Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 24C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βερολίνο: Περιμένουμε μεταρρυθμίσεις, παρά τις εκλογές
«Η γερμανική κυβέρνηση, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της ...
Δένδιας: Η κυβέρνηση μένει πιστή στις μεταρρυθμίσεις
Η κυβέρνηση μένει απόλυτα πιστή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η ...
Πλεόνασμα και εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ ορίζουν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τροικανών
Το πρωτογενές πλεόνασμα και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα ορίσουν την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το κρίσιμο «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων

Το κρίσιμο «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων

Σε «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το πεδίο των μεταρρυθμίσεων, καθώς η επιτυχία σε αυτό παρουσιάζεται απ’ όλες τις πλευρές ως βαρόμετρο για την επιτυχή έκβαση συνολικά της προσπάθειας δημοσιονομικής σταθερότητας και επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να υπηρετήσει τον στόχο της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, κυρίως επειδή η προγραμματική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από παρεμβάσεις που θεωρούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δυτικές οικονομίες (ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμός του δημόσιου τομέα, επενδύσεις).

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, όπως έκανε και στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, ότι η κυβέρνησή του έχει ψηλά στην ατζέντα της τις μεταρρυθμίσεις, με την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν «κοινωνικό πρόσημο». Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερης σπουδαιότητας ήταν η συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, με τον οποίο συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» και για «σύγκρουση με τα κακώς κείμενα», διαμηνύοντας ότι έχει σκοπό να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι άλλες κυβερνήσεις, καθώς, όπως σημείωσε, «εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα εστιάζεται στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης «με κοινωνικό πρόσημο», ενώ ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί και μία κοινή επιτροπή συνεργασίας πάνω σε ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα άμεσα (π.χ. στους τομείς της παιδείας και της καινοτομίας), όμως αποτελούν μέσα για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Εργαλεία ανάπτυξης»

Συνάντηση με τον κ. Γκουρία είχε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά την οποία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μία νέα συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, με επίκεντρο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, θα πρόκειται για μία νέα, ολιγόμηνη συνεργασία με τον Οργανισμό, που θα έχει «αναπτυξιακή διάσταση», με βασικό άξονα την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου Τιμών, τις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics.

Κόντρα για την «εργαλειοθήκη»

Την ίδια ώρα, πάντως, το θέμα της περίφημης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» έδωσε αφορμή για νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα ο Αλ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «αυτή ήταν στην πραγματικότητα η εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία την ονόμασε έτσι». Πρόσθεσε, δε, ότι «η συνεργασία της νέας κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ θα είναι εποικοδομητική γιατί έχουμε κοινούς στόχους».

Άμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είχε χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. Σε δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Μπράβο στον κ. Τσίπρα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ! Το “φύλλο συκής” γι’ αυτή τη στροφή ήταν η αποσύνδεση του ΟΟΣΑ από την εργαλειοθήκη και η βάπτισή του στην “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” της Αριστεράς. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι “ξεροκέφαλα”:

1. Η εργαλειοθήκη ήταν του ΟΟΣΑ με ημερομηνία παρουσίασης 27/11/2013 και υπογραφή του ίδιου του κ. Gurria (σελ. 3 της σχετικής μελέτης).

2. Αν ο ΟΟΣΑ μέχρι τώρα υπηρετούσε εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς η κυβέρνηση ζητεί τη συνεργασία ενός τέτοιου οργανισμού;

3. Στην μόλις προχθεσινή έκθεση “Going for Growth-Greece 2015”, ο ΟΟΣΑ χαιρετίζει τις αλλαγές που προωθήθηκαν με την εργαλειοθήκη και ζητά άλλες προς την ίδια κατεύθυνση. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα προωθήσει η κυβέρνηση;».

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, είναι οι βασικές συστάσεις μεταρρυθμίσεων που απευθύνει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, με την έκθεσή του «Going for Growth 2015».

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που καταγράφει η έκθεση για την Ελλάδα, είναι οι εξής:

- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

- «Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Συνιστά την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του Νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

- «Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

- «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού, που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

- «Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.

Διαβάστε περισσότερα στο ΧΡΗΜΑ plus που κυκλοφορεί μαζί με την "Παραγωγή" αύριο, Σάββατο

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αμερικανική στήριξη για την ελληνική κυβέρνηση
Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ...
Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να ετοιμάσει τη λίστα με τις ...
Βερολίνο: Παράταση μεν αλλά με μεταρρυθμίσεις δε...
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η παράταση, που η Αθήνα ...
Έκκληση Κατάινεν στη νέα κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις
Έκκληση στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να παραμείνει προσηλωμένη στις ...
Γιούνκερ: Η όποια μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις
Η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των ...
Με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει ...
ΣΥΡΙΖΑ: Όσο η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο το «νέφος της φτώχειας θα εξαπλώνεται
«Τα αποθέματα θράσους και κοροϊδίας της κυβέρνησης δεν επαρκούν για να ...
Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση θα αντέξει, οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν
«Η κυβέρνηση θα αντέξει, οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν και η χώρα θα ...
ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με το κοινωνικό κράτος
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι «να τελειώσει με ...