Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει ...
ΕΕ: Αντικείμενο διαβουλεύσων Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ η συμφωνία
Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και ...
Eurobank: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην αρχή του τέλους της κρίσης
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ένα σημείο καμπής, στην αρχή ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Happy end ή… αρχή του τέλους;

Happy end ή… αρχή του τέλους;

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν όλοι, σε Ελλάδα και Ευρώπη, τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία, οι οποίες ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, παρά τις διαβεβαιώσεις και των δύο πλευρών για την διάθεσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το βασικό πρόβλημα των δύο πλευρών, όπως έχει επισημάνει το «Χ» και το προηγούμενο διάστημα, δεν είναι το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, για το οποίο εν πολλοίς υπάρχει σύγκλιση, αλλά η διατύπωση των όσων θα συμφωνηθούν. Το μπρος-πίσω των τελευταίων ημερών, με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup λόγω άρνησης της μίας ή της άλλης πλευράς να αποδεχθεί τη διατύπωση που προτεινόταν, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, το οποίο επιβαρύνεται από την ανοιχτή σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας.

Η υποβολή από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι συνολικά του προγράμματος, στο πλαίσιο του κειμένου Μοσκοβισί-Γιούνκερ, είναι μια βάση σύγκλισης των δύο πλευρών και απομάκρυνσης της ελληνικής κυβέρνησης από τη γραμμή της απόλυτης άρνησης να ζητήσει παράταση, ωστόσο ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι κυβερνητικοί εταίροι Τσίπρας και Καμμένος επιμένουν να επαναλαμβάνουν ότι το μνημόνιο έχει «πεθάνει» και ότι το όποιο αίτημα αφορά ουσιαστικά μια «γέφυρα» προς μια νέα συμφωνία. Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση που θα εξυπηρετεί τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα διασφαλίζει το σεβασμό των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση. Αυτό είναι μια δύσκολη «άσκηση», καθώς είναι βέβαιο πως οτιδήποτε θα προβάλει ως «αγκάθι» σε επικοινωνιακό επίπεδο για το Μαξίμου –αλλά και σε εσωκομματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ– θα είναι λόγος διαφωνίας.

Πάντως, φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες ένας συνδυασμός στροφής στο ρεαλισμό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και εντατικής προσπάθειας στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γιούνκερ-Μοσκοβισί), μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά προς την επίτευξη μιας συμφωνίας, αν και η όποια αισιοδοξία σκοντάφτει στη σκληρή στάση της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς αποδοχή του προγράμματος διάσωσης συνολικά, από την ελληνική πλευρά.

Βήματα σύγκλισης

Πάντως, ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποδοχής βασικών παραμέτρων της έως τώρα πορείας του ελληνικού προγράμματος. Ειδικότερα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια αποτελούν αφετηρία ανάκαμψης και, το κυριότερο, αναγνωρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο από τη στιγμή που θα δοθεί η βοήθεια (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής) που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2012, μετά το PSI.

Την ικανοποίησή τους για την εγκατάλειψη των θέσεων περί μονομερών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης εξέφρασαν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη. Και οι δύο, πάντως, εξέφρασαν την ανάγκη να εστιάσει η κυβέρνηση στην ουσία, αφήνοντας στην άκρη τα παιχνίδια με τις διατυπώσεις, ώστε να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Ερωτηματικά

Καθώς οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, παραμένουν αρκετά ερωτηματικά τόσο για θέσεις και προτάσεις της κυβέρνησης που παραμένουν αδιευκρίνιστες όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί στο εσωτερικό της χώρας ο πρωθυπουργός την απόσταση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει έναντι των δανειστών από τις αντίστοιχες που ανέλαβε προεκλογικά έναντι των ψηφοφόρων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα του ύψους του βασικού μισθού. Στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γ., Βαρουφάκης στο Eurogroup αναφέρεται επαναφορά βασικού μισθού στο επίπεδο του 2012, δηλαδή στα 581 ευρώ, ποσό που απέχει από την προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Ήδη, βέβαια, ο σχετικός σχεδιασμός είχε μετατεθεί για το 2016, ενώ αρκετές πλευρές επισημαίνουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα ότι θα υπάρχουν χρήματα, έστω και για τα 581 ευρώ…

