Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Art-Athina: Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στο Γήπεδο TaeKwonDo
Η Art-Athina και το TheTOC παρουσιάζουν μία Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με ...
Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού - Αλμπέρ Καμύ
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο,  Το μέλλον του ...
Book review: Ο καλλιτέχνης και η εποχή του - Αλμπέρ Καμύ
Θα ομολογήσω πως για να αντιληφθώ τα μηνύματα και τα διδάγματα ενός ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού - Αλμπέρ Καμύ: Κριτική βιβλίου

Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού - Αλμπέρ Καμύ: Κριτική βιβλίου

Στα σημειωματάρια του 1955 ο Καμύ γράφει: «28 Απριλίου, ακριβώς στην ώρα μου για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Φεύγω εξουθενωμένος απαντώντας επί δύο ώρες σ’ ένα σωρό ερωτήματα». Αναφέρεται βέβαια στην αλησμόνητη εμφάνισή του στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος.

 

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

 

Το θέμα της συζήτησης, «Το  μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού» είχε επιλεγεί από τον Άγγελο Κατακουζηνό, πρόεδρο της Ελληνογαλλικής πνευματικής ένωσης,  που, εκτός των άλλων, υπήρξε βαθύς γνώστης της τέχνης και της λογοτεχνίας. Ο ίδιος επέλεξε και τους υπόλοιπους συνομιλητές (Τσάτσο, Παπανούτσο, Βεγλερή, Θεοτοκά, Γκίκα). Η εκδήλωση ξεκινά με την προσφώνηση του Κατακουζηνού κι αμέσως ύστερα παίρνει τη μορφή εισηγήσεων από πλευράς των συνομιλητών στις οποίες παρεμβαίνει, απαντώντας και συμπληρώνοντας κάθε φορά ο Αλμπέρ Καμύ. Πρώτος ο Παπανούτσος αναφέρεται στα ουσιώδη χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού και διερωτάται αν αυτά απειλούνται από τις ιστορικές εξελίξεις. Ο Καμύ θεωρεί αδύνατον να ορίσει κάποιος τα στοιχεία που συγκροτούν ένα τέτοιο πολιτισμό, επισημαίνει ωστόσο την ποικιλομορφία των σκέψεων και των αντιθέσεων και τον πλουραλισμό πάνω στον οποίο βασίζεται η πνευματική ελευθερία των Ευρωπαίων. Δηλώνει μάλιστα έτοιμος να αγωνιστεί για να μην χαθεί αυτή η κληρονομιά.

 

Ο Τσάτσος από την πλευρά του εκφράζει την ανησυχία του για κάποιες τάσεις αποσύνθεσης στην μοντέρνα τέχνη και ενδιαφέρεται για την συμβολή του ελληνισμού, νοούμενου με την ευρύτερη έννοια, στην ανανέωση του σύγχρονου κόσμου. Ο Καμύ συμπλέει με την άποψή του, στηλιτεύει την «Αστική Ευρώπη» η οποία αναγνωρίζει μόνο δικαιώματα αλλά και την πάγια  θέση της Ανατολικής Ευρώπης που μιλά για καθήκοντα χωρίς να αποδέχεται το δικαίωμα του ανθρώπου να είναι αυτό που είναι.

 

Ο Θεοτοκάς τονίζει την οπισθοχώρηση της Ευρώπης σε τεχνολογικό και γεωπολιτικό επίπεδο δίνοντας στον Καμύ την ευκαιρία να πει ότι: «Η Ευρώπη που διαμόρφωσε πέρα για πέρα τις ιδεολογίες οι οποίες κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο… έχει και την δύναμη να συλλάβει τις έννοιες που θα της επιτρέψουν να αλλάξει ή να εξισορροπήσει αυτές τις ιδεολογίες».

 

Σειρά έχει ο Βεγλερής που εκφράζει αγωνίες εσχατολογικού χαρακτήρα και διερωτάται αν η Ευρώπη ετοιμάζεται να ανθίσει ξανά. Ο Γάλλος συνομιλητής του αποφασίζει να σκιαγραφήσει το ψυχροπολεμικό περίγραμμα της εποχής του και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον άνθρωπο. Προτού λάβει το λόγο ο ζωγράφος Χατζηκυριάκος-Γκίκας μεσολαβούν κι άλλα ερωτήματα – κάποια από τα οποία τίθενται από τον ίδιο τον Κατακουζηνό. Ο Καμύ απαντά σε όλα με θαυμαστή ενάργεια και ολοκληρώνει την παρέμβασή του απαντώντας για το γαλλικό μυθιστόρημα ότι κανένας εν ζωή συγγραφέας δεν θα μπορούσε να συγκριθεί σήμερα  με τον Μπαλζάκ και τον Σταντάλ.

 

Η μνημειώδης αυτή συνάντηση διασώθηκε χάρις στον Ανδρέα Εμπειρίκο που την ηχογράφησε, διανθίζεται με προλογικό σημείωμα και επίμετρο από την Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου καθώς και με την εισαγωγή της Ξένης Μπαλωτή όπως επίσης και με ενθυμήματα από το αρχειακό υλικό του ιδρύματος Α&Λ Κατακουζηνού. Την ευθύνη της μετάφρασης έχουν οι Νίκη Κqρακίτσου-Dougé και η Μαρία Κασαμπαλόγλου Roblin. Μια έκδοση που έλειπε για όσους αγαπούν πραγματικά τον Καμύ και το το έργο του. 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πασχαλινό παζάρι βιβλίου
Πασχαλινό παζάρι βιβλίου στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής Ρήγας ...
Βιβλίο: Γράμματα σ’ έναν φίλο Γερμανό - Αλμπέρ Καμύ
Τέσσερα γράμματα γραμμένα από τον Καμύ, που απευθύνονται σε έναν ...
Οι Δίκαιοι του Αλμπέρ Καμύ, από το Ubu Art Crew
Το Ubu Art Crew παρουσιάζει το σημαντικό έργο του Αλμπέρ Καμύ με τίτλο "Οι ...
Σκιές και Φως: Αναμνήσεις από τον Αλμπέρ Καμύ, στο Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Το Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού παρουσιάζει την παράσταση, ...
Γράμματα σ’ έναν φίλο Γερμανό - Αλμπέρ Καμύ
Οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν το βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ, με τίτλο ...
Book Review: Ο επαναστατημένος άνθρωπος - Αλμπέρ Καμύ
Καθώς «όλα σ’ αυτό τον κόσμο αποπνέουν έγκλημα» σύμφωνα με τον ...
Ο επαναστατημένος άνθρωπος - Αλμπέρ Καμύ
Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ με τίτλο “Ο ...
Ο καλλιτέχνης και η εποχή του – Αλμπέρ Καμύ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ με τίτλο ...
Focus στη φιλοσοφία, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει συζήτηση στρογγυλής ...