Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γερμανία: Ανάπτυξη 1%
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) αναθεώρησε επί το ...
Τουρκολιάς: Προτεραιότητα για την ΕΤΕ είναι η στήριξη της οικονομίας
Προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα είναι η στήριξη της ελληνικής ...
Γαλλία: Ανάπτυξη 0,2% προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα
Ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά +0,2% «βλέπει» η Κεντρική Τράπεζα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ρωσία: Πώληση του αποθεματικού της σε συνάλλαγμα για στήριξη της οικονομίας

Ρωσία: Πώληση του αποθεματικού της σε συνάλλαγμα για στήριξη της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα θα αρχίσει σταδιακά να πωλεί μέρος του αποθεματικού της σε συνάλλαγμα για να υποστηρίξει την οικονομία, η οποία πλήττεται από τις κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει η Δύση καθώς και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Σιλουάνοφ επισήμανε πάντως ότι «δεν θα διατεθούν μονομιάς και τα 500 δισεκ. ρούβλια (7,60 δισεκ. δολάρια)», αναφερόμενος στο ποσό από το αποθεματικό το οποίο έχει οριστεί πως θα ρευστοποιηθεί για να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Σιλουάνοφ είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να μετατρέψει μέρος του συναλλαγματικού αποθεματικού του σε ρούβλια, για να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα το οποίο του δίνουν τα υψηλά επιτόκια και η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος στις αγορές.

Η μεγάλη πτώση που έχει υποστεί το ρούβλι στις αγορές συναλλάγματος, η πτώση της τιμής του αργού στις αγορές εμπορευμάτων σε ιστορικά χαμηλά εφέτος αλλά και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία κι έχουν προκαλέσει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην εσωτερική ρωσική αγορά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Μοϊσέεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το συνάλλαγμα η αξία του οποίου ανέρχεται σε 500 δισεκ. ρούβλια θα διατεθεί αυτό τον μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου, όχι άμεσα, αλλά μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

«Πιστεύουμε ότι η μετατροπή αυτού του ποσού θα είναι πολύ επωφελής για εμάς», εξήγησε ο Μοϊσέεφ.

Ο Μαξίμ Ορέσκιν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης μακροπρόθεσμου στρατηγικού συνδυασμού του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα ρούβλια τα οποία θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος θα τοποθετηθούν σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Κατόπιν, η ρωσική κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πώς θα διανείμει ρευστότητα στην αγορά.

«Η κεντρική τράπεζα αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί όλο το ποσό μονομιάς», σημείωσε ο Ορέσκιν.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...

Εξάλλου ο Μοϊσέεφ δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να χορηγήσει ρευστότητα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα λάβει αποφάσεις για τη στήριξη άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων αργότερα.

Ο Αλεξέι Μοϊσέεφ είπε ότι η Gazprombank , η VTB και η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα (Rosselkhozbank) θα λάβουν μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την πώληση ομολόγων και εντόκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις για την ενδεχόμενη στήριξη άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων θα ληφθούν κατά περίπτωση, συνέχισε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων της χρήσης τους το 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Γκαζπρόμπανκ ενδέχεται να προσφερθεί ρευστότητα που θα ανέλθει σε 70 δισεκ. ρούβλια ($1,06 δισεκ.).

...ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΡΟΥΒΛΙΟΥ

Η πρώτη υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ξένια Γιουντάγιεβα εκτίμησε από την πλευρά της σήμερα πως αναμένει το ρούβλι να αρχίσει να σταθεροποιείται τους επόμενους μήνες και να αρχίσει να ανακτά ισορροπία εντός του 2015.

Η Γιουντάγιεβα εκτίμησε ότι η σταθεροποίηση του ρωσικού νομίσματος μπορεί να αρχίσει το τρέχον τρίμηνο και η επάνοδός του σε ισορροπία μέσα στο επόμενο.

Η ίδια έκρινε ότι το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του ρουβλίου, που οφείλονται στην πτώση της τιμής του αργού—ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ρωσίας—έχει καταγραφεί ήδη.

Ακόμη, το ανώτατο στέλεχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας εκτίμησε ότι πριν συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση περί μιας πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από μέρους του θεσμού που εκπροσωπεί, πρέπει πρώτα να καμφθούν οι προσδοκώμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σιλουάνοφ: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει νέο δάνειο
Η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει με τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με το ...
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τα αποθέματα του ΤΧΣ στο επίκεντρο της συνάντησης Δραγασάκη-Σακελλαρίου
Στα θέματα της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών, του αποθεματικού ...
Παγκόσμια Τράπεζα: Κατά 2,9% θα συρρικνωθεί η ρωσική οικονομία το 2015
Πτωτικά αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τη Ρωσία η Παγκόσμια ...
Χορηγήσεις 3 δισ. από την Εθνική για στήριξη της επιχειρηματικότητας
H Εθνική Τράπεζα επιδιώκει, αγωνίζεται και επιτυγχάνει να είναι ο ...
Άνοδος στις ευρωαγορές, πτώση στη Wall
Ανοδικά για δεύτερη μέρα κινήθηκαν οι ευρωαγορές, με τις ελπίδες για ...
ΕΥΔΑΠ: Στις 30/4 η τακτική Γ.Σ. για διανομή μερίσματος και αφορολόγητου αποθεματικού
Την 30η Απριλίου 2014, ημέρα Τετάρτη, ορίστηκε η τακτική γενική συνέλευση ...
Σταθερά τα επιτόκια από τη BoE
Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα βασικά επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της ...
Αυστραλία:
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας τονίζει πως είναι πιθανόν να ...
Ινδονησία: Αυξάνει τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα
Αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της ...