Γιατί το Grexit δεν τρομάζει πλέον την Ευρωζώνη;

Ένα επιχείρημα που κατά κόρον χρησιμοποιείται από αρκετές πλευρές στην Ελλάδα, οι οποίες στηρίζουν τη λογική της σκληρής γραμμής στη διαπραγμάτευση, ακόμα κι αν οδηγήσει σε ρήξη με τους εταίρους και δανειστές, είναι ότι το ενδεχόμενο εξόδου ή αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι υπαρκτό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε «κατάρρευση» και της Νομισματικής Ένωσης των «19».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, κάτι τέτοιο μπορεί να ίσχυε ως ένα βαθμό το 2010-2012, σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όπως και οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα το σενάριο του Grexit να μην τρομάζει και τόσο την Ευρωζώνη. Τους επτά βασικούς λόγους, για τους οποίους συμβαίνει αυτό, παρουσίασε το CNN σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση.

Όπως λένε οι αναλυτές του αμερικανικού δικτύου, αν και ένα Grexit μπορεί να είναι επώδυνο, δεν θα είναι τόσο καταστροφικό όσο αν συνέβαινε το 2012 ή το 2010, όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Αναλυτικά, όπως εξηγεί το CNN οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:

1. Ισχυρότεροι πιστωτές

Η δομή του χρέους στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, το 85% του ελληνικού χρέους το κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές. Αυτή η αναλογία έχει αντιστραφεί από τότε –τα τελευταία στοιχεία από την Open Europe δείχνουν ότι το 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τώρα στην κατοχή των κυβερνήσεων και άλλων οργανισμούς, όπως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε ένα πιθανό Grexit.

2. Ο κίνδυνος εξαπλώνεται

Πλέον δεν υπάρχει μια ιδιωτική τράπεζα που να κατέχει το ελληνικό χρέος, οπότε σε περίπτωση Grexit ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος. Οι ξένες τράπεζες κατείχαν μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014, σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια που κατείχαν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Wells Fargo και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Πειραιώς και η Alpha Bank, έχουν χάσει πάνω από το 25% της αξίας της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος.

3. Δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο

Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ζοφερό, ωστόσο, οι υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, τα καταφέρνουν πολύ καλά, δουλεύοντας σκληρά μέσα από τα οδυνηρά προγράμματα διάσωσης που της έχουν επιβληθεί. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά τους στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, διότι ο φόβος πως θα υπάρξει ντόμινο σε περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει περάσει πια.

4. Στήριξη από την ΕΚΤ

Αν και αρχικά υπήρχε μεγάλος δισταγμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε τελικά σε QE τον Ιανουάριο, κάνοντας τους επενδυτές χαρούμενος. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων άνω του 1 τρισ. αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομίας της Ευρωζώνης.

5. Οικονομική ανάπτυξη

Αν και η Ευρώπη δίνει μάχη εδώ και αρκετό καιρό με την ύφεση, τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2012 που ήταν πιθανό ένα Grexit. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε και πάλι το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας άνοδο που νίκησε όλες τις προσδοκίες. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το φθηνό πετρέλαιο, η πτώση των τιμών και η εξασθένηση του ευρώ θα τονώσουν την οικονομία της.

6. Νέο σχέδιο για τα κράτη-μέλη

Όταν η κρίση «χτύπησε» για πρώτη φορά την Ευρωζώνη το 2010, οι ηγέτες της δεν είχαν κανένα σχέδιο σε περίπτωση που ένα κράτος αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύσει να βγει εκτός Ευρωζώνης.

