Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μάρδας: «Όχι» σε ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρνήθηκε τις ομαδικές ...
Διαπραγματεύσεις δίχως τέλος- Αισιοδοξία για εισφορές και ομαδικές απολύσεις
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη διαπραγμάτευση της τρόικας με τον υπουργό ...
Κοντά σε συμφωνία για ομαδικές απολύσεις και μειώσεις εισφορών
«Ακούνε τις προτάσεις μας» είπε χθες εξερχόμενος από τη συνάντηση με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Θεσσαλονίκη: Οι εργαζόμενοι στο μετρό ζητούν να μην επικυρωθούν οι ομαδικές απολύσεις

Θεσσαλονίκη: Οι εργαζόμενοι στο μετρό ζητούν να μην επικυρωθούν οι ομαδικές απολύσεις

Παρέμβαση του υπουργού Εργασίας για να μην επικυρωθούν οι ομαδικές απολύσεις, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η ανάδοχος κοινοπραξία στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, ζήτησαν, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων εργαζόμενων στο μετρό και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν ότι, με ευθύνη της κοινοπραξίας, η διμερή διαβούλευση με τους εργαζόμενους για τις ομαδικές απολύσεις έγινε μέσα στο διάστημα των εκλογών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύλογος χρόνος αντίδρασης από την πλευρά της Πολιτείας, όπως ορίζει ο νόμος (1387/84 άρθρο 5).

Πρόσθεσαν δε, ότι η δεκαήμερη προθεσμία για να μην θεωρηθεί εκ του νόμου "σιωπηρή συναίνεση" για ομαδικές απολύσεις και για να δοθεί εικοσαήμερη παράταση από το υπουργείο, λήγει σήμερα.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει "να εγγυηθεί" και για το τετράμηνο χρονοδιάγραμμα εργασιών, το οποίο έστειλε την Παρασκευή η "Αττικό Μετρό" στην κοινοπραξία -καθώς η κοινοπραξία ισχυρίζεται ότι δεν έχει νομική κάλυψη να το εκτελέσει- ώστε να συνεχιστεί το έργο ως τον Μάιο, χωρίς απολύσεις και με νέο προσωπικό, ανεξάρτητα με τις εκκρεμείς διαφορές για παλαιότερα έργα, μεταξύ της "Αττικό Μετρό" και της κοινοπραξίας.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Σταύρος Στέτσικας ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν απολυθεί 50 άτομα και 150 οδεύουν προς απόλυση ως τη Δευτέρα, "με στόχο να παραμείνουν από τους 345 συνολικά, μόνο ένα ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας".

"Δεν έχουμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση, που ανέλαβε μόλις τώρα, απλώς χτυπάμε το καμπανάκι γιατί δεν είναι θέμα ημερών, είναι θέμα ωρών, να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο έργο" τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό Χάρης Κυπριανίδης.

"Το μετρό", πρόσθεσε, "για να μπορέσει να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης θα πρέπει να έχει πολιτική ομπρέλα, να υπάρχει πολιτική βούληση".

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης επεσήμανε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έργου και μίλησε για "επικοινωνιακή διαχείριση" του θέματος από τον πρώην γ. γ. υποδομών Στράτο Σιμόπουλο, αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να δοθεί "μικρή πίστωση χρόνου" στη νέα κυβέρνηση για να επιληφθεί των προβλημάτων, πριν υπάρξει "εύλογη αντίδραση των εργαζομένων".

Στη συνέντευξη Τύπου το "παρών" έδωσαν και τοποθετήθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γαϊτάνη και ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Γ. Θεοδωρόπουλος.

"Δεν πρόκειται ο υπουργός να επικυρώσει καμία ομαδική απόλυση. Και οι επτά βουλευτές μας είναι ενήμεροι και ενημερώνουν τους υπουργούς. Οι εκβιασμοί της κοινοπραξίας δεν θα περάσουν" τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

"Είμαστε σύμφωνοι με το αίτημα να μην απολυθεί κανείς, ήδη κάναμε παρεμβάσεις προς την κοινοπραξία και προς την Αττικό Μετρό" τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι "ακόμη και την τελευταία στιγμή και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες, οι παλιοί διοικητές οργανισμών του δημοσίου προσπαθούν να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιώτες", θέλοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα για τη νέα κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά συμβάσεις στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μαξίμου: Επικοινωνιακές πιέσεις τα περί χρεοκοπίας
 «Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις ...
Θεσσαλονίκη: Απορρίφθηκε η αίτηση διάλυσης της σύμβασης της αναδόχου κοινοπραξίας του Μετρό
Απέρριψε την αίτηση διάλυσης της σύμβασης της αναδόχου κοινοπραξίας ...
ΣτΕ: Συνταγματικές οι 2.915 απολύσεις της ΕΡΤ
Συνταγματικές είναι οι 2.915 απολύσεις της ΕΡΤ, σύμφωνα με την απόφαση ...
Ομαδικές απολύσεις στη SPEEDEX ΑΕ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Κατά των απολύσεων εργαζομένων στην εταιρεία SPEEDEX ΑΕ, τάσσεται με ...
Συνάντηση Βρούτση-τρόικας με «κόκκινη γραμμή» τις ομαδικές απολύσεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση της τρόικας με τον υπουργό ...
Από «διαθέσιμους», «επίορκους», ΕΡΤ και συρρίκνωση ΝΠΙΔ, οι 15.000 απολύσεις για το 2013 και το 2014
Οι 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους θα προέλθουν από την ΕΡΤ, από την ...
Σε νέα 48ωρη απεργία έχουν κατέλθει από σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ, ...
Θεσσαλονίκη: Οι εργζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ ζητούν επαναπρόσληψη συναδέλφων τους
Διαμαρτυρία απέναντι από το γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων ...
(upd) «Τρέχουν» για τις απολύσεις- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
«Κεφάλια» για τις απαιτούμενες απολύσεις από το δημόσιο μέτρησαν στη ...