Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΤτΕ: Αυξήθηκαν ελαφρώς οι καταθέσεις
Μικρή αύξηση των καταθέσεων, μετά από δέκα συνεχείς μήνες μείωσης ...
Αποπληθωριστικές τάσεις για 26 συνεχείς μήνες
Με ρυθμό -2,1% έτρεξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015, ...
Τάση μείωσης των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με την MKO «Κλίμακα»
  Τάση μείωσης των αυτοκτονιών παρατηρείται στην Ελλάδα, καθώς είναι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η Ελλάδα στη δίνη του αποπληθωρισμού για 22 συνεχείς μήνες!

Η Ελλάδα στη δίνη του αποπληθωρισμού για 22 συνεχείς μήνες!

Για 22 συνεχείς μήνες η Ελλάδα εμφανίζει αποπληθωρισμό, όπως καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία και το Δεκέμβριο προέκυψε μείωση της τάξεως του 2,6%, έναντι µείωσης 1,7%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Ακόμη, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,9%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013 – Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,9%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σύγκριση Δεκεμβρίου 2014 με Δεκέμβριο 2013

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,6% τον μήνα Δεκέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2013, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρέατα γενικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, γάλα νωπό παστεριωμένο, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στο ελαιόλαδο και τυρί φέτα.

β) Κατά 3,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

δ) Κατά 1,7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

ε) Κατά 1,0% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραιατρικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 4,2% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

ζ) Κατά 1,7% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

η) Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

θ) Κατά 1,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία και στα ξενοδοχεία.

ι) Κατά 2,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,0% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.

Παράλληλα, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Δεκεμβρίου 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 2,5%, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2014 παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013 – Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,9%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νέα πτώση του πληθωρισμού το Νοέμβριο
Μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του ...
Πάτρα: Συνεχείς οι έευνες της αστυνομίας και του λιμενικού για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών
Συνεχείς είναι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας και του Κεντρικού ...
Σόιμπλε και Ντράγκι δεν βλέπουν κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη
Κανένα σημάδι για ένα φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη δεν ...
Σόιμπλε: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, διαμήνυσε ο ...
Οριακή μείωση για τον τζίρο στο λιανεμπόριο
Μείωση 0,1% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ...
ΕΣΕΕ: Τι κρύβει η
Προειδοποιήσεις για την παγίδα του αποπληθωρισμού απηύθυνε σήμερα η ...
Πτώση 14,4% για τον τζίρο στο λιανεμπόριο
Μείωση 14,4% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ...
Πτώση 8,3% στον τζίρο του λιανεμπορίου
Μείωση 8,3% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ...
ΕΚΤ: Έλλειψη δανειακής χρηματοδότησης σε Ελλάδα και Πορτογαλία, καλύτερα στη Γερμανία
Ο ρυθμός της μείωσης της πρόσβασης σε δάνεια έχει επιβραδυνθεί σε ...