Από τότε, η Ευρωζώνη οχυρώθηκε καλύτερα ιδρύοντας το ταμείο διάσωσης με κεφάλαια ύψους 800 δισ. δολαρίων, ενώ, επίσης, δημιουργήθηκαν και κάποιοι κανόνες για το πότε οι χώρες θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

7. Τα αποθέματα αυξάνονται

Οι επενδυτές φαίνονται ατάραχοι από την προοπτική μιας ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη. Παρά το ελληνικό αδιέξοδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

«Μάχη» κατά της φοροδιαφυγής

Κοινή είναι και εντός της ΕΕ η εκτίμηση ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί «πληγή» που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωσή της, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ορίσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα της παρούσας Επιτροπής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, συμφωνήθηκε ότι βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί πως οι εταιρείες θα φορολογούνται εκεί όπου ασκούνται οι κερδοφόρες οικονομικές τους δραστηριότητες και ότι δεν θα μπορούν να αποφεύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί μέσω πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των Επιτρόπων ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας στον τομέα της φορολογίας των εταιρειών. Για τον σκοπό αυτόν, οι επίτροποι συμφώνησαν να παρουσιάσουν τον Μάρτιο δέσμη μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Οι “γκρίζες ζώνες” ευνοούν την ανάπτυξη καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών και επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων –η διαφάνεια και η συνεργασία είναι οι φυσικοί εχθροί τους. Έφτασε η ώρα για μια νέα εποχή ανοίγματος μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων, μια νέα εποχή αλληλεγγύης μεταξύ των κυβερνήσεων, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη φορολογία για όλους. Η Επιτροπή δεσμεύεται πλήρως να διασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο φορολογικής διαφάνειας στην Ευρώπη».

Ανταλλαγή πληροφοριών

Τον Μάρτιο η Κομισιόν θα προτείνει νομοθεσία για την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με φορολογικές αποφάσεις. Βάσει των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ, τα κράτη-μέλη ανταλλάσσουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με αποφάσεις που αφορούν τα εταιρικά φορολογικά τους καθεστώτα, τα οποία είναι συνήθως ιδιαίτερα πολύπλοκα. Ως εκ τούτου, οι φορολογικές Αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν τον τόπο άσκησης των βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων μιας εταιρείας και, κατ’ επέκταση, να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία με δίκαιο τρόπο. Κατά συνέπεια, πολλές πολυεθνικές επιχειρούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους και να μειώνουν στο ελάχιστο τις φορολογικές τους οφειλές, στερώντας τις κυβερνήσεις τής ΕΕ από φορολογικά έσοδα και υπονομεύοντας τη δίκαιη φορολογία.

Εξάλλου, η Επιτροπή θα υποβάλει μια δεύτερη δέσμη μέτρων σχετικά με τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση εταιρειών φέτος το καλοκαίρι, η οποία θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο του G20 και του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κομισιόν: Περιμένουμε περαιτέρω πληροφορίες για τις ιδιωτικοποιήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις της ελληνικής ...
Η ελληνική πρόταση για τη συμφωνία
Έτοιμη να αποδεχτεί τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που πρότειναν οι ...
Τέλος των συνομιλιών χωρίς συμφωνία
Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλάδας- Θεσμών ολοκληρώθηκαν ...
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα
Δεν υπάρχει σχέδιο Β, αλλά ο στόχος είναι μια ισχυρότερη ελληνική ...
Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία»
Διαψεύδει η κυβέρνηση την ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «η ...
Έτοιμοι για συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση Γερμανία και Κομισιόν
Έτοιμοι για συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν το ...
Χαρδούβελης: Προληπτική γραμμή στη μεταβατική περίοδο 6 έως 12 μηνών
 Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική ...
Ζανιάς: Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία
Η αισιοδοξία επιστρέφει για την ελληνική οικονομία τόνισε ο πρόεδρος ...
Ντάισελμπλουμ: Eλπίζει πως θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και τρόικας
Σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης ...