Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
RBS: Δεν «βλέπει» Grexit, αλλά εκλογές-Ναι και σε τρίτο δάνειο
Μόνο 15% πιθανότητα δίνει στο ενδεχόμενο Grexit η RBS, η οποία, όπως αναφέρει ...
Συμφωνία με την Ελλάδα ζητούν 18 οικονομολόγοι
Έκκληση σε όλους να φανούν πραγματιστές προκειμένου να υπάρξει ...
Alpha: Υπάρχει παραπληροφόρηση για χρέος και τράπεζες
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει, παραδόξως, ενταθεί η παραπληροφόρηση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η Ελλάδα ανάμεσα στο φόβο του Grexit και στο στοίχημα της βιωσιμότητας του χρέους

Η Ελλάδα ανάμεσα στο φόβο του Grexit και στο στοίχημα της βιωσιμότητας του χρέους

Του Γιάννη Λιάρου

Απέχουμε πλέον λίγα 24ωρα από τις εκλογές, τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα, και ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει για το ποια μέρα θα ξημερώσει τη Δευτέρα στην Ελλάδα, όποιο εκλογικό σενάριο κι αν υιοθετήσει.

Ο λόγος είναι απλός: η θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας διαμορφώνει για την επόμενη μέρα μια εξίσωση πολλών παραγόντων, για την επίλυση της οποίας αναγκαία συνθήκη είναι η συνεννόηση των εμπλεκόμενων. Έτσι, είτε νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (αυτοδύναμος ή μη), όπως δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι δημοσκοπήσεις, είτε υπάρξει ανατροπή-έκπληξη υπέρ της ΝΔ, η Δευτέρα που θα ξημερώσει θα είναι περίπλοκη, καθώς τα βλέμματα όλης της Ευρώπης και των αγορών θα είναι στραμμένα στην προσπάθεια να επέλθει ισορροπία και σταθερότητα στο –θολό έως σήμερα– πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την εξέλιξη του προγράμματος στήριξης της χώρας, την ολοκλήρωσή του και τη βιωσιμότητα ή/και την ελάφρυνση του χρέους, με ασφυκτικό ορίζοντα έως τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η δίμηνη παράταση που έχει δοθεί στο πρόγραμμα. Και όλα αυτά με φόντο τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή την αγορά ομολόγων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών τους, αλλά και τις «διαρροές» έως και σαφείς δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση θα αναγκαστούν να ζητήσουν νέα, «τεχνική» παράταση του μνημονίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Μπερδεύουν οι δηλώσεις

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τη στάση μιας κυβέρνησης της αριστεράς έναντι των δανειστών, με αποτέλεσμα να εντείνεται η σύγχυση τόσο των εταίρων της χώρας στην ΕΕ όσο και των αγορών, που αναρωτιούνται τί από όσα ακούγονται ισχύει και τί θα συμβεί τελικά. Το θέμα αυτό βρίσκεται στην κορυφή της προεκλογικής αντιπαράθεσης μέχρι την τελευταία στιγμή, με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «ατζέντα σύγκρουσης με την ΕΕ», που θα βάλει τη χώρα σε περιπέτεια και ενδεχομένως να την οδηγήσει ακόμα και εκτός Ευρωζώνης, και την Κουμουνδούρου να απαντά κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία» και απόπειρα εκφοβισμού των ψηφοφόρων. Γεγονός, είναι, πάντως, ότι δηλώσεις όπως αυτές του οικονομολόγου και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Βαρουφάκη, ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας μετά τις εκλογές, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος», καθώς και ότι «αν τελειώσει η κρίση στην Ελλάδα και η χώρα αναπτύσσεται, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει το χρέος», στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα σε εταίρους και αγορές, αλλά και στην κοινή γνώμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη την εβδομάδα καταγράφονταν εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες της τάξης του 1 δισ. ευρώ ημερησίως, ποσό που αυξανόταν όσο πλησιάζαμε προς το τέλος της εβδομάδας και τις εκλογές. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη προσφύγει προληπτικά στον μηχανισμό στήριξης της ΕΚΤ (ELA), ωστόσο οι Ευρωπαίοι παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, υπενθυμίζοντας ότι στήριξη υφίσταται όσο υφίσταται και πρόγραμμα…

Παράλληλα, το δικό της μήνυμα έστειλε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία ανέβαλε για μετά τις εκλογές την απόφαση για τη δραστηριοποίησή της ή όχι στην Ελλάδα, «παγώνοντας» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης.

