Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
BBG: Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το 92% των οικονομολόγων
 Η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της, όπως ...
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Κάμερον
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρωθυπουργός της ...
Ευρωπαϊκή διάσκεψη για κούρεμα χρέους των χωρών του Νότου ζητά ο πρόεδρος του Ifo Χανς – Βέρνερ Ζιν
Οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους τους ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

BBG: Λογική η θέση Τσίπρα για ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους

BBG: Λογική η θέση Τσίπρα για ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους

Λογική χαρακτηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να συγκληθεί μία «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» για τη μείωση των εξουθενωτικών βαρών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση.

Ο Τσίπρας ζητά μία διαγραφή του χρέους κατά το ένα τρίτο περίπου, αναφέρει το άρθρο, που επισημαίνει ότι «υπάρχει πληθώρα ιστορικών παραδειγμάτων για μία ελάφρυνση αυτής της κλίμακας».

Ένα τέτοιο ιστορικό παράδειγμα θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους Γερμανούς αξιωματούχους που είναι από τους πιο σταθερούς αντιπάλους μίας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει το άρθρο. «Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πιστωτές της Γερμανίας αναγνώρισαν ότι η πλήρης αποπληρωμή των χρεών της χώρας θα έκανε πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας της και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρώπη. Το 1953, συμφώνησαν να διαγράψουν περίπου το 50% των χρεών της Δυτικής Γερμανίας και να προβλέψουν την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου, ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της. Οι πιστώτριες χώρες αναγνώρισαν τότε ότι η ελάφρυνση του χρέους ήταν προς το συμφέρον τους».

Σήμερα, αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία αντιτίθεται στη διαγραφή χρεών και επιμένει στην εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, επειδή ανησυχεί ότι μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ενθάρρυνε τις σπατάλες. «Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Στην Ελλάδα, ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και - με βάση μία εκτίμηση - σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι τώρα σε κατάσταση φτώχειας». Αυτή η επιβαλλόμενη οικονομική ταλαιπωρία δεν βελτιώνει την ικανότητα των χωρών να αποπληρώνουν τα χρέη τους ή να βοηθούν τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας: «Παρά τις μειώσεις δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν το χρέος τους στο επιτρεπόμενο ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ τους στο ορατό μέλλον».

Η διαγραφή χρέους, που θα συνδέεται με οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, θα βοηθούσε, τονίζει το άρθρο. «Σε κάποιες χώρες, το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους υπερβαίνει το 10% των κρατικών δαπανών. Κάποια από τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες που θα αύξαναν την απασχόληση. Η υψηλότερη απασχόληση και η ταχύτερη ανάπτυξη θα έκαναν ευκολότερη την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους από τις χώρες. Για τον λόγο αυτό, σε τόσο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή, το πραγματικό κόστος της ελάφρυνσης χρέους για τους πιστωτές είναι, στη χειρότερη περίπτωση, μικρό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αρνητικό».

Καταλήγοντας, το άρθρο σημειώνει: «Θα υπήρχαν και άλλα οφέλη - κυρίως η χαλάρωση των δεινών που έχουν ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες και η αποκατάσταση της λαϊκής στήριξης στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Ωε βασικός μέτοχος στο σχέδιο αυτό, η Γερμανία θα κερδίσει πολλά. Η άρνησή της να επιτρέψει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι οικονομικά επιζήμια και πολιτικά επικίνδυνη. Για το δικό της καλό, η Γερμανία πρέπει να το σκεφθεί ξανά».

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΔΝΤ: Δεν βλέπουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν θα πετύχει ελάφρυνση του χρέους της
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού ...
Reuters: Στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους
Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα ...
Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά ...
Στις 4 ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την απασχόληση στο Μιλάνο
Στις 16:00, ώρα Ελλάδας, πρόκειται να αρχίσει στο Μιλάνο η Ευρωπαϊκή ...
Χαρδούβελης: Η διαγραφή του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί λύση!
Η διαγραφή του δημοσίου χρέους δεν αποτελεί λύση, δήλωσε ο υπουργός ...
Διαγραφή σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους ζητά από το Βερολίνο ο Τσίπρας
 Την πρότασή του για τη διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας ...
BBG: Διαγραφή του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα!
Διαγραφή του ελληνικού χρέους και μάλιστα το «συντομότερο το δυνατό» ...
Υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο επίτροπος Ντε Χουχτ
Υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεταΙ ο Βέλγος ...
Το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο ...