Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τσίπρας: Η πρόταση της ελληνικής πλευράς παραμένει η μόνη ρεαλιστική
Την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές επιβεβαίωσε η ...
Επιστολή Χαρδούβελη σε τρόικα με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς
Επιστολή με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε βασικά ζητήματα της ...
Πως σχολιάζει η WSJ τις διαπραγματεύσεις Στουρνάρα με την τρόικα
Την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για θετική ολοκλήρωση των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν «ζωντανή» την Τρόικα;

Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν «ζωντανή» την Τρόικα;

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση αν δεν έχεις συζητήσει με τους Γερμανούς και με το ΔΝΤ», λένε με νόημα οι έμπειροι περί τα ευρωπαϊκά πράγματα, θέλοντας να επισημάνουν ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι περισσότερο αναγνωριστικές των προθέσεων των δανειστών, αλλά και των… ορίων εντός των οποίων μπορούν να κινηθούν οι ελληνικές διεκδικήσεις.

Κι αν το «στοίχημα» της διαγραφής –τμήματος έστω– του χρέους, στο οποίο τόσο είχε επενδύσει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, μοιάζει να χάθηκε νωρίς, αφού το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς δεν υποστηρίχθηκε από κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και υποχρέωσε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, να στραφεί σε άλλες εναλλακτικές (ανταλλαγή ομολόγων και perpetual bonds), το άλλο «στοίχημα», που αφορά το «οριστικό τέλος της Τρόικα» και ήταν το πρώτο ελληνικό «μήνυμα» αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξακολουθεί να χωρίζει Αθήνα και Βρυξέλλες, που αναζητούν κοινά αποδεκτή φόρμουλα συνεννόησης, προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα.

Το θέμα τέθηκε και στην πρώτη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μετά την οποία οι δύο άντρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος έως την προσέγγιση. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, ερωτηθείς σχετικά αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στη συνέχιση των συνομιλιών», στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα ότι αυτό δεν θα γίνει «μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο τάσσονται κατά της «κατάργησης» της Τρόικα, για την οποία πιέζει η Αθήνα, θεωρώντας ότι είναι ένας «δοκιμασμένος μηχανισμός», που έως τώρα –παρά τα λάθη– έχει αποφέρει αποτελέσματα. Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας το ζήτημα είναι πρωτίστως «σημειολογικό», ωστόσο θεωρούν ότι αν ενδώσουν στις πιέσεις του Αλέξη Τσίπρα θα στείλουν λάθος μήνυμα. Εξάλλου, κανένα κράτος-μέλος της Ένωσης δεν έχει ταχθεί υπέρ μια τέτοιας εξέλιξης, κάτι που επισήμανε και η Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι οι θέσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα διαφέρουν μεταξύ τους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε «δαιμονοποιηθεί» καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και προηγουμένως, από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας και δήλωσε ότι ανυπομονεί να τον γνωρίσει. Προφανώς τότε θα ξεκινήσει και η… πραγματική διαπραγμάτευση.

«Δοκιμασμένος μηχανισμός»

Την εκτίμηση της γερμανικής, αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής πλευράς για το ρόλο και τη σημασία της Τρόικα έδωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς, επισημαίνοντας ότι «δεν συντρέχουν λόγοι να παρεκκλίνουμε από τον δοκιμασμένο μηχανισμό».

Η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στην αξιοποίηση της Τρόικα για την αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης των χωρών της κρίσης. Μάλιστα, προς την ίδια κατεύθυνση, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι της τριμερούς είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και ως εκ τούτου αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς.

Πάντως, η κα Βιρτς αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, περί λιτότητας στην Ε.Ε. (και ειδικότερα στην Ελλάδα), αν και άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης Μέρκελ - Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον.

«Αλλεργικοί» στο… κούρεμα οι Πορτογάλοι

Η πολυσυζητημένη «συμμαχία του Νότου» στην Ευρώπη, μεταξύ των χωρών που βίωσαν ή βιώνουν πιο έντονα την κρίση και έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ, αποτέλεσε τα τελευταία 2-3 χρόνια αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός μετώπου μέσα στην Ευρώπη, που θα στήριζε τις θέσεις μιας κυβέρνησης της αριστεράς στην Ελλάδα για αλλαγή στάσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή του σχηματισμού της κυβέρνησης Τσίπρα, η αντίδραση των συγκεκριμένων χωρών στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του ελληνικού χρέους σε τίποτα δεν διέφερε από την αντίστοιχη αντίδραση των Γερμανών. Προφανώς, η «συμμαχία του Νότου» παρέμεινε ευσεβής (ελληνικός) πόθος. Και η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς το γιατί: όπως εξηγεί η Deutsche Welle, η Πορτογαλία έκανε πολλές θυσίες μέχρι να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να «αποχαιρετίσει» εν τέλει την Τρόικα και ίσως γι’ αυτό πολλοί Πορτογάλοι απορρίπτουν ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε περισσότερα στο "ΧΡΗΜΑ plus" που κυκλοφορεί μαζί με την "Παραγωγή" αύριο, Σάββατο

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εξαμερής η συνάντηση για την Ελλάδα
Μια συνάντηση σχετικά με την Ελλάδα θα έχουν το βράδυ της Πέμπτης στις ...
Τσίπρας : «Έρχεται η στιγμή που η τρόικα, και οι κυβερνήσεις που επέβαλαν τα μέτρα, θα λογοδοτήσουν»
Επίθεση κατά της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο ...
ΣΥΡΙΖΑ: Μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό
«Η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποτελεί το ...
Mε μισή
Χωρίς τον Πωλ Τόμσεν και τον Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ προσήλθε στη ...
Φεύγει για Βρυξέλλες ο Βενιζέλος για τη σύνοδο του ΕΣΚ
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ...
Γκρίνιες έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συμφωνία της ...
Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυβέρνηση και στο Οικονομικό επιτελείο ...
Οι βεβαιότητες και η αβεβαιότητα από το
Της Βούλας Μαλαίνου Δύο βεβαιότητες και μία αβεβαιότητα προκύπτουν ...
Ξαναπιάνουν το νήμα των διαπραγματεύσεων κυβέρνηση-τρόικα-Νέος στόχος η 15η Γενάρη για συμφωνία
Μία από τα ίδια… αποκόμισε η Ελλάδα και από το χθεσινό Eurogroup. Οι ...