Η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας ενόψει των εκλογών της Κυριακής, καθώς ζητήθηκε να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα! Υπενθυμίζεται ότι η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει μέσα στο επόμενο διάστημα στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ, που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Το «στοίχημα» του χρέους 

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι και συνεχίζει να θέτει ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μια συμφωνία για την αναδιάρθρωσή του. Βέβαια από την Κουμουνδούρου μιλούν ανοιχτά για «διαγραφή» και «κούρεμα», κάτι που προκαλεί αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, που ξεκαθαρίζουν ότι τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται. Παράλληλα, δε, αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ στο θέμα (θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά επικαλείται την άποψη του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς νέα αναδιάρθρωση). Η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι   μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες, εξηγώντας ότι «το χρέος είναι χρέος και είναι ένα συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη στην υπογραφή».

Οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν για ενδεχόμενες τεράστιες ζημιές εάν γίνει και άλλο «κούρεμα» του χρέους της χώρας, ενώ υπάρχει ακόμη ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές μπορεί να μην καταλήξουν σε συμφωνία και η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να φύγει –ή να αναγκαστεί να φύγει– από την Ευρωζώνη, εάν δεν συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Δεν λείπουν, δε, και εκείνοι που εκτιμούν ότι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες…

Ο κίνδυνος του Grexit

Την ώρα, όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση στη διαχείριση του χρέους, φωνές από την Ευρώπη –και όχι μόνο– προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος του Grexit. Μάλιστα, όπως λένε, το σενάριο αυτό γίνεται πιο ορατό καθώς με ποσοστό σχεδόν 80% του ελληνικού χρέους στα χέρια κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και με την ΕΚΤ να ξεκινάει νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μέσω των χρηματοοικονομικών αγορών εμφανίζεται πιο περιορισμένος.

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον έναν συστημικό κίνδυνο για το ευρώ» δηλώνει ο επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου «IFO», Χανς Βέρνερ Ζιν, συμπυκνώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών Γερμανών αξιωματούχων.  

Παράλληλα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλες υποστηρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο του Grexit «ελαφρά» και ότι θα υπήρχαν μη προβλέψιμες επιπτώσεις. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι αν η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου, σε αντίθεση με το 2012 υπάρχουν θεσμοθετημένοι τρόποι προστασίας, ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση.

Ανησυχία και στην Ελλάδα 

Στις επαφές της με αξιωματούχους της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει τις πιθανότητες ενός Grexit, ωστόσο προειδοποιεί ότι μια σειρά λανθασμένων κινήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, καθώς η παράταση του προγράμματος προσαρμογής εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου, παρέχοντας έτσι πολύ λίγο χρόνο για διαπραγματεύσεις. «Δεν θα έχουμε Grexit. Δεν είναι όπως το 2012, αλλά θα πλησιάσουμε σε ό,τι έγινε τότε, ειδικά εάν υπάρχουν σημάδια τραπεζικού πανικού» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.  

Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θέτουν ένα ακόμη πρόβλημα: σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αποθέματα αρκούν για την αντιμετώπιση αναγκών ύψους 3,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Η κυβέρνηση, όμως, έχει προειδοποιήσει ότι τα κρατικά ταμεία μπορεί να αδειάσουν εάν συνεχιστεί η πτώση που παρατηρήθηκε στα δημόσια έσοδα το Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τη διασφάλιση της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, ή να διακινδυνεύσει να μείνει από ρευστότητα το καλοκαίρι…

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γιούνκερ: Ο φόβος έφερε τη συμφωνία
Ο φόβος ήταν αυτό, που επέτρεψε τη συμφωνία με την Ελλάδα, υποστηρίζει ο ...
Βαρουφάκης: Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία
 Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία με τους ...
Ολάντ: Να υπάρξει «αμέσως» συμφωνία
Να υπάρξει «αμέσως» μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους ...
Σαπέν: Δεν υπάρχει σενάριο για Grexit
Δεν υπάρχει σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ...
BBG: Διαγραφή χρέους εδώ και τώρα για την Ελλάδα
Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν τώρα σε διαγραφή χρέους ...
Λαγκάρντ: Πρώτο βήμα η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
«Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, με βάση το ...
Γερμανία, Σάιντε: Για την Ελλάδα πρέπει, σίγουρα, να υπάρξει ακόμη μία διαγραφή χρέους
Την άποψη πως για την Ελλάδα πρέπει, σίγουρα, να υπάρξει ακόμη μία ...
Σημίτης: Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Φόβους ότι λόγω της μη βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να ζητηθεί να ...
Σταϊκούρας: Ανοιχτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους
Ανοικτό παραμένει σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ...