Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Icap: Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά ...
Icap: Πτωτικά η αγορά απορρυπαντικών και σαπουνιών την τελευταλια 5ετία
Πτωτικά κινήθηκε η αγορά των απορρυπαντικών και των σαπουνιών την ...
Πτωτικά η εγχώρια αγορά καλλυντικών
Πτωτική πορεία εμφανίζει η εγχώρια αγορά καλλυντικών, σύμφωνα με τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Icap: Πτωτικά η αγορά μαρμάρων

Icap: Πτωτικά η αγορά μαρμάρων

Μείωση, παρουσίασε η συνολική παραγωγή τελικών προϊόντων μαρμάρου την περίοδο 2011-2013 λόγω της καθίζησης της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της ICAP Group. Ωστόσο σημειώνεται ότι την ίδια χρονική περίοδο σημειώθηκε ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής ογκομαρμάρου, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές.

Σύμφωνα με την μελέτη της Icap Group, η ζήτηση για μάρμαρα από χώρες του εξωτερικού αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο την διετία 2014-2015 (μεταξύ 5%-10%).

Όπως επισημαίνει σχετικά η Ελένη Βλάχου, σύμβουλος (Consultant) στη Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της Icap Group, η οποία επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη μελέτη, η εγχώρια αγορά ογκομαρμάρου εμφανίζει διαχρονική πτώση από το 2008 και μετά (σωρευτική μείωση της τάξης του 28%-29%), ενώ εμφάνισε σημεία ανάκαμψης το 2013. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια εξόρυξη ογκομαρμάρου που πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Η ελληνική αγορά τελικών προϊόντων μαρμάρου την τελευταία πενταετία παρουσίασε σημαντική μείωση, με μέσο ετήσιο ρυθμό 13%. Οι εισαγωγές διαχρονικά κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Την τελευταία τριετία ιδιαίτερα, παρατηρείται συρρίκνωση των εισαγωγών, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές μαρμάρων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από το 2010 και μετά» τονίζει η κ. Βλάχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η κατανάλωση γρανίτη στην χώρα μας παρουσίασε καθοδική πορεία από το 2008 και μετά, παρουσιάζοντας το 2013 μείωση 21,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, ο γρανίτης παραμένει ανταγωνιστικό προϊόν του μαρμάρου και προτιμάται σε συγκεκριμένες χρήσεις λόγω της ανθεκτικότητας του.

Ο κλάδος των μαρμάρων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μελέτη της Icap, αποτελεί έναν από τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρων. Στον κλάδο εξόρυξης των μαρμάρων, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός. Η εγχώρια αγορά είναι κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα τα μερίδια και των μεγαλύτερων εταιρειών να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, μικρός αριθμός εταιρειών ασχολείται συστηματικά με τον γρανίτη, ο οποίος είναι εισαγόμενος.

Στην μελέτη επισημαίνεται ότι η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται. Η Ελλάδα με τη μακρόχρονη παράδοση που έχει, αποτελεί μια από τις γνωστότερες χώρες παραγωγής μαρμάρου παγκοσμίως. Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την έκδοση και ανανέωση αδειών εκμετάλλευσης λατομείων αντικειμενικά περιορίζουν την ανάπτυξη του κλάδου και την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων μαρμάρου.

Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών μαρμάρων-γρανιτών.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 65 αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων μαρμάρων και γρανιτών, το σύνολο του ενεργητικού το 2013, παρουσίασε αύξηση 4,2% σε σχέση με το 2012.

Τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 5,4% το ίδιο έτος. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν 7,2% το 2013/12 ενώ και το μικτό κέρδος βελτιώθηκε και αυτό.

Η περικοπή των λειτουργικών εξόδων (-13,6%) και των χρηματοοικονομικών δαπανών (-8,8%) οδήγησε σε σημαντική αύξηση τόσο των λειτουργικών αποτελεσμάτων (126,6%), όσο και των προ φόρου κερδών το 2013. Τέλος, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν 38,4% το 2013.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ICAP: Μειώθηκαν οι πτωχεύσεις εταιρειών στην Ελλάδα το 2014
Μειώθηκαν οι πτωχεύσεις εταιρειών στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με τα ...
Icap: Οριακά αυξημένος τζίρος για 1.043 επιχειρήσεις το 2014
Θετική είναι η βασική εικόνα που προκύπτει από τους ισολογισμούς και ...
Παραγωγή, εξαγωγές και ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο της ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου
Οι βάσεις για τη μείωση του κόστους της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, ...
ICAP: Πτώση 12% στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού το 2013
Πτώση της τάξης του 12% (σε αξία) κατέγραψε η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού ...
ICAP Databank: Πτωτικά οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας, εκτός του εμπορίου
Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας, με ...
Ευρωζώνη: Χαμηλότερα των προβλέψεων ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής
Χαμηλότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκε ο δείκτης βιομηχανικής ...
Εξασθένιση, λόγω της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της ζήτησης των ...
Ευρωζώνη: Πτωτικά η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο
Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο.Ειδικότερα, ο ...
Μείωση 11% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο πρώτο 6μηνο
Mειώθηκε κατά 11% η παραγωγή ασφαλίστρων πρώτου εξαμήνου 2013, σύμφωνα με ...