511 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο ...
Γαλλία: Στα 3,9 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών ...
Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Συρρίκνωση σημείωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ...
ΤτΕ: Υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, ...
ΤτΕ: Πλεόνασμα 964 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο
Πλεόνασμα 964 εκατ. ευρώ, κατά 69 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του ...
Πλεόνασμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο
Πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον ...
Στα 716 εκατ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το Φεβρουάριο
Το Φεβρουάριο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...