Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΝΔ για ΕΡΤ: Κομματική προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο
 Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη μέρα λειτουργίας της ΕΡΤ ασκεί η ΝΔ ...
Μηλιός: Προπαγάνδα το οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερος από τον κομμουνισμό
Οι κατηγορίες ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), ...
Για «φαιά προπαγάνδα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Για «φαιά προπαγάνδα που δεν μπορεί πλέον να πείσει», κάνει λόγο ο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια προπαγάνδα οι απόψεις για τις καταθέσεις-Έτσι θα καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες

ΣΥΡΙΖΑ: Άθλια προπαγάνδα οι απόψεις για τις καταθέσεις-Έτσι θα καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες

Για «άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις κυβερνητικές απόψεις για τις καταθέσεις και την άντληση βραχυχρόνιας ρευστότητας και καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών για τη στάση του.

Όπως αναφέρεται σε ανεπίσημο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, «τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης» και προσθέτει ότι «οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη».

Για τη δυνατότητα βραχυχρόνιου δανεισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι όλα τα κράτη, έτσι και το ελληνικό, «έχουν τη δυνατότητα να αντλούν βραχυχρόνια ρευστότητα μέσα από διάφορα εργαλεία και αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση, φτάνοντας το ύψος του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δισ. (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση)».

Είναι απαράδεκτο, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Οικονομικών «να αμφισβητεί αυτήν τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

1) Ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δισ. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοσή τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της.

2) Κακώς το Υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΤτΕ διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει. Τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

3) Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δισ. Για τα άλλα κενά δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το Υπ. Οικ., ούτε κανένας άλλος. Γι αυτό και η απερχόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές. Γιατί στο αδιέξοδο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν δύο λύσεις, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η πρώτη λύση είναι να κλείσουν τα κενά με νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέα δάνεια. Η δεύτερη λύση είναι να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας κοινά επωφελούς λύσης με τους δανειστές που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο και θα δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: γι αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Καταθέσεις: Εκροές 12,2 δισ. τον Ιανουάριο-Ο Στουρνάρας ζητεί άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
«Φτερά» έκαναν κάνει καταθέσεις ύψους 12,2 δις. ευρώ από τις εγχώριες ...
Βούλτεψη: Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει
Διέψευσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, τα περί παραίτησης ...
ΤτΕ: Αυξήθηκαν ελαφρώς οι καταθέσεις στην Ελλάδα
Mικρή αύξηση εμφάνισαν οι καταθέσεις τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία ...
Οριακή αύξηση στις καταθέσεις το Μάϊο
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν οριακά και το Μάιο για ...
Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Απρίλιο
Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο, ...
Αύξηση 1% στις καταθέσεις το Μάρτιο
Κατά 1% αυξήθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές ...
Alpha: Με τις ΑΜΚ καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας
Με τις ΑΜΚ των τραπεζών και με το δανεισμό του δημοσίου από τις αγορές ...
Υποχώρησαν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
Οριακή υποχώρηση σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα τον ...
Κεδίκογλου: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις σε Εθνική και Eurobank
Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank, τόνισε, ...