Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
FT: Ο Ντράγκι καλεί την Ευρωζώνη να βάλει εγγυήσεις για δάνεια στις ΜμΕ
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ...
Ντράγκι: Δεν θα είμαστε για πάντα στην τρόικα- Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Βιώσιμο χαρακτήρισε το χρέος της Ελλάδας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής ...
Γερμανία: Δεν αλλάζει το ελληνικό πρόγραμμα
«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος» ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τί γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξαγγελίες Ντράγκι

Τί γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξαγγελίες Ντράγκι

Μέσα από εκτενείς ανταποκρίσεις και αναλύσεις και σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις εξελίξεις στην Ελλάδα, με έμφαση στη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρουσιάζοντας παράλληλα εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών.


Γουόλ Στριτ Τζέρναλ
Σε άρθρο γνώμης στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και με τίτλο «To μοιραίο λάθος της Ελλάδας και της Ευρώπης», υποστηρίζεται ότι «οι ξένοι φοβούνται πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να σπρώξουν την ευρωζώνη σε μια νέα κρίση, αν στις εκλογές της Κυριακής αναδειχθεί ένα κόμμα ενάντια στο ευρώ». «Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα», όπως επισημαίνεται, είναι ότι «μια κρίση στην ευρωζώνη θα έρθει ούτως ή άλλως. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα και μια μη ρεαλιστική πολιτική ατζέντα - αν θέλει να το πει κανείς ευγενικά».
Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να θεωρηθεί ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της παρούσας κυβέρνησης και όχι αποδοχή των πιο ριζοσπαστικών θέσεων του κόμματος. Ωστόσο, οι πολιτικοί ξεχνούν συνεχώς την πραγματικότητα και υπάρχει η ανησυχία ο κ. Τσίπρας να υπερτιμήσει τις δυνάμεις του στις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει κατά λάθος να βγει από το ευρώ. Όχι ότι η ΝΔ και ο Σαμαράς είναι καλύτεροι. Ο Σαμαράς μπορεί να μην είναι έτοιμος να κάνει βήματα που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αλλά δεν είναι και πρόθυμος να εφαρμόσει ευρείες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφάλιζαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνει κανείς γιατί αυξάνεται ο κυνισμός».
Σύμφωνα με το άρθρο, «λαμπερή αχτίδα των εκλογών είναι Το Ποτάμι. Ο κυριότερος κίνδυνος μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή είναι ότι το κόμμα αυτό μπορεί, σκόπιμα ή κατά λάθος, να τερματίσει προσπάθειες της ευρωζώνης να συμβιβάσει την ανάγκη της για ανάπτυξη με την πολιτική αδυναμία της να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Μπλούμπεργκ
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει σε δημοσίευμα ότι «ο χρόνος περνά για τον Σαμαρά, καθώς η ελληνική προεκλογική εκστρατεία κλιμακώνεται».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο αγώνας για εξουσία στην Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνει μια ύστατη έκκληση στους ψηφοφόρους, καθώς προσπαθεί να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν νίκη του αντιπάλου του». Στο ίδιο πρακτορείο γίνεται αναφορά σε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ίσως χρειαστεί επέκταση και μετά τον Φεβρουάριο», προσθέτοντας ότι «η παράταση ίσως χρειαστεί να διαρκέσει για περισσότερες από μερικές εβδομάδες».
Το Μπλούμπεργκ προβάλλει επίσης δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα» και «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας. Αν θέλουν πίσω επενδυτές, πρέπει να ανοίξουν τις αγορές».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε, επίσης: «Η υποστήριξή μας θα συνδεθεί με όρους και οι όροι αυτοί συνδέονται με τη διόρθωση των διαρθρωτικών ζητημάτων, με τη δημιουργία βιώσιμης οικονομίας». Σε ερώτηση για πιθανή παράταση του προγράμματος, τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι κανείς πρακτικός», ενώ απαντώντας σε ερώτημα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είπε ότι «μόνο αν είναι απαραίτητο» και δήλωσε «ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων». Σε άλλο δημοσίευμα στο ίδιο πρακτορείο υπογραμμίζεται ότι «ο Ντράγκι στριμώχνει τον Τσίπρα εξαρτώντας το πρόγραμμα QE από την καλή συμπεριφορά». Όπως σημειώνεται, «η ΕΚΤ έθεσε όρους για την πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα αποκλείσουν την Ελλάδα για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, ασκώντας πίεση σε όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των επίσημων πιστωτών. Η απόφαση της ΕΚΤ αποκλείει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει από τις εκλογές. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις». Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα μένει εκτός προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, εξαιτίας των περιορισμών στο χρέος που αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα από κάθε χώρα. Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, αφού, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, οι αγορές ομολόγων χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα αναστέλλονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

CNBC
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC γίνεται ανάλυση για το ελληνικό εκλογικό σύστημα και εξετάζονται τα πιθανά αποτελέσματα της κάλπης, καθώς και το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Μάρτιο, σημειώνοντας ενδεικτικά: «Όλα μού ακούγονται ελληνικά: τι θα συμβεί στην ψηφοφορία της Κυριακής;». Στην ίδια ιστοσελίδα προβάλλεται βίντεο με τίτλο: «Κανείς δε θα βγει κερδισμένος από τις ελληνικές εκλογές», υπογραμμίζοντας δήλωση του Colin Chapman, προέδρου του Διεθνούς Αυστραλιανού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Νότια Ουαλία, ο οποίος δίνει τις δικές του εκτιμήσεις για το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και υποστηρίζοντας ότι «μία νίκη ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει προβλήματα στις Βρυξέλες, αλλά η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει σε πιο ήπιους τόνους, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ διάκεινται πιο θετικά από το ΔΝΤ».

Νιου Γιορκ Τάιμς
Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρει ότι «η Ευρώπη βάζει τα λεφτά της στο τραπέζι». Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «ο Μάριο Ντράγκι, ο απρόβλεπτος πρόεδρος της ΕΚΤ, έδωσε στους επενδυτές αυτό που ζητούσαν επίμονα: μια δέσμευση για μαζική αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η Ευρώπη ακολουθεί έτσι το δρόμο των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, απελευθερώνοντας τη δύναμη της κεντρικής της τράπεζας να τυπώνει χρήμα». Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος ασκεί κριτική στην «πολιτική λιτότητας» της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία καταστράφηκε στο όνομα της ευθύνης».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επιφυλάξεις Ντράγκι για λύση στην ελληνική κρίση-Σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι ο Βάιτμαν
Επιφυλάξεις για το εάν το ελληνικό ζήτημα μπορεί τελικά να λυθεί, ...
Για αξιολόγηση στους θεσμούς η ελληνική πρόταση
Επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής ...
Διάγγελμα Σαμαρά στις 16.00 από Μαξίμου μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι
Διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης ...
Ντράγκι: Τον Οκτώβριο ξεκινά το νέο πρόγραμμα
Τον Οκτώβριο ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ...
ΔΝΤ: Στο ελληνικό πρόγραμμα η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο ...
BBG: Ο Ντράγκι μείωσε τα επιτόκια παρά τις ενστάσεις Βάιτμαν
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ...
Ντράγκι: Δεν συμμετέχουμε σε ελληνικό κούρεμα-Με όρους η επέκταση της βοήθειας
Το Eurogroup θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθηθεί η Ελλάδα να ...
Ο Ντράγκι υπεραμύνεται του ΟΜΤ
Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΟΜΤ) υπερασπίστηκε την ...
Ντράγκι:
Η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης γύρω στο ...